CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  

Valeriu Herța, cu o personală de grafică la Brăila
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În ziua de 23 aprilie 2016 la Centrul Cultural Nicăpetre din Brăila, prin participarea unui numeors public iubitor de artă, a avut loc vernisajul expoziției personale a artistului plastic Valeriu Herța din Republica Moldova. În deschiderea vernisajului a vorbit criticul de artă, doamna prof.dr. Maria Stoica și directorul Muzeului Brăilei Carol I, domnul prof.univ.dr. Ionel Cândea. 
  
Valeriu Herța este născut la 9 septembrie 1960 în satul Bardar, raionul Ialoveni. Domnia Sa, este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. A studiat la Institutul Politehnic 
  
( 1977-1982 ) din Chișinău, Facultatea de Arhitectură Urbanistă. În perioada 1987 – 1997, este director al Școlii de Arte Plastice pentru copii în orașul Hăncești. Din anul 2009 până în prezent este Președintele Secției de Grafică a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și Vicepreședinte al Asociației Române pentru Ex-Libris. În anul 2004, devine Fondatorul Concursului de Caligrafie ,, Crinii Latini ,, . Este lector superior la Universitatea Pedagogică de Stat ,, Ion Creangă ,, și Membru al AIAP – UNESCO. 
  
Despre expozițiile Domniei Sale, aș aminti cele din Republica Moldova de Ex-libris în anul 1991, de grafică în anul 1996, de pictură și grafică din anii 2004, 2007, 2009 cât și cele internaționale după cum urmează; 
  
România în anii 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997,1998, 1999, 2003. 
  
Lituania în anii 1989, 1996, 1997. 
  
Franța în anii 1992, 1994, 1996, 1997. 
  
Belgia în anii 1995, 1997 
  
Italia în anii 1995, 1998. 
  
S.U.A. în anul l995 
  
Japonia în anul 1997 
  
Croația în anul 1997. 
  
Spania în anii 1997, 1998. 
  
Portugalia în anul 1998. 
  
Valeriu Herța, este posesor a numeroase premii în Republica Moldova cât și în străinătate pentru grafică și Ex-libris. În anul 2006 obține Premiul I la Concursul de arhitectură la amplasarea monumentului Mircea cel Bătrân din Chișinău. În anul 2007 obține Diploma acordată de Uniunea Arhitecților, pentru cel mai bun proiect al anului la nominalizarea ,, Monumente ,,. 
  
Valeriu Herța, este un artist complex. Face pictură, grafică în peniță și acuarelă, linogravură, xinogravură, ex-libris, pictură pe sticlă, grafică digitală și o excepțională artă caligrafică. Expoziția prezentă pe simezele din Centrul Cultural Nicăpetre – Brăila, cuprinde peste 70 de lucrări executate în diferite tehnici; linogravură, ex-libris, desene în creion și tuș, lucrări de artă digitală și o excepțională artă caligrafică. Cu prilejul expozițiilor Domniei Sale ori a concursurilor la care a participat, Valeriu Herța, s-a impus printre practicienii de frunte la tehnicile pe care le abordează. Îl consider ca unul din cei mai sensibili graficieni la vibrațiile subtile ale luminii și umbrei prin lucrările executate. Acest lucru se datorează în parte și de buna cunoaștere a diferitelor tehnici pe care le abordează aducând albul și negrul ori culorile ponderate până la culmile unei sinfonii polivalente de tonuri create prin linii extrem de fine, pete de culoare, ori acceptarea pe suprafețe cu hașuri în diverse direcții care dau o senzație extrem de plăcută ochiului. 
  
Lucrările prezente în expoziția de la Brăila, ne dau posibilitatea să-i cunoaștem cu adevărat arta Domniei Sale, să-i prețuim creația și modul de gândire plastică care este extrem de dificil. Dacă pentru unii, arta grafică, ex-librisul ori arta caligrafică este o artă destinată pentru interiorul unei mape, această artă subtilă cu efecte rare și bine stăpânită, este arta care îl face pe artistul care o practică, inconfundabil. 
  
Valeriu Herța, este un artist inconfundabil care merită apreciere și prețuire. 
  
Referinţă Bibliografică:
Valeriu Herța, cu o personală de grafică la Brăila / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1941, Anul VI, 24 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!