CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Carti >  

Ecoul stelelor

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ecoul stelelor este o carte de poezie, având ca autor pe Daniela Gumann. Cartea este editată la Editura PIM din Iași, în anul 2018.  
Redactor de carte:Rodica Rodean   
Carmen Antoaneta Marcean  
Corectura: Prof. Petronela Angheluță  
Prefață: Conf. univ. dr. Cătălin Negoiță  
După ce am citit cartea de poezii ” Ecoul stelelor ” din copertă în copertă, a prozatoarei Daniela Gumann, am avut o revelație; Domnia Sa, s-a născut în Moldova, în județul Vaslui.  
A trăit și a crescut în satul natal, având cei șapte ani de acasă, ani care i-au însoțit pretutindeni abilitatea și îndemnul meșteșugului format în satul vetrei strămoșești. Pe unde a umblat și a învățat mai departe, acest lucru nu a împiedicat-o să fie sensibilă și comunicativă și cu lumea scrisului! Cartea de poezii ” Ecoul stelelor ”, este o carte de poezie destinată răbdărilor din noapte, anotimpurilor depărtate până-n primăvară când urmează o perioadă în care aceasta schimbă lumea-n floare, în bucurie și tot ce există în univers. Intră în legătură cu credința în Dumnezeu, înțelegându-i importanța desăvârșită.  
” Înțelegând ce e etern,  
Am înțeles pe Dumnezeu.  
Cu gândul mărginit și tern  
Este ușor să fii ateu.  
  
Când ceasul ultim va suna,  
Un ceas ce sună tot mereu,  
Un fulger mă va fulgera  
Și-un Dumnezeu voi fi și eu.”  
........................................   
- Adio -  
Așa se face că în toate anotimpurile copilăriei sale, despre cei apropiați și în special despre bunici, cei care i-au dăruit sufletului ei fără nici un efort rugăciune și contemplare, timpul lor, a fost pentru nevoile momentului ei bucurii ori să-i întărească credința, nădejdea și să-și urmeze cu precizie orientările pe care le dorea.   
” Ce suflet larg mi-au dăruit  
Bunicii prin părinți  
De-a nu mă fi lăsat strivit  
De-atâtea suferinți.  
  
Un suflet larg și competent  
Și absolut moral,   
Iar viața mi-am trăit-o indecent  
Și nici sfârșitul, nu cred că-mi va fi banal.”  
................................................  
- Bunicii -   
Sobrietatea scriitoarei, rugăciunea în tăcere, momentele sale de înfrângere din visul libertății atunci când era departe de cei dragi și de țară, căpătau strălucire și lumina plină de bucurie, atunci când simțea că totu-i păstrat în suflet, ca o icoană litografiată – cum este chipul mamei – plămădit pe cuvinte nerostite!  
” Cu tine am frumoase amintiri  
De sărbători și-ale copilăriei vacanțe  
Când spun țară, spun gânduri  
Ce-or dăinui –n generații prin povețe.  
  
A trebuit să plec, ca să te văd mai bine,  
Să am acel fior aparte și să simt,  
Săracele cuvinte nu pot bine să exprime  
Țară – sentiment misterios, deosebit.  
  
Vacanțele care le petreceam la țară,  
Ce dealuri, ce mioritice câmpii, ce locuri!  
Păduri și pajiști de o frumusețe rară,   
Povețele bunicii mi-au rămas în gânduri. ”  
- Dor de țară -  
Cu toamne în suflet, dezamăgiri și gânduri renăscute pline de speranțe, Daniela Gumann, rămâne în ochiul meu de cititor critic, poeta care oferă oamenilor bucurie, iar din valurile vremelnice de care avem nevoie, toate cuvintele rostite și nerostite, întâmplări care lucrează pentru noi.  
...........................................  
” Sunt spectatoarea grandorii de pe cer  
Mantia neagră a nopții, visele adună  
Idei ce interesante devin și apoi sper  
Solemnitatea cerului și inspirația nocturnă.  
  
Ca un pelerin obosit, ajung la poarta cerului  
După lupta cu omisiunile și regretele de ieri  
De-o călătorie spre infinitatea universului  
Impertubabil suflet venit de nicăieri. ”  
- La poarta cerului -  
În partea a doua a cărții, la capitolul sub numele de Sonete, Daniela Gumann, continuă relația gândurilor din Ecoul stelelor, simțindu-se ocrotită într-un fel de toamnele ce au trecut cu doruri multe peste chipul său de femeie, peste chipul mamei sale căutat printre icoane, peste timpul care stă de veghe și-i pândește pașii și tot ce face cu răbdare.  
.............................................  
S-a dus de acuma vremea de dulce nebunie,  
Melancolie blândă, hai, să mă dărui ție.”  
- Toamna -   
Oamenii de omenie cu bunătate în suflet având și har, se întâlnesc în planul înalt al trăirii și al ideilor lor! De ce? Fiindcă pe nici unul dintre aceștia: nici pe cel care scrie, nici pe cel care critică, nu-l stăpânește mândria, aroganța și cunoașterea altor lucruri, ci numai cunoașterea de sine. Fiecăruia dintre noi, Domnul, ne dă canoanele de pocăință; mai mici ori mai mari, mai sărace ori mai bogate! Însă, mereu îndemnându-ne la milostenie!  
” Te urăsc, foaie blestemată,  
Pentru tine lumea se ceartă!  
Din lipsa ta, și casa mi-o pierdui!  
În lipsa ta nici iubire nu-i!  
Din lipsa ta, copiii plâng de foame  
Din blestemata-ți raritate  
Te simți captiv în ”libertate”  
Văzui pe cel câștigător zâmbind,   
Pe când supușii gem, scrâșnind;  
Tu faci omul mânios.  
Nu ai bani, nu ai folos.  
Din lipsa ta m-am rupt de țărmul drag,   
Și nu mai văd al patriei mele meleag! ”  
Bancnota -   
În încheierea celor scrise de mine, adaug cu multă admirație, cele scrise de Liviu Apetroaie, la lansarea volumului ” Florile cireșului tânăr ”, din 25 septembrie 2017 la Iași.   
” Autoarea exersează și evoluează de mai mulți ani, care mi se par plini cu unelte și mult material. Se remarcă un EU POETIC foarte proieminent, uneori chiar agresiv. Toate poeziile ei sunt definite către ea. În fiecare vers o regăsim pe autoare. Are poeme sensibile, pline de sentiment. ”  
  
21 nov. 2019. 
Referinţă Bibliografică:
Ecoul stelelor / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3248, Anul IX, 22 noiembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!