CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Hermeneutic >  
Autor: Cira Anisoara Violeta         Ediţia nr. 2660 din 13 aprilie 2018        Toate Articolele Autorului

EXPRESIA VERBALĂ A MODALITĂȚII de MIRELA - IOANA BORCHIN
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

În 8 octombrie 1999, Mirela-Ioana Birchin și-a susținut teza de doctorat, cu titlul Expresia verbală a modalităţii. Avându-l ca referent pe Acad. Grigore Brâncuş, cartea intitulată Modalitatea și predicatul verbal compus, reproduce aproape integral materialul prezentat drept teză doctorală. Publicarea tezei doctorale este un bun prilej pentru ca Prof. Univ. Dr.G.I.Tohăneanu, coordonatorul ştiinţific al lucrării, să o însoţească cu o prefață memorabilă, foarte onorantă pentru autoare. Din păcate, Mirela-Ioana.Borchin nu şi-a încheiat stagiul doctoral cu Prof. Univ. Dr. Fr. Kiraly, primul ei coordonator, întrucât acesta a decedat în 1998, ,,moartea nelăsându-l să ,,trăiască “izbânda elevei sale”. ( p.5).
Magistrul G.I.Tohăneanu este de părere că Mirela-Ioana Borchin a preluat de la un alt nume important al școlii filologice timișorene, Gheorghe Ivănescu, pasiunea de a-și susține punctele de vedere asupra unor fenomene de limbă, implicând discipline conexe lingvisticii, precum logica, pragmatica, semantica, literatura etc. E convins că numai dăruirea, trecând prin ,,febra de zi și noapte”, poate clădi ceva durabil.
Domnul Profesor G.I. Tohăneanu recunoaște că MIB împărtășește ideile interdisciplinarității, având şi competenţa de a îmbina cu măiestrie atât logica și matematica, cât și semiotica, și pragmatica, cu gramatica, atunci când lămurirea unor valori gramaticale impune recursul la alte discipline. Ia act de această disponibilitate faţă de cercetarea interdisciplinară cu nedisimulată încântare: ,,Văd cu satisfacție în asta o usturătoare palmă trasă lui Polifem și tuturor urmașilor lui, ciclopilor moderni, de către colega noastră, aliată, din acest punct de vedere cu multiiscusitul și multmeșteșugărețul Odiseu”. ( p.5)
Dar, tocmai din această cauză, G.I.Tohăneanu împărtăşeşte opinia colegului său Francisc Kiraly în privinţa faptului că această carte de specialitate a doamnei Mirela-Ioana Borchin nu se citește cu ușurintă, ci necesită cunoștințe aprofundate în domeniul, din ce în ce mai vast, al lingvisticii. Totuşi, argumentarea e limpede, ideile se încatenează uşor, neologismele sunt corect folosite şi nu împovărează cititorul, care, odată deprins cu stilul autoarei, înaintează fără probleme în conţinuturile lucrării.
Magistrul şcolii lingvistice timişorene admiră modul în care Mirela-Ioana Borchin și-a structurat lucrarea, fiindcă tema îndeamnă „să intri cât mai profund în alcătuirile modale omniprezente în structurile limbii”, iar ordinea logică, de la general la particular, încurajează o asemenea aprofundare.
Etichetând-o drept cercetare care porneşte de la o teză, dar nu devine tezistă, ci o foarte convingătoare demonstraţie, autorul prefeţei urmăreşte pas cu pas demersul teoretico-aplicativ, argumentele neobișnuite, susţinute cu exemple, pentru existența predicatului verbal compus în limba română, pentru abordarea acestuia ca unitate lexico – gramaticală. Mirela-Ioana Borchin a dorit să se aibă în vedere că, din orice punct s-ar analiza predicatul verbal compus, acesta trebuie să fie recunoscut în sintaxa românească. Argumentul forte, cel de sorginte pragmatică, este modalitatea. Uzând atât de diacronia modalității, de teoria mulțimilor, de gramaticile structuraliste și de cele logice, făcând propriile analize semantice şi pragmatice, autoarea demonstrează necesitatea tratării sintactice a modalităţii, cu instrumente pragmalingvistice. ,,Cum sintaxa reflectă vorbirea, modalitatea își asigură un loc important la nivel sintactic.”
Apreciind complexitatea tezei, de la concepţie la elaborare, G.I.Tohăneanu emite opinii de mare interes, cum ar fi aceea că, în general, lingvistica este percepută ca o știință rece, respingătoare, dar că, dacă se studiază într-o legătură strânsă cu literatura, cu istoria sau cu alte discipline , ea poate deveni chiar atrăgătoare.
Domnul profesor laudă efortul depus de Mirela-Ioana Borchin în realizarea acestei lucrări şi,fiind totodată de acord cu transferul de concepte și de metodologie dintr-o disciplină în alta, cu îmbogăţirea orizontului de specialitate, concluzionează, referindu-se la propriul comportament filologic: ,,Ca român sunt creștin, nu rezonabil, ci fervent, ca filolog, sunt politeist, păgân, am nevoie de o ,,rezervație” de idoli, la care mă închin uneori pe rând , de cele mai multe ori, simultan.” ( p.6). Empatia cu autoarea este clară şi, astfel, chiar subliniată, printr-o implicită solidarizare, într-un act de susţinere şi de recomandare a cărţii cu care Mirela-Ioana Borchin debutează în lingvistică.Bibliografie
1. Borchin,Mirela - Ioana, MODALITATEA ȘI PREDICATUL VERBAL COMPUS, Editura Helicon, Timișoara, 1999.  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
EXPRESIA VERBALĂ A MODALITĂȚII de MIRELA - IOANA BORCHIN / Cira Anisoara Violeta : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2660, Anul VIII, 13 aprilie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Cira Anisoara Violeta : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cira Anisoara Violeta
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!