CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

’’ Miss Liberty’’
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ideea de a crea o frumoasă sculptură care să simbolizeze frăţia dintre Franţa si Statele Unite ale Americii în înverşunata lor luptă pentru libertate, din timpul războiului de independenţă a început să-l preocupe pe Frederic-Auguste Bartholdi în anul 1865, când trupele Confederaţiei s-au predat la sfârşitul războiului civil. Traversarea Atlanticului de către sculptor, a fost făcută în anul 1871, pentru a prezenta preşedintelui Ulysses Grant, proiectul său. Statuia are 46 de metri înălţime şi o greutate de 30.000 de tone, dacă se include şi piedestalul.  
 
Pentru chipul statuii, sculptorul francez a plecat pe străzile Parisului în căutarea unei femei tinere ale cărui trăsături să semene cu ale mamei sale, deoarece primul model a fost mama sa.Frumoasa Jeanne-Emilie Baheux de Puisieux, îi va deveni soţie sculptorului după terminarea sarcinii de a fi model. Cele 354 de trepte se întind de la bază până la coroană, de unde poţi vedea golful NewYork.Coroana este una dintre secţiunile simbolice: cele şapte săgeţi reprezentând, cele şapte oceane:Arctic, Antarctic, Atlantic de Nord, Atlantic de Sud şi Indian.  
 
Ferestrele din coroană se presupune că reprezintă 25 de minerale naturale de pe pământ. Torţa pe care o are femeia în mână dreaptă, semnifică libertatea. Această torţă a fost refăcută în anul 1986 şi placată cu aur de 24 de carate, iar tăbliţa din mâna stângă poartă data ndependenţei americane 4 iulie 1776, scrisă cu cifre romane. Toga de pe corp comemorează republica romană, primul ’’ experiment’’ democratic din istorie,iar lanţul rupt de la picioarele sale simbolizează victoria asupra sclaviei. Construită între zidurile fortului Wood care există pe insula Bedloe pentru a proteja portul New York, Statuia Libertăţii a fost mai întâi administrată de United States Lighthouse Board, apoi responsabilitatea a fost transferată la Ministerul de Război şi, în final, în 1933, la Serviciul de Parcuri Naţionale. În 1956, insula a fost rebotezată’’ Insula Libertăţii’’.  
 
Un fapt straniu este acela că nimeni nu a văzut statuia cu culoarea sa originală; oxidarea rapidă a materialului a însemnat că, atunci când ea a ajuns la New York, culoarea deja se schimbase în brun închis, aproape negru.  
 
Douăzeci de ani mai târziu ea a devenit verde, acel verde caracteristic, culoare ce semnifică speranţa unei vieţi noi pentru generaţii întregi de imigranţi veniţi în America în căutarea norocului.Aceastǎ speranţǎ existǎ în sufletul tuturor celor care pǎşesc pe pǎmânt american pentru a-şi îndeplinii marele vis: visul american.  
 
Bibliografie: Marco Cattaneo si Jasmina Trifoni’’100 de minuni ale artei şi arhitecturii din patrimoniul UNESCO’’; Editura Univers  
 
Referinţă Bibliografică:
’’ Miss Liberty’’ / Carmen Marin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1646, Anul V, 04 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Carmen Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Carmen Marin
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!