CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  

Viaţa ca o carte deschisǎ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Legǎtura dintre carte şi viaţǎ este simplǎ. Asemeni cǎrţii pe care o atingi cu vârful degetelor şi viaţa o poţi atingi în drumul tǎu, cu vârful anilor. Mirosul uşor- dulceag al cǎrţii proaspǎt tipǎrite este parfumul care te poate cuceri şi poate concura cu cel mai fin parfum, pentru cǎ şi prin el vei gusta din aventura sau povestea ce o vei patrunde. Şi viaţa are parfumul ei. Da, parfumul implinilor, al amintirilor, al anilor petrecuţi în frumos şi dǎruire, dar şi parfumul amǎrui al eşecurilor. Viaţa îţi oferǎ surprize, uneori mari surprize asemeni cǎrţii pe care vrei sǎ o devorezi pânǎ la capǎt şi dupǎ care meditezi intens la urma lǎsatǎ pe sufletul tau.Îmi plac cǎrţile aşa cum îmi place şi mirosul vieţii. Fiecare filǎ cititǎ este o acumulare de frumos asemeni fiecǎrei perioade petrecute din viaţa.  
 
Îmi place sǎ compar viaţa cu o carte deschisǎ. Uneori în viaţǎ trebuie sǎ citeşti printre rânduri, chiar dacǎ într-o carte citeşti rândurile pentru a te documenta sau pentru a-ţi oferi bucurie şi desfǎtare pentru suflet şi minte. Aventura cǎrţii preferate îti poate influenţa viaţa în bine şi îţi rǎmân amintiri ce sunt înţelese şi ştiute doar de tine.Momentele de desfǎtare oferite de o carte sunt momente unice ce te cuprind ca într-o vrajǎ si pulseazǎ la unison dând culoare vieţii ca un curcubeu dupǎ o ploaie de varǎ. Lacrimile ce te inundǎ atunci când sufletul tǎu a fost atins de o dragoste neîmplinitǎ ce rǎzbate din foile pe care le ai în faţǎ te trimit din nou cu gândul, la viaţa unora, a altora sau poate a nimǎnui, iar povestea cititǎ e doar o ficţiune, ce poate aici face diferenţa între carte şi viaţǎ.  
 
Aspectul cǎrţii poate fi colorat, cu scrisul uşor tremurat ce devine mai atractiv dupǎ ce l-ai privit. Dar viaţa, poate fi scrisǎ cu litere tremurate pe pergamentul sufletului tau? Mǎ tem cǎ da. Viaţa nu e un drum aşa cum cred unii, şi nici o prǎpastie aşa cum cred alţii, nici vorbǎ sǎ fie viaţa o garǎ unde coboarǎ cineva şi se urcǎ altcineva! Viaţa e o carte în care scriitorul eşti tu, iar rândurile aşternute acolo sunt concepute de tine. Bune sau rele îţi aparţin,iar la sfârşitul vieţii trebuie sǎ ai puterea sǎ priveşti peste umǎr şi sǎ-ţi placǎ ce vezi, întocmai ca în momentul în care ai dat ultima filǎ din romanul captivant ce îţi pare rǎu cǎ s-a terminat atât de repede.  
 
Momentele de bucurie sau de necaz te vor marca asemeni cǎrţii ce se va îngǎlbenii datoritǎ trecerii timpului. Locul unde o aşezi este cǎminul tǎu aşa cum şi viaţa o aşezi în cǎminul ceresc dupǎ trecerea ta prin lume. Bucurându-te de viaţǎ sau nu, strǎlucindu-ţi sufletul sau nu dupǎ cartea recent cititǎ rǎmâi tu cititorule al acestor rânduri, cu o nostalgie în suflet. Chiar dacǎ n-ai sǎ-mi dai crezare consider cǎ prin rândurile mele te-am trimis spre o carte dragǎ pe care trebuie sǎ o citeşti pânǎ la capǎt apoi sǎ te gândeşti dacǎ viaţa ta e o carte deschisǎ din care pot citii şi alţii rânduri frumoase transformate în bucurii. Dacǎ nu, te invit sǎ mai scrii fapte atât timp cât mai poţi şi cred eu, cǎ Dumnezeu va opri ceasornicul vieţii ca sǎ îţi permitǎ şi ţie sǎ aşerni mǎcar un rând pe fila cǎrţii tale. Cu siguranţǎ dacǎ te grǎbeşti vei putea sǎ-ţi scrii propria carte.  
 
Dacǎ ai sǎ te întrebi tu, stimate cititor de ce aceastǎ comparaţie între carte şi viaţǎ, aleasǎ de mine, n-am sǎ-ţi dau nici o explicaţie. Singurul argument care îmi vine în minte este sǎ te fac sǎ-ţi rememorezi amintirile vieţii şi dacǎ poţi sǎ spui dupǎ o analizǎ profundǎ expresia: ,, viaţa bate cartea’’ în cazul de faţǎ, şi nu ,, viaţa bate filmul’’ cum era corect.  
 
Referinţă Bibliografică:
Viaţa ca o carte deschisǎ / Carmen Marin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1626, Anul V, 14 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Carmen Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Carmen Marin
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!