CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Carti >  

Lacrimi de lumină asupra cărţii ,, Prinţul nopţii eterne ,,
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Motivul care m-a determinat să scriu despre această carte ,,Ion Gâţă – Prinţul nopţii eterne,, autor Ion Grigoroiu, este faptul că între coperţile ei sunt consemnate evenimente şi întâmplări adevărate ori poate mai puţin importante, despre Ion Gâţă - prietenul meu de copilărie, de adolesccenţă şi maturitate – omul care a ştiut să slujească culorile artelor plastice, omenia şi loialitatea, prietenia şi corectitudinea, dar mai presus de toate, numele lui Dumnezeu! 
  
Mulţumesc tuturor celor care au fost părtaşi la alcătuirea acestei cărţi prin toate evenimentele organizate ,, In Memoriam Ion Gâţă,, ori prin cuvintele cutremurătoare aduse, dovedind prin toate că aşa l-au văzut Domniile Lor şi aşa l-au înţeles: ceea ce înseamnă iubire, respect şi smerenie în faţa operei pe care ne-a lăsat-o! 
  
Cartea ,, Ion Gâţă – Prinţul nopţii eterne,, - aparţine poetului Ion Grigoroiu, om de cultură din oraşul Ianca. Aceasta a apărut la Editura Edmunt Brăila, anul 2015. 
  
Şi cum spunea autorul Ion Grigoroiu în argumentele Domniei Sale, în alcătuirea cărţii: 
  
,, Prietenia e o datorie sfântă, pentru cei care ştiu să o respecte. Dacă infernul este făcut din remuşcări şi frustări de conştiinţă, cum credea Scottus Eringona, om de suferinţă şi chin, de care realitatea nu se sfieşte să facă risipă, paradisul fiind şi el locul râsului, al dragostei şi al entuziasmului: trăim aceasta fiindcă infernul este pe pământ şi tot aici trebuie să fie şi paradisul, iar moartea nu poate fi decât o noapte neagră. De aceea mi-l închipui pe Ion Gâţă laolaltă cu stelele. Pentru mine Ion este şi va rămâne în veci, Prinţul nopţii eterne. Încerc să-i creionez portretul lui Ion, adevăratul comportament al lui faţă de societatea în care şi-a desfăşurat activitatea sa de artist plastic, în mijlocul căreia a trăit şi a visat. Modestia, cinstea şi simplitatea, sunt câteva din valorile ce mi-au fost impregnate de el. Sensibilitatea şi modestia lui erau imposibil de neobservat . Simplitatea cu care-ţi vorbea, manierele extraordinar de elegante, dăruirea cu care se implica atunci când i se cerea ajutorul, îl deosebea de ceilalţi. Ca model, la Ion se poate citi: modestia, simplitatea şi profunzimea în arta pe care a stăpânit-o, pictura. Cu câte puţin din fiecare, intelect, cultură, simţire, adevăr, simplitate şi curaj, putem citi şi interpreta mai bine ordinea acestei lumi care se numeşte ,, Ion Gâţă. ,, 
  
Iată cum din iulie 1994, anul în care Ion Gâţă a plecat la Ceruri, anii s-au scurs în frânturi dragi de amintiri, pentru cei care l-au cunoscut, l-au iubit şi l-au preţuit cu adevărat. Voi aminti cu mult respect şi admiraţie pe cei care au adus aici, piosul omagiu prin cuvinte şi pictură. 
  
Dr. Cristian Balaş – adevărat şi loial prieten cu Ion. 
  
Poetul şi prozatorul Păun Malacu. 
  
Preotul Ispas B. Vasile Tomi – anul 2009 
  
Prof. Amalia Giorgiana Ispas 
  
Ionuţ Boboc – elev a lui Ion Gâţă 
  
Prof. Manole Buzea 
  
Prof. Vlad Ioan – Ianca 
  
Prof. Titi Bănică – care a adăugat frânturi din viaţa lui Ion Gâţă şi multe poezii omagiale. 
  
Lt. Col.(r) Panait Mircea Banu 
  
EXPOZIŢIILE de PICTURĂ: Valeriu Şuşnea – Buzău, Gheorghe Durlea- Brăila, Ion Voineag- Brăila. 
  
Constanţa Abălaşei-Donosă , grafician, poet şi prozator, Membru al Internaţional Artists Union. 
  
Nu întâmplător am lăsat spre final, gândurile şi amintirile prof. Hugo Mărăcineanu – artist plastic, poet şi prozator, critic de artă şi artist care a promovat cultura şi pictura brăileană prin tinerele vlăstare care le-a instruit prin tehnica de lucru ori prin cenaclurile înfiinţate, în aşa măsură, mulţi dintre aceştia obţinând premii naţionale şi internaţionale. 
  
Cândva, la un vernisaj al Concursului Naţional Ion Gâţă, felicitând o elevă premiantă, membră în cenaclul condus de prof. Hugo Mărăcineanu, am întrebat-o cum a asimilat atât de frumos şi corect din tehnicile oferite de profesor. Spre uimirea mea, eleva mi-a răspuns prompt: Îmi pare nespus de rău că domnul prof. Hugo Mărăcineanu, nu este Preşedintele Filialei din Brăila al artiştilor plastici! 
  
Domnia Sa îşi începe scrierea din această carte , astfel: 
  
,, Îţi mulţumesc, Grig, că ai insistat (...) Mi-ai dat o şansă de a retrăi ceea ce a fost... L-am regăsit pe Nicu – Ion Gâţă - . Cât suntem noi, va fi şi el. L-am cunoscut foarte bine. Voi căuta să ţi-l aduc cât mai aproape, ca să-l cunoşti şi tu aşa cum a fost, cum a trăit o adevărată dramă. 
  
Şi prof. Hugo Mărăcineanu, îşi continuă amintirile. Ceea ce voi mărturisi este adevărat. Îmi aduc aminte, eram în casa a IX a de liceu şi anul I la pictură la Şcoala de Artă. Acest lucru se întâmpla în preajma anului 1970. Nicu, cred că, încă mai lucra la Paleta şi se pregătea să susţină examen la facultate, însă, nu ştiu la insistenţele cui! Uneori venea la profesorul meu de pictură Vespasian Lungu, însă de cele mai multe ori îl vedeam în compania tânărului profesor Hugo Mărăcineanu şi al altui profesor Cristina. Deseori îmi povestea Nicu de întâmplările dintre el şi prof. Hugo. Odată l-am întrebat : 
  
- Ia spune-mi Nicule, acest profesor Hugo Mărăcineanu, este neamţ? 
  
Şi Nicu mi-a răspuns râzând: este român pur , de la el oricine învaţă cuvinte şi lucruri utile şi ce este de folos pentru suflet! 
  
Am holbat ochii la Nicu privindu-l mirată, iar din acel moment am început să-l admir tacit pe profesorul Hugo Mărăcineanu. Unde-l întâlneam, îi zâmbeam prieteneşte. Şi iată adevărata prietenie dintre dânşii! 
  
,, Mă Ioane, zici că ai terminat liceul la seral, ţi-ai luat Diploma, că ai făcut şi Şcoala Populară de Artă, de ce nu dai la facultate? Mă priveşte suspicios. Nu, nu-mi bat joc de el. 
  
Şi ce să fac? răspunde Nicu. Să mă trimită ăştia la dracu-n praznic? Acia cel puţin sunt în oraş, sunt acasă, cine mă ţine pe mine la facultate?! 
  
Da, asta era o problemă, că şi eu plătisem ca el...gândeşte Hugo. 
  
,, Dar spuneai că ce formidabil era în atelier, că ce multe ai învăţat de la Naum, că îţi place să studiezi, că vă plăteaţi modelele să studiaţi nudul, că simţi şi tu că poţi mai mult?! Da am văzut că nişte nulităţi , ce le făceam lucrările la Şcoala de Artă, acu se dau mari studente la Arte! ( asta aşa este, fiindcă le-am cunoscut şi eu pe aceste persoane ). Ioane, una este să fii bou cu cartonul în coarne şi alta este să fii titrat cu diplomă ce-ţi dă dreptul să aspiri la Uniunea Artiştilor Plastici. Tu nu vezi? Naum, nu mai e, Mişa Gavrilov nu mai e, Tamara a plecat, Tomoschi a plecat, Catrand a murit, moş Sorin Manolescu lucrează la comandă, ce artişti avem noi? Un scenograf Matei; o graficiană Emilia Dumitrescu; Vespasian Lungu. Că noi ăştilalţi, după cum vezi, din absolvenţi nu ne mai scot, e loc pentru noi, e loc şi pentru tine. ,, 
  
Şi când Nicu – Ion Gâţă – a terminat facultatea, profesorul Hugo Mărăcieanu, a rămas acelaşi prieten. Deseori venea în vizită la el acolo la casa părintească în Lacul Dulce. Odată, în timp ce pleca de la Nicu, a dat cu ochii de mine şi m-a întrebat suspicios ce caut eu acolo, fiindcă mă ştia de la Şcoala de Artă. I-am răspuns uimită: merg acasă! 
  
Aşa au trecut anii răsfrânţi în amintiri. 
  
Se vede că aşa a fost voia lui Dumnezeu! Între cei doi, Ion Gâtă şi Hugo Mărăcineanu să fie o prietenie adevărată şi necondiţionată, fiindcă voia şi puterea lui Dumnezeu este vie şi mai ascuţită decât orice sabie cu două tăişuri. Iubirea de aproape, respectul şi credinţa sunt rodul Sfântului Duh! Cu cât suntem mai buni şi mai milostivi, cu atât mai mult atragem harul lui Dumnezeu! 
  
Cinste celor care au contribuit şi au susţinut apariţia acestei cărţi! 
  
27 Septembrie, 2018 
  
Referinţă Bibliografică:
Lacrimi de lumină asupra cărţii ,, Prinţul nopţii eterne ,, / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2827, Anul VIII, 27 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!