CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Carti >  

Argument la cartea ,, Târgu Mureş frate cu Brăila ,,
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Salve Ziua Limbii Române! 
  
Salve Cultura brăileană! 
  
Era în toamna anului 2005. De atunci au trecut ani și ani, iarăși eu am așteptat acest moment fiindcă mi-a fost teamă să nu-mi îmbătrânească speranța temerilor de-a mai scrie despre acest om! 
  
Despre un om care m-a impresionat de când am cunoscut-o prima oară, vorbind despre intimitatea valorilor acestui oraș, despre oamenii ei de seamă, cât și despre memoria celor ce nu mai sunt și au adus un gram de prestigiu acestuia. Prima dată când am stat față în față și am auzit-o vorbind, am fost emoționată. Fusese numită de două săptămâni director la .J.C.C.P.N. Brăila, și deja organizase și prima sa activitate, invitând oameni de diferite profesii și orientări spirituale la acest eveniment cultural. Trezindu-mă repede la realitate, am întrebat o bună prietenă de la Muzeul Brăilei, să-mi spună cu ce s-a ocupat înainte această distinsă doamnă; a scris, a fost jurnalist ori profesor? Mi s-a răspuns cu rapiditate; a fost profesor de istorie! Istoric, am adăugat eu cu entuziasm. Mă bucur, i-am spus fără nici o sfială, că am întâlnit un intelectual de marcă, un om ales şi de plin gust cu informații în toate domeniile. La sfârșitul expunerii Domniei Sale, când deja unele persoane au luat cuvântul, am vrut să-i adresez o întrebare, nu să-mi dovedească răspunsul care ur-ma să mi-l dea; doream să-i arat interesul meu față de persoana dânsei, cum la rândul ei, m-a invitat la prima manifestare culturală în cadrul instituției pe care o conducea. Aici la sediul D.J.C.C.P.N.Brăila în acea după amiază culturală, doamna director Ana Hărăpescu, a fost o gazdă desăvârșită! 
  
A mai trecut ceva vreme și în preajma zilei de Sfântul Nicolae, Patronul Spiritual al Brăilei, m-am bucurat din nou de o altă invitație din prtea sa, la o expoziție de icoane pictate. Așa am început să mă mândresc de prietenia dumisale, de faptul să constat că este un om excepțional, că lumea se strânge și se luminează din când în cînd prin unele evenimente culturale, datorită existenței unor asemenea oameni plini de rațiune și pacea credinței fără urme politice. Începusem să o prețuiesc că dorea să pună în evidență inteligența și soarta celor care doreau să facă cultură necondiționat de ceva anume. Doamna Ana Hărăpescu, fiind profesor de istorie, mă gândeam că și istoria neamului nostru este mare și oamenii sunt mici în fața istoriei, iar birocrația dorește să fie la fel de mare ca istoria. 
  
O priveam admirativ de cele mai multe ori; gândindu-mă ce ambiții are! Memoria mi s-a umplut de multe imagini durabile ale chipului său! Recunosc că aș fi vrut să o văd în tihnă, să încerc a mă adânci în taina sufletului său și anume, că miracolul se ascunde în ființa sa, purtând hainele obișnuitului. Creierul meu se simțea ars de atâtea întrebări după ce uneori când mă întâlnea întâmplător, mă oprea să-mi vorbască. Și cât îmi vorbea! La plecare, îmi spuneam: pe această femeie, nu o voi vedea-o niciodată risipindu-se sub nepăsare sau sub umilință, dar nici sub teroarea politicii inflexibile! 
  
În anul 2009, când Biblioteca Județeană Panait Istrati și Consiliul Județean Brăila, m-au sărbătorit la zi aniversară ca personalitate culturală, a orașului Brăila, doamna director Ana Hărăpescu, a fost singura persoană neinvitată de mine personal, știind că are probleme mari cu sănătatea. Domnia Sa, auzind despre eveniment, a venit în acel februarie plin de ger și polei așa cum era bolnavă cu un buchet imens de flori, pentru a-mi fi alături. Pentru mine, acel moment, a fost jocul genial de a fi om! 
  
Mai târziu, spre sfârșitul anului 2009, unii au nimerit greșit dorind dispariția dânsei ca director la D.J.C.C.P.N. Brăila, însă nu au știut să constate felul cum să dispară! Însă toți aceștia văzuți cu ochiul liber de Maica Domnului, ascultând ce se întâmplă între Pământ și Cer că unii semeni sunt împotriva doamnei director, nu s-au temut că tocmai ei vor avea să dispară de pe linia socială, fiind la modul general oameni crispați și găunoși. 
  
Ce iluzie și deziluzie! 
  
Doamna Ana Hărăpescu cu sufletul curat și gândul la Maica Domnului, nu și-a înclinat capul și nici nu și-a frânt șira spinării! 
  
Numai trăind efectul semenilor ei prin sentimentul decepției provocate, și-a dat seama că într-o bună zi toate căile îi vor fi luminate. Așa a și fost! 
  
Numai pe calea cuvântului scris ori spus frumos, numai pe calea bunătății și iubirii de semeni, omul poate să atingă spre lucruri perfecte și bine gândite. În oricare anotimp te-ai afla trebuie să te bucuri de viață, de natură, de lumină. De ești în anotimpul primăverii, te bucuri întâia oară când vezi înverzind iarba de un milion de fire pe metru pătrat, de florile gingașe și copacii înmugurind. 
  
Vara, te scalzi sub razele de soare apreciind valoarea apei, fiindcă fără apă, nu poți trăi. Vara, se coace grâul și asta îți aduce aminte de fenomenul trimis din ceruri, că fără grâu nu se poate trăi. Valoarea lui este atât pentru viață cât și pentru moarte. Este destul să fii bun și milostiv și asta înseamnă minune! Este destul să crezi că iubești și asta înseamnă minune! Să iubești locul în care te-ai născut, să-ți iubești mama și tata, să-ți iubești copii pe care îi ai, să iubești zilele vieții tale cu bune și cu rele de aici de pe pământ și de dincolo de viața ta, să iubești cumințenia și să ai răzvrătire față de prostie și ticăloșie, față de tot ce înseamnă primejdie și boală, înseamnă că ești un om adevărat. 
  
Toamna, totul se pare că îmbătrânește! Iarba se usucă de un milion de fire pe metru pătrat, culoarea florilor nu mai este atât de durabilă cum este luminată vara. Uneori trupurile noastre nu mai au puterea pe care o dă în secret primăvara ori vara. 
  
Iarna, începe cu iubirea de trecut. În acest trecut se află rădăcinile sufletelor noastre. Nu exisistă om care să nu treacă prin cele patru anotimpuri și să aibă capacitatea de-a iubi trecutul și prezentul. Dragostea și iubirea adevărată de locuri și semeni, înseamnă să iubești greșelile trecutului și să lupți pentru bunăstarea prezentului. Unitatea trecutului, prezentului și viitorului până în cele din urmă, se încheagă ca singura cumpănă între cantitate și ideal, frumusețe și speranță. 
  
Dragostea adevărată se vădește prin faptele tale ca om în această lume. Prin tot ceea ce faci cu dragoste pentru aproapele tău, față de locurile în care te-ai născut, față de acest petec de pământ pe care trăim, acolo înseamnă valoarea ta ca om. 
  
Când ești om, nu este nevoie de nici un contrapunct să te bucuri de ceva anume! Atunci inima ta se va bucura de o zi minunată, de lucruri care nu sunt triste, de soare și ploaie, de timp frumos și urât, de pâinea dumnezeească cea de toate zilele. Bucuria nu este bucurie decât atunci când ea este întreagă! Îngrijorările și bolile se mulțumesc cu puțin. Multe din stările noastre de spirit, devin cum va bate soarele în acestă zi. În această toamnă soarele a bătut frumos, încât nu i-am simțit lipsa. 
  
Am pornit a scrie toate acestea, aducându-mi aminte de luna octombrie a anului 2010. Era la începutul lunii octombrie. Primesc telefon de la Direcția de Cultură, personal de la doamna direc-tor Ana Hărăpescu. Era vorba despre o problemă extrem de îndrăzneață pentru mine dar și folositoare în același timp. Să fiu mai bine pusă în temă, despre acest eveniment i-am spus că ajung la sediul instituției în câteva minute, spre a analiza mai lucid despre ce este vorba. Ajunsă aici, i-am întâlnit propunerile obiective, de a însoți pe cei invitați la Tg. Mureș; eu cu o expoziție de grafică legată de orașul Brăila, dânșii invitați la Simpozionul Național de Arhitectură Urbană organizat de Muzeul de Istorie și Direcția de Cultură Tg.Mureș. Auzind despre această propunere făcută, am spus da surâzându-mi totul, fiindcă nu ajunsesem niciodată cu o expoziție acolo. 
  
Doamna Hărăpescu, m-a întrebat câte lucrări am legate de tematica orașului Brăila. I-am spus că am aproape 50 de lucrări terminate, însă numai 20 din ele au parspartou gata a fi expuse, fiindcă pentru restul, aveam comandă de carton pentru care trebuia să mai aștept. 
  
Privindu-mă puțin îngrijorată, ca și cum totul trebuia să fie perfect, mi-a sugerat dacă se mai poate adăuga și alte teme compoziționale deoarece sala de expunere pentru expoziții este destul de mare. I-am răspuns că așa voi face cum spune, numai ca totul să fie bine. 
  
Țin să spun că ajunsă acasă, i-am urmat cu sfințenie indicațiile! Știam acest lucru de la multe alte evenimente la care fusesem invitată să particip și la care, totul ieșise la precizie matematică. Timpul rezervat pregătirii lucrărilor pentru expoziție, mi-a fost suficient. Pe dat de 10 octombrie am plecat din Brăila spre orașul Tg. Mureș. Drumul l-am făcut împreună, mergând în aceiași mașină, cu toate că mai era una la dispoziția noastră pentru materiale necesare simpozionului cât și lucrările pentru expoziție. Cu toate că o cunoșteam bine pe doamna Hărăpescu, în călătoria aceea de câteva ore, mi-am dat seama că este un om excepțional cu o strălucită vocație de conducător, și un foarte activ gospodar. Cuvintele sale erau precum setea! Cu cât vorbea mai mult, cu atât aveam senzația că arareori întâlnești un asemenea om bun, plin de o serioasă dârzenie și un spirit de mare credință. 
  
Tot povestind, rămâneai uneori pătrunsă de frumusețea cuvintelor sale despre oamenii de seamă ai orașului Brăila, despre fluviul Dunărea cu măiastra forță de atracție, făcând nu de puține ori plimbări organizate cu vaporul. Vorbind despre dulcele pământ al Bărăganului Brăilei, pe care Domnia Sa, a călcat nu numai odată, fiind invitată la diferite activități culturale, a simțit dragostea tuturora cu care a fost primită, neputând răspunde decât printr-un minum de cuvinte care să-i cuprindă prețuirea sa. 
  
Despre felul în care doamna director Ana Hărăpescu, înțelegea să fie gazdă sunt multe de spus: totdeauna a fost o gazdă minunată! Esențial este că la acel drum spre Tg.- Mureș, mi-am dat seama de semnele omeniei sale! Este un prilej de emoție să vorbesc, dar în același timp și o opțiune stimabilă, profundă, plecând de la faptul că a luat aproape tot colectivul din subordine la Tg. Mureș, fiecare persoană cu datoria sa, știind să-și valorifice fiecare în parte, potențialul spiritual. 
  
Închideam și deschideam ochii și ei erau tulburați de curiozitatea ce îmi ațâța privirile. Interesul să o privesc și să o ascult pe doamna Ana Hărăpescu! Sunt oameni cărora destinul le hărăzește câte odată, sau foarte rar, privilegiul de a plăti cu trudă și sârguință misiunea pe care o are în viață. Din câți oameni am cunoscut la Brăila prin preocupările mele, nu am văzut un alt om ca dânsa care să-și continue drumul printre oameni și în care să crezi că prin tot universul creat, niciodată nu a tremurat de emoție în fața vreunui seamăn de-al dânsei, indiferent dacă acesta a avut defecte sau măreția lui. 
  
Priveam la doamna Hărăpescu și simțeam că niciodată pământul nu o va lua la vale de sub picioarele ei. O priveam și simțeam cum ea este o parte din cer. Îi priveam fața sublimă și-mi dădeam seama câtă fericire poate să aibă un suflet, atunci când aduce bucurie oamenilor! O priveam și simțeam cum nici unul dintre noi cei prezenți, nu este singur datorită omeniei sale. O priveam și mă gândeam la toate neodihnele avute pentru a ține cât mai curat și cât mai sus, cuvântul cultură! 
  
D.J.C.C.P.N. Brăila, codusă de doamna prof. Ana Hărăpescu, mergea la Tg. Mureș la Simpozionul Național de Arhitectură Urbanistică, organizat de Muzeul de Istorie condus de prof. Virgil Pană, și de D.J.C.C.P.N. Tg. Mureș, condus de prof. dr. Nicolae Băciuț. Așa a luat naștere și expoziția mea acolo, legată de orașul Brăila. Urma să fie expusă pe simezele Galeriilor de Artă Orizont, galerie ce aparținea Asociației Artiștilor Plasici din Tg. Mureș, înființată în anul 1991 sub conducerea pictorului Ilarie Gh. Opriș, bun organizator și promotor de cultură, scriitor și editor. Așa am aflat despre această asociație condusă de Domnia Sa, că ea cuprinde peste 200 de membri din oraș, din țară și din străinătate, artiști profesioniști cât și amatori. Domnul Opriș, organizează cu această asociație numeroase tabere de creație atât în țară cât și în străinătate; Ungaria, Austria, Germania, Grecia. Tot Domnia Sa, prin A.A.P. cu acordul oficialităților locale, invită gratis câte un artist-doi, din țările organizatoare și ele la rândul lor susținătoare de tabere internaționale să se bucure și să cunoască oamenii, frumusețile patriei noaste; munții care sunt precum turnurile eterne spre cer, câmpurile pline de grâne, meșteșugurile și tradițiile noastre populare. Nu ajunsesem niciodată la Tg. Mureș, însă acum se trezise în mine o bucurie senină să văd acest oraș pe picior de egalitate cu Brăila. 
  
Constanţa Abălaşei-Donosă 
  
20.08.2018 
  
Referinţă Bibliografică:
Argument la cartea ,, Târgu Mureş frate cu Brăila ,, / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2798, Anul VIII, 29 august 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!