CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Copii >  
Autor: Corina Diamanta Lupu         Ediţia nr. 1613 din 01 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

LOLEK ȘI BOLEK, BĂIEȚII DE LA “1001 DE SERI”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cine nu îi cunoaște pe Lolek și Bolek, protagoniștii serialului de desene animate polonez cu același nume? Produs de studiourile de desene animate din Bielsko-Biala, “Lolek și Bolek“ (în original, “Bolek i Lolek”) începe să fie difuzat în Polonia, în toamna lui 1962. Seria continuă până în 1986. Cele două personaje sunt realizate de Wladislaw Nehrebecki – creator și regizor de desene animate - și Leszek Mech.  
 
În România, “Lolek și Bolek“ este transmis în perioada comunistă, în cadrul unui scurt program de desene animate numit “1001 de seri”.  
 
A fost odată ca niciodată  
 
Pe vremea când adulții de azi erau copii, când desene animate online nu existau și când fiecare preșcolar și școlar devenea șoim al patriei și apoi pionier, “Lolek și Bolek“ a reprezentat o formă mai puțin ideologizată de educare a celor mici. Spre deosebire de marea majoritate a desenelor animate, ce înfățișau animale sau păsări umanizate, eroii acestui serial sunt doi copii. Prietenia, sinceritatea, colaborarea, lipsa de agresivitate reprezintă doar câteva dintre valorile pe care aceste personaje le-au insuflat micilor telespectatori. Deși mai puțin elaborate decât desenele animate actuale, “Lolek și Bolek“ i-au cucerit pe copii, pe care i-au purtat într-o lume de aventuri și distracții.  
 
Lolek și Bolek și lumea copilăriei  
 
Bolek (diminutivul de la Boleslaw), înalt și tras ca prin inel, este fratele mai mare. Lolek (diminutivul de la Karol), scund și plinuț, este mezinul. Amândoi sunt băieți veseli, simpatici și inventivi, mereu în competiție unul cu altul. Puși pe șotii, cei doi ștrengari reușesc să iasă la liman din orice situație, iar dacă se întâmplă să mai facă vreo boacănă, încep să râdă și găsesc la minut o soluție ca să dreagă greșeala.  
 
Lolek și Bolek sunt frați, dar și prieteni. Ambii au educație eco și sunt firi sportive, așa că le place să înoate, să pescuiască, să se prăjească la soare, să meargă cu bicicleta și să facă excursii la țară. Veritabili exploratori, Lolek și Bolek trec prin tot felul de peripeții exotice: sunt când cowboy în Vestul Sălbatic, când oameni ai mării ori concurenți imaginari la un raliu în Argentina, ba chiar își construiesc un submarin. Fie că stau acasă ori își petrec timpul pe afară, băieții rămân mai mereu singuri și nesupravegheați.  
 
Lolek și Bolek au și o amică: pe Tola, o fetiță blondă, cu codițe și pistrui, ce le va fi alături de-a lungul a 30 de episoade. De altfel, primul episod în care aceasta apare îi poartă numele.  
 
Lolek și Bolek, audiență maximă  
 
Transmis în 80 de țări, printre care și Iran, “Lolek și Bolek“ va fi vizionat de aproape un miliard de telespectatori. Deși cele mai multe din cele 152 de episoade ale serialului sunt fără dialoguri, lungmetrajele din 1980 părăsesc zona filmului mut.  
 
În țara natală, “Lolek și Bolek“ a înregistrat cote maxime de audiență, astfel că până în prezent, conduce în topul preferințelor telespectatorilor. La Muzeul Dobranocka (“Noapte bună, copii!“) din localitatea Rzesow sunt expuse figurine, jucării, puzzle-uri, cărți poștale, cărți de colorat și jocuri de calculator cu Lolek și Bolek. De asemenea, în 2011, la Bielsko-Biala, a fost dezvelit un monument dedicat celor doi. Se presupune că sursa de inspirație a lui Nehrebecki, atunci când i-a făurit pe Lolek și Bolek, au fost cei doi fii ai săi.  
 
Vizionare plăcută!  
 
Corina Diamanta Lupu  
1 iunie 2015  
București  
 
 
Referinţă Bibliografică:
LOLEK ȘI BOLEK, BĂIEȚII DE LA “1001 DE SERI” / Corina Diamanta Lupu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1613, Anul V, 01 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Corina Diamanta Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Diamanta Lupu
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!