CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Literatura > Recenzii >  

Drumul către amintiri
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de carte 
  
Nu este în intenția mea să fac o critică a amintirilor și nici să definesc aducerea lor în aceste cuvinte. Este interesant doar felul cum a evoluat drumul spre aceste amintiri. În cadrul Taberei de Creație și re-Creație, organizat la Brăila de către Universul Prieteniei – Iași condus de doamna Rodica Rodean, la una din manifestările cuprinse în program, au fost prezenți mulți poeți și prozatori brăileni. Unul dintre acești poeți Alexandru Ene, a fost prezent la vernisajul expoziției colective de artă plastică al celor patru artiste; Constanța Abălașei-Donosă ( Brăila ), Cella Negoiescu ( Iași ), Gabriela Cucinschi ( Iași ) și Andana Călinescu ( București ), precum și la lansarea de carte ,, Așa am învățat să iubesc Brăila ,, autor Constanța Abălașei-Donosă. 
  
La sfârșitul acestui eveniment care a avut loc la Casa de Cultură din Brăila cu sediul în ,, Casa Petre Ștefănescu-Goangă ,, în data de 25 Iulie 2016, domnul Alexandru Ene, s-a prezentat în fața mea cu o carte în mână spunându-mi cu emoție; ,, Eu sunt autorul acestei cărți și este o mare bucurie pentru mine că am fost prezent aici. Țin să vă spun, că vă cunosc pe dumneavoastră cât și activitatea pe care o faceți, de când erați o copilă la liceu, din anul 1973 când ați avut prima expoziție de pictură la Casa Tineretului din Brăila, apoi ați fost aleasă să conduceți un cerc de pictură pe oraș în incinta acestuia. ,, 
  
M-a reintregrat în biografia mea. Derutată, mi-am asumat uitarea, cu toate că această expoziție a fost prima din cariera mea de artist. În căutarea timpului care a trecut, am primit cartea Domniei Sale. I-am dăruit și eu una din cea tocmai căruia i-am făcut lansarea…ceva despre Brăila – cântecul singurătății față de prieteni și cântecul fidelității față de Brăila. 
  
Iată ce am descoperit în cartea ,, Drumul către amintiri ,, autor Alexandru Ene. 
  
Este carte de debut. 
  
Editată la Editura Lucas, Brăila, 2016. 
  
Corectura este făcută de Aurel Furtună și Virgil Matei. 
  
Culegere computerizată de Dan Dumitrașcu 
  
Cartea ,, Drumul către amintiri ,, este împărțită pe trei categorii poetice: 
  
Versuri, Fabule, Catrene epigramatice. 
  
Toate acestea sunt dedicate soției sale Mihaela. 
  
În capitolul Versuri, descopăr sedimentări sufletești depuse pe parcursul anilor prin care Domina Sa, dorește să se regăsească în această viață singură care ne aparține fiecăruia. Prin speculații inteligente ne propune profunzimea inconștientului său, ca subiect favorit: iubirea împlinită ori nu. Dorințele care constitue o lume a impulsurilor; natura și cele patru anotimpuri care maschează o altă biografie. 
  
,, Sunt trubadur al cronicilor scrise 
  
Și cânt pe tonul scufundat în povestiri, 
  
Pe ritmurile celor mai frumoase vise 
  
Mărșăluind pe drumul către amintiri. 
  
Aș vrea să-ntorc azi timpul înapoi, 
  
Să-mi văd din nou copilăria-n derulare, 
  
S-ascult poveștile de-atunci pe versuri noi, 
  
Convins că viața-i o avere mare. ,, 
  
…………………………………………… 
  
- Drumul către amintiri - 
  
În capitolul Fabule, Alexandru Ene, este mult mai reabilitat…aceasta fiind, nu altceva, decât fructul acestor scrieri. Scoate la lumina zilei, valoarea exprimării prin cuvinte mai sigure, adăugând fiecăruia în parte și o morală. Din cele 35 de fabule voi cita din următoarea ; 
  
,, Într-o pădure pe-un butuc, 
  
Unde-și avea tribuna 
  
O pasăre, numită cuc, 
  
Își tot cânta numele-ntruna. 
  
Și cum fredona el răgușit 
  
Chemându-și mama-n disperare 
  
Deodată un ecou s-a auzit: 
  
Un cântec de ciocănitoare. ,, 
  
…………………………………………… 
  
Morala: Nicodată să nu crezi 
  
Ce-ți cântă dulce cucul, 
  
Întotdeauna să alegi 
  
Din cântecul său ce-i trucul. 
  
- Cucul și ciocănitoarea - 
  
Cele 20 de Catrene epigramatice, din capitolul cu același nume, oferă și ele coerență și semnificație justificată. Vă citez una: 
  
,, Toamna cu roade bogate 
  
Ne aduce poame coapte 
  
Dar aleșii din păcate, 
  
Ne servesc verzi și uscate. ,, 
  
- Rod bogat - 
  
Lepșa, 24 August, 2016. 
  
Referinţă Bibliografică:
Drumul către amintiri / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2069, Anul VI, 30 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!