CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comunicate >  

Show-ul aviatic din România, BIAS 2019
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Show-ul aviatic din România, BIAS 2019 
  
Autor : Claudia Bota 
  
A XI a ediţie a “Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition” a fost, şi în 2019, cel mai impresionant show aerian al României. Conferința de presă BIAS2019 și startul oficial al ediției din acest an s-a făcut prin susținerea evenimentului de către Ministerul Economiei și Ministerul Transporturilor, reprezentate de domnii secretari de stat Bodea Calin și Dragoș Titea. 
  
TAROM a păstrat tradiția și a invitat românii, pe 24 august, la cel mai mare show aviatic din România, BIAS 2019. Aici au participat și de această dată cu o aeronavă Airbus A318, iar cei doi piloți au fost: ALFRED GHERGAN și CRISTIAN DONA. 
  
ALFRED GHERGAN - Pilot șef al Companiei TAROM, pilot comandant instructor, examinator pe Airbus A318. A zburat mai multe tipuri și clase de aeronave, de la planor și motoplanor, la aeronave sportive ca Zlin 142, Zlin 726, aeronave utilitare ca Antonov 2, Britten Norman 2, aeronave de transport pasageri cu motoare turboreactoare(elice): Saab 340, Saab 2000, ATR 42/72 și aeronave de linie jet, mediu și lung curier BAC 1-11, Airbus A318, Airbus A310, cu o experiență de aproximativ 14000 de ore. 
  
CRISTIAN DONA - Directorul de training al Companiei TAROM, pilot instructor, examinator pe Airbus A318. A zburat aeronave sportive: Zlin 142, utilitare: IAR 823, Antonov 2, Britten Norman 2, aeronave de transport pasageri cu motoare turbopropulsoare(elice): Beechcraft 200, ATR 42/72, aeronava Business jet Falcon 20 și aeronavele de linie jet, mediu și lung curier Airbus A318, Airbus A310, cu o experiență totală de zbor de 12500 ore. 
  
Forțele Aeriene Române, coorganizatoare ale acestui eveniment, au fost reprezentate, în evoluții solo, survol cu formația și exerciții tactice, de aeronave de luptă F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR, avioane de transport C-27J Spartan și C-130 Hercules, elicoptere IAR-330 și IAR-316 B și aeronave de școală și antrenament IAK-52 și IAR 99. 
  
În deschiderea show-ului, publicul a putut admira lansări de parașutiști din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene Române, precum și din cadrul altor structuri, care vor marca debutul spectacolului aerian, ce are ca temă principală în acest an aniversarea a 15 ani de la integrarea României în NATO. 
  
Spectacolul aerian a fost garantat de prezența așilor Aeroclubului României – Hawks of Romania, White Wings, alături de paraşutiştii formaţiei Blue Wings. Hawks of Romania a evoluat cu 5 avioane EXTRA 300. White Wings este formația de două planoare, care a dat clasă multor campioni mondiali la concursurile internaționale. Blue Wings este formația de parașutisti, care au încântat publicul de la BIAS, dezvăluind în aer drapelul tricolor de 400mp. 
  
Spectatorii au asistat și la evoluții inedite de acrobație individuală, realizate cu aeronave Zlin 50, Extra 300 și IAR 35. Pilotul de pe MIG-21 de la acest show aviatic, a reușit să evolueze cu această aeronavă militară de parcă ar fi un vârf de lance al întregii industrii aeronautice. 
  
Intrarea publicului la BIAS a fost liberă. Accesul publicului s-a făcut prin ROMAERO. Vizitatorii au avut posibilitatea de a vedea de aproape, în expoziția statică, aeronave MiG-21 LanceR, C-27J Spartan, IAR-316 B, IAR-330 Puma, IAK-52, IAR-99 Șoim și aparatul de zbor monoplan Vlaicu II, precum și tehnică din dotarea unităților de artilerie și rachete antiaeriene, radiolocație și EOD. La eveniment au participat și militari din cadrul detașamentului care execută misiuni de cercetare și salvare prin luptă. Aici au participat, în cadrul expoziției statice, parteneri militari străini din cadrul Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii - cu C-130 Hercules, Forțelor Aeriene din Portugalia - cu F-16 și Forțelor Aeriene din Ungaria - cu JAS 39 Gripen. 
  
La BIAS2019 s-a putut vizita și uriașul radar zburător NATO AWACS E-3A, din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C). Plin de aparatură și cu o uriașă antenă radar deasupra, Boeingul E-3A Sentry AWACS supraveghează spațiul aerian, dar și coordonează toate celelalte avioane aliate în diverse misiuni, transmițând informații în timp real tuturor. Echipajul multinațional, alcătuit și din români, abia a așteapt să cunoască publicul român! Reprezentanții Aeroclubul României a așteptat publicul la standul lor, în cadrul Expoziției de Aviație Generalã, cu informații interesante despre cursurile pe care le poate urma. La standul Romaero cei pasionați de aviație au putut fi îndrumați către o carieră în industria aerospațială prin informarea despre programele educaționale și oportunitățile de angajare pe care le pot oferi. Totodată, vizitatorii au putut purta discuții cu piloții și cu personalul militar despre viața de pilot, tehnician de aviație, inginer, controlor de trafic, rachetist, artilerist sau radiolocatorist. 
  
BIAS este unul dintre cele mai inspirate evenimente bucureștene. Spectacol de mare amploare în aer, uimitori „artiști pe cer” și febră de adrenalină unică. A fost un show foarte reușit. Iar la nivel de sonorizare s-a facut un progres major față de anul trecut. De asemenea felicităm modul profesionist de organizare a succesiunii evoluțiilor aeriene. Practic nu au existat timpi morți, nici măcar la nivelul secundelor. Evenimentul ia amploare de la an la an. Putem spune cu bucurie că:”vom reveni cu siguranță!” 
  
MISIUNEA FORȚELOR AERIENE ROMÂNE este de a apăra spațiul aerian național cu mijloace aer-aer și sol-aer, sprijinind celelalte categorii de forțe și autorități locale în situații de urgență. 
  
Prin pasiune, implicare și un efort comun s-a sărbătorit pentru o zi aviația alături de iubitorii zborului, de toate vârstele! 
  
Referinţă Bibliografică:
Show-ul aviatic din România, BIAS 2019 / Claudia Bota : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3159, Anul IX, 25 august 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Claudia Bota : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Claudia Bota
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!