CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  
Autor: Carmen Niculcea         Ediţia nr. 1765 din 31 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

NOSTALGII ATLANTICE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nostalgii atlantice  
 
de Carmen Niculcea, Atlanta, Georgia  
 
Semn de toamnǎ, sper cǎ nu de bǎtrâneţe, melancolia m-a prins în ghearele ei catifelate şi nu-mi mai dǎ pace. De vinǎ sunt, bineînţeles, frunzele astea aurii, ruginii şi foşnitoare care îmi tot cad pe terasǎ şi parcǎ ameninţǎ sǎ-mi cadǎ pe suflet şi sǎ sporeascǎ dorul. Dorul de bolta cu struguri mirosind ameţitor din curtea pǎrinţilor mei, dorul de a sta la un pahar de must cu nuci trosnind de miez dulce-amǎrui, dorul de a flecǎri cu ai mei despre cine a murit, cine a mai înviat şi “cui i-a mai fǎtat vaca”.  
 
Ȋn Poiana sufletului meu, timpul curge altfel, dupǎ un ritm al inimii mele care se opreşte în loc cât timp sunt acolo. Fiecare dintre noi avem o Poianǎ a noastrǎ în care sufletul vine adesea sǎ poposeascǎ, obosit, agitat şi dornic de un rǎgaz. Pentru mine, casa pǎrinţilor mei e oaza mea fermecatǎ de linişte la care visez când sunt departe, ca la un medicament care-mi vindecǎ toate bolile. Acolo, laptele e mai dulce, aerul mai curat, pâinea mai plinǎ de miez, vinul mai aromat şi toate lucrurile vorbesc parcǎ despre puritate, seninǎtate şi linişte. Am descoperit abia acum, dar niciodatǎ nu e prea târziu, ceea ce voia sǎ spunǎ Marcel Proust în romanul “Ȋn cǎutarea timpului pierdut”, cum cǎ timpul poate fi îmblânzit, pentru cǎ este o scurgere constantǎ în care trecutul şi prezentul pot avea o valoare egalǎ. Dacǎ pentru Swann, personajul din romanul citat, madlena a fost declanşatoarea întoarcerii în trecut, “prǎjitura” aducerilor mele aminte au fost frunzele astea neasemuit de frumoase al cǎror gust l-am simţit nu pe limbǎ, ci în suflet. Nu vinul dulce-acrişor pe care îl face tata, deşi gustul acela nu l-am regǎsit niciunde, oricâte vinuri bune am gustat, nu pâinea fierbinte, crocantǎ, abia scoasǎ din cuptor de mama, cu toate cǎ şi eu fac o pâine bunǎ, nu oul moale cu gǎlbenuş ca soarele arzând, pentru cǎ şi aici mai sunt gǎini crescute cu iarbǎ şi râme, ci frunzele toamnei sunt de vinǎ pentru toate nostalgiile mele. Ele şi numai ele mi-au aprins iar dorul de locul miraculos al copilǎriei mele.  
 
Deşi trǎim pe cine ştie ce meridiane, toţi suntem tributari unui loc, unui timp al copilǎriei magice pe care vrem sǎ-l recreǎm oriunde ne-am duce şi indiferent ce standarde de confort am avea. Ne raportǎm la acel loc prin comparaţie sau prin diferenţǎ şi încercǎm sǎ-l refacem ca pe un univers sacru numai al nostru. Am primit în dar o maşinǎrie electricǎ de fǎcut pǎine, dar nu am avut deloc satisfacţia aceea simţitǎ atunci cǎnd frǎmântam aluatul în mǎini şi m-am privat în mod voit şi lenevos de mirosul îmbietor de pâine coaptǎ în cuptor. Am fǎcut maionezǎ cu mixerul în douǎ minute, dar parcǎ nu a avut gustul celei frecate cu lingura de lemn, încetul cu încetul. Am aspirat covoarele şi totuşi, am avut sentimentul cǎ tot bǎtǎtorul, mǎtura şi peria sunt mai de încredere. Am dus aşternuturile la spǎlǎtorie, dar nu am mai dormit atât de lin şi dragostea n-a fost la fel de dulce, de parcǎ eram într-un pat strǎin. Furaţi de timp, ne pierdem uneori într-un confort comod şi în acelaşi timp frustrant. Dar, ca sǎ-l parafrazez pe acelaşi Proust, dacǎ tot l-am amintit, totul e nu cǎ te pierzi, ci sǎ te regǎseşti. Fiecare dintre noi ar trebui sǎ avem un moment de rǎgaz sǎ ne regǎsim, indiferent cǎ punem asta pe seama frunzelor toamnei ori a vântului care suflǎ de ieri dinspre nord. Sǎ regǎsim bucuria de trǎi curat şi cu drag pentru ziua de mâine, cu liniştea cǎ ne-am fǎcut datoria de pǎmânteni sortiţi sǎ cǎrǎm bolovanul sisific pe ziua de azi, cu speranţa cǎ toţi din jur chiar ne vor binele când zâmbesc, cu pacea în suflet cǎ, oriunde am fi, existǎ o bucatǎ de cer şi deasupra vieţii noastre.  
 
Aici, în Lawrenceville, e o toamnǎ caldǎ şi blândǎ, aproape la fel ca la Poiana. Și totuşi, nu ştiu de ce, acum, când fac zacuscǎ şi zarzavat, le dedic frumoasei Zaraza şi neuitatului Zavaidoc.  
 
Referinţă Bibliografică:
NOSTALGII ATLANTICE / Carmen Niculcea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1765, Anul V, 31 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Carmen Niculcea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Carmen Niculcea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!