CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Accente >  

Livada cu metafore - comentariu

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
,, Livada cu metafore ,,   
de Ioan Vasiu   
  
Cartea de poezii ,, Livada cu metafore ,, a poetului Ioan Vasiu, s-a născut în anul 2015 la Editura INSPIRESCU, Satu-Mare. Această carte face parte din COLECȚIA: Poeții Secolului XXI.  
Poezia din această carte de buzunar, este un intrelocuitor agreabil și magnific în același timp, dacă-i anulăm oricare termen de comparație. Arta scrisă a poetului Ioan Vasiu, am cunoscut-o prima oară datorită rețelei on-line dar și al revistelor literare, care în această vreme au debutat rând pe rând în această  
branșă. Citindu-i de fiecare dată versurile, uneori cu timiditate, Domnia Sa, a avut și are în persoana mea, un strălucit admirator.  
,, iubirea ta -  
livadă dată-n floare  
cuvântul tău -  
un psalm dumnezeiesc  
tăcerea ta -  
blestem care mă doare  
iar ochii tăi -  
săgeți ce mă rănesc  
- simple definiții -  
Vedeam din like-urile primite că poezia Domniei Sale, are mulți admiratori atrași ca un magnetism de o iubire necondiționată. Așa m-am alipit și eu siderată!  
,, în gară la Orăștie  
vântul bolnav mai adie  
în gară la Orăștie  
de iubire nu se știe  
în gară la Orăștie  
două trenuri întârzie  
- în gară la Orăștie -  
Poezia din această carte este simplă și frumoasă, însoțită fiecare de câte o aură de lumină. Te seduce prin frumusețea sa, fiindcă în același câmp al fiecărei poezii, este câte unul fosforescent de vorbire, cu câte o mică zonă de iradiații strălucitoare.  
,, sătul de iarnă  
aș fugi pe stradă  
și-aș recita  
poeme-n gura mare  
până din cerul înalt  
încep să cadă  
pe-aripi de fluturi  
floare după floare  
- sătul de iarnă -  
Să spui că nu-nțelegi nimic din ceea ce ar vrea să spună ? Citindu-l și recitindu-l, ai același impact fiindcă-ți produce același complex cultural ca și atunci când ești împins spre sălile de bibliotecă. Mai târziu, adică astăzi, o parte din poezia lui Ioan Vasiu și-a deschis porțile către mine. A venit ceasul să-i citesc poezia și să scriu câteva cuvinte despre ea.  
,, de-aș fi fost  
o pasăre  
albastră  
primul zbor  
l-aș fi făcut  
prin dragostea  
voastră ,,  
- pasăre albastră -  
Poezia Domniei Sale, simplă și genială, are o umoare permanent variabilă, o stare de spirit schimbătoare precum zilele de primăvară. Șansa este a celui care citește poezia lui Ioan Vasiu. Poezia sa, seamănă cu mici steluțe metamorfozate din cer.  
,, m-am împăcat  
cu cerul greu de nori  
și cu iubirea  
ascunsă-n păcat  
m-am împăcat  
cu soarta uneori  
cu mine însă  
nu m-am împăcat ,,  
- păcat - 
Referinţă Bibliografică:
Livada cu metafore - comentariu / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2385, Anul VII, 12 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!