CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  

Cronică de Nicolae Băciuț
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un artist: 
  
Constanța Abălașei-Donosă 
  
Născută, trăitoare la Brăila, la 4 februarie. 
  
Studii: Liceul de Cultură Generală nr.5 Brăila în paralel cu Școala Populară de Arte, 3 ani pictu- 
  
ră, clasa profesor Vespasian Lungu. Institutul de Arhitectură ION MINCU – București ( între anii 1977-1980, cursuri de arhitectură și sistematizare și în anul 1981 specializare în proiectare și cerce- 
  
tare ). Este membru în Liga Scriitorilor din Româ- 
  
nia, Filiala București din anul 2011. Este membră în Asociația Artiștilor Plasici din Alma – Quebec, Canada din anul 2003, etc. 
  
Ne-am cunoscut în circumstanțe literare brăi- 
  
lene. Am bătut palma la prima vedere: eu încân- 
  
tat de pictura, dar mai ales de grafica artistei 
  
Constanța Abălașei-Donosă, domnia sa, cucerită de poezia mea. De-atunci au urmat episoade cul- 
  
turale periodice – expoziție la Tg.Mureș, editarea a două cărți ( Avem nevoie de Eminescu, 2013 la Ed. Nico, Tg.Mureș și În umbra cuvintelor 2013, Ed. Nico, Tg. Mureș) 
  
O relație amicală fără stridențe, fără chiuituri, ba chiar discretă, cu priviri pe sub geană. Ce am admirat de la bun început la Constanța Abălașei-Donosă (CAD) nu a fost culoarea, ci linia, artă cu care, arhitectural, configurează mai ales clădiri vechi, cu valoare monumentală, ori detalii de am-bient public, statui, monumente. Dar lucrurile nu s-au oprit la mesajul artistic nonverbal. 
  
Constanța Abălașei-Donosă, știe să îmbine ara-bescurile metaforice cu rigoarea arhitecturii, știe să împace două linii aparent diferite, în esență pro-fund consubstanțiale. 
  
Ar fi putut face performanță profesională dacă își asuma arhitectura ca drum în viață, ar fi putut să facă proiecte de clădiri impozante. În grafică are siguranța desenului , fără ezitări, cu caligrafi-eri în care liniile sunt deopotrivă ferme dar și cal-de. Mi-a dăruit câteva din lucrările sale, i-am dăruit cu drag câteva din cărțile mele. Să zicem, am făcut un barter cultural în care, indiferent de diferențele de preț, nu pierdea nici unul, câștigam amundoi. 
  
Artistul Constanța Abălașei-Donosă nu doar că este harnic și neostoit, dar e și generos, lucrări-le sale fiind în multe împrejurări, daruri de preț. 
  
Apoi Constanța Abălașei-Donosă, este îndrăgosti-tă de flori, de poezia florilor, degajată și compo-zițional și cromatic. Dă viață pe șevalet lumii flo-rale în special a celei de grădină. Volutele sale picturale, în special acuarelele, au rafinament și delicatețe, au grație. Nu în ultimul rând, o dimen-siune definitorie pentru arta Constanței Abălașei-Donosă este portretistica. S-a simțit atrasă de chi-purile unor personalități culturale, între care ale celor din spațiul spiritualității sunt predominante, chipurile sfinte de sfinți de pe pământ, călugări, filozofi, etc. 
  
Eminescu , într-o compensație a sărăciei mărturii-lor fotografice, ocupă un loc aparte, în compoziții care să ilustreze și viața dar și opera poetului. Până la urmă, Constanța Abălașei-Donosă este un artist care s-a întrecut pe sine. A creat o operă, la-să mărturie un destin împlinit. 
  
Nicolae Băciuț 
  
Vatra veche nr. 12 , 2017 
  
Referinţă Bibliografică:
Cronică de Nicolae Băciuț / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2608, Anul VIII, 20 februarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!