CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Copii >  

Împăratul Fag şi Steluţa călătoare
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Într-o zi s-a desprins din Calea Lactee o mică steluţă frumos colorată, care a ocolit întregul univers de stele şi s-a aşezat pe Pământ la marginea unei păduri unde trăiau multe specii de copaci în care cântau sute de păsări călătoare. Copacii – fiinţele verzi ce iubesc pământul fiindcă picioarele lor sunt înfipte adânc în el, acesta ocrotindu-i cu nemărginită divinitate, cântau păsărelele pe rând mişunând auzul şi atmosfera încărcată de viaţă cu sentimentele lor melodice şi variate, cântece cunoscute şi necunoscute. Steluţa frumos colorată, în timp ce urca pe cărările pădurii inspirând din aerul ionizat de bună calitate, simţea la câţiva paşi făcuţi, cum se simte vindecată de nişte afecţiuni pe care le avea în gât şi de tusea puternică pe care o făcea nervoasă, atunci când aceasta devenea pentru ea o criză chinuitoare. 
  
Văzând-o şi auzind-o, un fag mai falnic dintre fraţii lui mai mici, i se adresă steluţei frumos colorate. 
  
- Steluţă, Steluţă frumos colorată, vino aici lângă mine! 
  
Steluţa blondă şi frumos îmbrăcată pe care suratele ei o numeau Lenuţa, întoarce privirea către fagul cel falnic şi-i răspunde mirată: 
  
- De ce-aş veni? Tusea mea putrnică s-ar putea să te îmbolnăvească şi pe tine. 
  
- Vino draga mea, stai aici lipită de scoarţa mea şi ea îţi va da numai energie pozitivă şi putere tămăduitoare! Să ştii Steluţă că fructele mele de jir, le mănâncă mistreţii din pădure ca pe nişte jeleuri. Ai văzut ce viteză au la fugă? 
  
- Nu Împărate Fag, spune Steluţa frumos colorată şi îmbrăcată, cu glasul ei şi mai firav, răguşit de tuse. 
  
- Care-ţi este numele tău? Întreabă cu uimire Împăratul Fag. 
  
- Numele meu este Lenuţa şi vin tocmai din Calea Lactee. Acolo, steluţele mai mici mă strigau Vanessa, însă părinţii şi fraţii mei îmi spun Lenuţa din Brodina! 
  
- Lenuţa din Brodina, adaugă Împăratul Fag cu o uimire în vorbele sale: nu te depărta prea mult de mine şi de fraţii mei! Noi îţi vom da răcoare, aer proaspăt dar te vom scăpa şi de tusea chinuitoare. 
  
- Aşa voi face, adăugă cu bucurie Steluţa colorată şi frumos îmbrăcată. De vor veni mistreţii şi alte animale din pădure să stea în preajma voastră, mă vor fugări de aici, una două. Ce voi face? 
  
- Nici vorbă, răspunde semeţ Împăratul Fag. Îmi voi scutura coroana şi le voi oferi jir din belşug să mănânce pe săturate. Vor trece pe lângă tine ca nişte fiinţe oarbe! Nici nu-ţi vor observa frumuseţea strălucitoare. Ce-ţi spun eu acum, este o lucrare învăţată de la Dumnezeu. Dumnezeu va fi cu tine, vei simţi prezenţa Sa şi toată lumina ce-ţi va coborî în suflet. 
  
Auzind Steluţa cu numele Lenuţa, cât de frumos şi de înţelept îi vorbeşte Împăratul Fag, îi mulţumi şi începu să plângă de bucurie. A mai plâns cândva, când părinţii ei au botezat-o Lenuţa din Brodina. Plângea şi se întreba în ce loc din lume vine Brodina. 
  
- De ce plângi Stelută, nu te-am pedepsit cu nimic! 
  
- Plâng de bucurie Împărate Fag! Cu zâmbetul şi foşnetul coroanei tale ai început să mă vindeci. Peste câteva ore va sosi noaptea şi eu nu ştiu unde voi dormi, unde-mi voi spune Rugăciunea de seară ! 
  
La auzul unui asemenea răspuns, Împăratul Fag şi toţi fraţii săi i-au construit din crenguţele frunzelor lor, un pat împărătesc şi un loc pentru a-şi spune rugăciunea. După ce se rugă, Steluţa frumos colorată se aşeză pe patul moale de frunze şi adormi numai decât după lunga sa călătorie purtată din Calea Lactee până pe Pământ. În somnul ei îi apăru un vis unde toţi copacii pădurii şi Împăratul Fag cu fraţii săi, erau plini de flori albe, ea zburdând printre ei ca într-o splendoare de grădină luminată. Mistreţii, căprioarele, veveriţele şi iepuraşii povesteau între ei tot felul de lucruri. Unii, se jucau pe covorul verde cu o frânghie împletită din trifoi şi flori albastre. Alţii, se ascundeau prin tufişuri, speriindu-i pe ceilalţi.La sfârşitul jocului lor, vorbeau despre credinţă învăţând unul de la celălalt cum să se roage. Cea care se împotrivea la toate, era vulpea roşcovană, şireată şi fără nici un Dumnezeu pe lume, iar uneori îi ridicau pe toţi împotriva ei datorită vicleniilor de care dădea dovadă. Când veveriţele şi iepurii o întrebau unde umblă noaptea, ea le răspundea în batjocură; 
  
- Fac inventarul prin curţile oamenilor din sat! Ei nu prea ştiu carte... 
  
- Vulpe roşcovană, vezi să nu-ţi prinzi picioarele într-o capcană când mergi noaptea la inventar, i se adresă un mistreţ mai înţelept. 
  
- Oh, răspunde vulpea cea roşcată: din copilărie fac acest lucru. Roadele experienţei mele m-au făcut să devin as în inventarele cât şi în vizitele mele de noapte. 
  
Dimineaţă în lumina palidă a zorilor, Steluţa cea frumoasă se trezi şi ar fi dorit să împărtăşească visul său Împăratului Fag. Din depărtare se auzeau lătrături de câini şi batjocura oamenilor din sat adresate vulpei roşcovane. Pe o cărăruie fugea ca şi cum ar fi cerut salvarea prietenilor din pădure, vulpea cea roşcată şi şireată. Se întorcea la bârlogul ei cu un cocoş ţanţoş în gură. Atunci Steluţa frumos îmbrăcată îşi spuse: are dreptate Împăratul Fag, asupra seminţelor sale de jir! Roşcovana n-a mâncat niciodată din ele să-şi schimbe năravurile! Tot hoaţă a rămas! 
  
7 Sept. 2018, Suceviţa 
  
Referinţă Bibliografică:
Împăratul Fag şi Steluţa călătoare / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2822, Anul VIII, 22 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!