CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Carti >  

Iubirea le vede pe toate

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În vara anului 2012 pe data de 15 Iunie, de Ziua lui Eminescu, în peisajul Bibliotecii de Arte Tudor Arghezi din Chișinău, locul în care avea loc vernisajul expoziției mele de grafică ,, Omagiu lui Eminescu ,, și relansarea cărții ,, Poezii Pastelate ” , am cunoscut-o personal pe poeta Renata Verejanu, care a fost invitată special la acest eveniment de cultură. Amintirea Domniei Sale, o păstrez și astăzi ca pe o legendă. Așa am aflat că pe aceste pietre sfinte ale Bibliotecii Tudor Arghezi și-au purtat pașii, oameni de seamă al poporului român. Pe treptele bibliotecii au urcat domol în zile de primăvară, vară ori amurgurile colorate ale toamnei, mulți scriitori dar și Mitzura Arghezi, fata marelui poet ce poată numele acestei biblioteci. 
  
În acea zi, la insistențele altor poeți prezenți, a început să vorbească cu un glas ca blânda adiere a vântului de primăvară, Renata Verejanu! Cuvintele sale aveau 
  
rezonanța vântului din Codrii Cosminului! Publicul prezent o ascultau înmărmuriți. În momentul când a început să recite din poeziile sale, parcă dăltuia în marmură toate cuvintele. 
  
În data de 15 Iulie 2018, ora 12 fix, la Palatul Unirii din Iași, poeta Renata Verejanu, venită de cu zorii dimineții de la Chișinău cu o aleasă trupă de personalități, a fost prezentă într-o armonie desăvârșită pentru a vorbi prin poezie, cântec și dragoste de limba română, despre Centenarul Marii Uniri 100 de Ani; 1918-2018. 
  
A fost un spectacol original și inconfundabil unde marea poetă de la Chișinău, a dăruit iubire și gânduri bune. În semn de admirație, respect și prețuire au fost prezenți în sală poeți și făuritori de cultură din orașele Bălți, Soroca, Chișinău, Iași, Suceava, Piatra Neamț, Vaslui, București, Galați dar și din Brăila. Neputându-mă prezenta din pricina stării mele de sănătate, m-a onorat cu prezența aici, soțul meu Constantin Donosă. 
  
Așa am aflat că întregul spectacol și întreaga stare de spirit coordonată de poeta Renata Verejanu, a făcut din sala Muzeului Unirii prin mesajele celor prezenți un adevărat spectacol al veșniciei de Eminescu, Grigore Vieru, Nichita Stănescu dar și din propriile lor creații. Cel mai important moment a fost acela de înmânare a Legitimațiilor din Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație, al cărui Președinte este poeta Renate Verejanu. Astfel, neprețuita poetă mi-a înmânat și mie o legitimație cu nr. 215, și o carte de poezii cu titlu ,, Iubirea pe toate le vede ”, apărută în Colecția: 
  
,, poartă-mă în inimă ”( poeme de dragoste ), apărută la Chișinău în anul 2018, sub egida Academiei Europene și a Societății Civile. 
  
Redactor de carte , desing, selecție și procesare computerizată este Daniel Verejanu. 
  
Poemele din această carte configurează tipologic, imaginea poetei de factură romantică așa cum este de fapt, sedusă de motivele iubirii, motivele omeniei, motivele muncii, iubirii și traiului propriu-zis. În realitate versurile poetei Renata Verejanu, sunt o complexitate vastă având un univers bogat. Structura interioară a Domniei Sale, este influențată în primul rând de dragostea primită, de marea disponibilitate a iubirii de semeni, de condițiile istorice, de sugestiile folclorice românești. 
  
,, Trag plapuma rușinii pe corpul meu bronzat: 
  
O, cum mai latră gerul, trezind întregul sat. 
  
Strâng pumnii disperării sub capul meu fierbinte 
  
Nu cred să te iubească de azi înainte 
  
Așa altcineva. ” 
  
............................................................................ 
  
- Acuarelă - 
  
Poezia sa are și un peisaj policrom, așadar și perspective diferențiate iar textele publicate au atins atitudinea scontată național și internațional. Profilul poetei este extrem de nuanțat pus în lumină de marea valoare a volumelor: 
  
Până la Dragoste, 
  
Cadoul florii, 
  
Virgula amendată, 
  
Oameni dragi, 
  
Drum spre adevăr, 
  
Fără erou însemnat, 
  
Stema destinului, 
  
Ofranda omeniei ( din cinci cărți ), 
  
Eu am știut să fac din viața mea o sărbătoare - în VII volume: 
  
Poetul dintre milenii, 
  
Iubirea le vede pe toate, 
  
Geniu invizibil - trilogie. 
  
De-alungul unei jumătăți de veac, versurile Renatei Verejanu, sunt extrem de relevante prin universul său psihologic și prin temperaturile sentimentelor extrem de încărcate. 
  
,, Mă vei găsi cândva în palmele frumoase 
  
Ale unei actrițe ce recită superb, 
  
Intrând mai întâi în inima mamei, 
  
Apoi în fiecare verb... 
  
Mă vei afla insistent în glasul unui stop 
  
De lumină aprinsă și nespus de amară 
  
Care aleargă și sărută fiecare plop 
  
Pe care Eminescu l-a crescut în țară... 
  
Mă vei găsi în această mână 
  
Tânără, în gestu-i cald și măreț- 
  
Căci eu sunt limba română 
  
În glasu-ți curat, frumos și isteț... 
  
Mă vei găsi răspândită în lume 
  
Cu cele mai alese poeme... 
  
Îngândurat, răstignit în hume- 
  
Cuvântul nu se teme de blesteme... 
  
El trăiește în Limba Română, 
  
Topită pe freamăt de steaguri 
  
Și înalță pe veacuri în steme...” 
  
- Mă vei găsi cândva - 
  
Sentimentul de dragoste pentru om, pentru neam cât și pentru glia strămoșească, ocupă în cazul temelor polarizante de inspirație verejeaniană, locul cel mai central la care poeta, revine mereu cu drag, dor și nostalgie... 
  
,, Eu aleg, un strop, să plouă, 
  
Dragostea cu multă rouă, 
  
Și pe gură, și pe ochi, 
  
Plânset dulce - flori de plopi, 
  
Flori de luni, și flori de joi 
  
Flori de rouă, Flori de soare, 
  
Viața mea plină cu flori, 
  
Inima, flori de mirare... 
  
Și acum te rog, mă lasă 
  
Între flori, să scriu... 
  
Chiar aici, în prag, acasă 
  
Genială am să fiu. 
  
Te-am ținut un veac ascuns, 
  
În metafore, într-o floare... 
  
Pleacă, mi-a fost deajuns 
  
Plină-s de mirare...” 
  
- Eu aleg florile - 
  
Poezia Renatei Verejanu este directă și discretă, copleșitoare și luminoasă, când dramatică ori presărată cu orice alte complimente legate de condiționări etice și sociale aducând prin ele parfumul trecutului ori presentimentul tăcerilor finale, sau conștiința marilor zădărnicii și certitudinea eternității. Ca și viața și moartea, sentimentul timpului și spațiului, senzația infinitului și nemărginirii, fixează materia lirică în toate volumele Renatei Verejanu. 
  
,, a Munci, a Iubi, a Trăi; 
  
Vânzătorul vârstelor 
  
Dreptul de mamă 
  
La o margine de ieri 
  
Acest timp al iubirii, 
  
Soarele pătrat 
  
Eu am dreptul 
  
Do liubvi 
  
Colindele iubirii; 
  
,,Cu ochii altcuiva privesc peste un veac 
  
( la Dumnezeu ) 
  
Căruntă, supărată, cui să plac? 
  
Și tu te oglindești în chipu-mi calm 
  
( De meritul suprem pe care-l am ) 
  
Întotdeauna merit să te am 
  
În zi, în noapte, pe pământ, în cer 
  
În altă zi - sunt poate mai comodă 
  
( În dragoste n-am fost nicicând la modă ) 
  
Nici floare, nici livadă să nu-mi zici 
  
Când ești împrăștiat printre amici 
  
Culege-te din ochii mei cei cruzi 
  
Încearcă liniștit să mă refuzi 
  
Or, valul fără maluri nu e rău. ” 
  
- În altă zi - 
  
În altă zi, în alt anotimp sau în fiecare lună, versurile Renatei Verejanu sunt scrise cu o sobră perfecțiune; săpată în inimi, săpată în ape, săpată în cer ori în marmura aparte, nemaiputând suferi nici cea mai mică retușare. Dacă poezia Renatei Verejanu n-ar fi existat, poeta, ar fi inventat frumoase cuvinte să le poată cânta. În altă zi, în alt anotimp sau în fiecare lună, să o serbăm pe Renata Verejanu, deoarece, iubirea sa, le vede pe toate... 
  
Referinţă Bibliografică:
Iubirea le vede pe toate / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2836, Anul VIII, 06 octombrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!