CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  

Omul sfinţeşte locul, dar şi cultura
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prin acest text propun să re-aduc în imagine, un adevăr istoric care a avut loc în satul Petia din Judeţul Suceava, în data de 19 septembrie, 2014. 
  
Fiu al acestor locuri Gheorghe Beraru – Primarul Comunei Buneşti, de care aparţine şi satul Petia, nu odată ci de mai multe ori a lăsat moştenire acestor locuri, echivalentă cu funcţia Domniei Sale, pătrunsă de bun gospodar. Printr-o gândire estetică a adus fonduri europene spre a înfrumuseţa Buneştiul cu satele-i aferente, dar şi o valoroasă contribuţie la apărarea tradiţiilor bucovinene din partea locului, cât şi promovarea oamenilor talentaţi de aici, prin înfiinţarea în satul Petia a unui Muzeu Etnografic şi Biblioteca Mihai Leonte. Iată cum acest bun gospodar, domnul Gheorghe Beraru, la începutul acestei toamne a sfinţit locul şi cultura, făcând tot ce i-a stat în putinţă dar conştientizând – cred eu – că mintea fiecăruia, fără încălzirea inimii pentru credinţă şi bună sporire, ar fi fost o unealtă slabă. 
  
Fiindu-i alături preot dr. Constantin Tudosă, paroh în satul Petia şi preot Florin Grigorescu, paroh în Unceşti, dintre oficialităţile locale precum şi invitaţii poetului Mihai Leonte, printr-o slujbă liturgică, s-a sfinţit acest lăcaş de cultură cu numele poetului Mihai Leonte, care încă odată i s-a stabilit în comnuna natală, locul care i se cuvine, ca om care face cinste satului din care a plecat în lume spre a învăţa şi a munci. În anul 2002, poetul Mihai Leonte, a fost încununat ca ,, Cetăţean de Onoare ,, al Comunei Buneşti, iarăşi anul acesta 2014, 19 septembrie, numele Domniei Sale, îl poartă Biblioteca din satul natal Petia; Mihai Leonte fiind poetul care prin simplitatea sa, nesocotindu-se atât de înţelept, a reuşit să intre în posesia acestor merite binecuvenite prin exemplul muncii sale cinstite, prin toată creaţia sa literară cele mai multe legate de lucul natal, însă descoperind şi multe talente native de prin părţile locului în care s-a născut acum 73 de ani.  
  
La acest eveniment de suflet şi de importanţă spirituală pentru comunitate, toţi invitaţii poetului Mihai Leonte, cuprinşi în Antologia ,, Ametiste Moldave ,, pe care a lansat-o cu acest prilej unic au fost prezenţi, dar şi locuitorii satului care i-au oferit flori şi îmbrăţişări.  
  
În deschiderea acestui eveniment, după cuvântul domnului primar Gheorghe Beraru, un alt cuvânt plin de elogii şi admiraţie a fost al domnului Gheorghe Cărăbuş, director al Bibliotecii ,, I.G.Sbiera ,, din Suceava. A urmat pe rând expunere după expunere, un adevărat regal de cuvânt românesc închinat poeziei, epigramei, prozei şi un text istoric a comunei Petia prezentată de preot dr. Constantin Tudosă, text apărut în cartea sa închinată satului Petia.  
  
Prof.dr. Ludmila Grama ( scriitoare din Chişinău). 
  
Constanţa Abălaşei-Donosă ( artist-plastic, grafician şi poet la Dunărea de Jos). 
  
Elena Andrieş ( poeta din Rădăşeni – un mare talent nativ la vârsta de 85 de ani). 
  
Ing. Todirel Călugăriţa ( poet, epigramist din Fălticeni ). 
  
Ofiţer Jandarmi Ovidiu Donisă ( poet din Buneşti ) . 
  
Felicia Niculina Lămăşanu ( poetă din Horodniceni / Suceava ). 
  
Violeta Sabina Lazăr ( poetă din Paşcani ). 
  
Ing. Simina Silvia Scladan ( poetă din Iaşi ). 
  
Ing. Carmen Simion ( poetă din Paşcani). 
  
Referent cultural Ştefan Ioan . 
  
Jurist Veronica Ştefan ( poetă din Fălticeni ). 
  
Dumitru Viziteu ( poet din Buneşti ). 
  
Invitat special la acest eveniment a fost doamna Ec. Rodica Rodean – Preşedinta Asociaţei ,, Universul Prieteniei ,, din Iaşi, care a contribuit la acest eveniment prin bogata şi experimentata sa activitate de organizator şi manager a sutelor de activităţi create în cadrul asociaţiei pe care a înfiinţat-o. 
  
29 septembrie, 2014. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Omul sfinţeşte locul, dar şi cultura / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1368, Anul IV, 29 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!