CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Buzoianul George Alexe – a împletit rugăciunea cu poezia
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cultura românească se poate mândri cu nume mari, care s-au născut pe pământ buzoian, ducând mai departe cu ei, nostalgia locului natal. As fi nedreaptă daca n-as aminti nume precum: Vasile Cârlova, Vasile Voiculescu, Margareta Sterian, Mihaela Runceanu, Benone Sinulescu, si poate alţii, pe care vremurile îi vor scoate din negura uitării. Însa, de data aceasta am sa mă opresc asupra unui nume ce a ‚, strălucit ’’, prin comportament, dar si prin dragostea fata de poezie, si anume teologul si poetul George Alexe. Născut in frumoasa localitate de câmpie Smârdan, din comuna Brădeanu, judeţul Buzău, in ziua de 26 noiembrie 1925, George Alexe a fost fiul unor oameni simpli, agricultori, dar cu mare dragoste de carte si de Dumnezeu, deoarece si-au îndrepatat fiul, spre seminarul teologic ’’Kesarie Episcopul’’, devenind elev al acestei strălucite instituţii, intre anii 1937-1945. Studiile universitare le continuă la Facultatea de Teologie din Bucureşti, fiind un student emerit, intre anii 1945-1948. 
  
Deţine funcţii la Patriarhia Romana, si anume: editor si redactor la revistele religioase ale Patriarhiei Romane, bibliotecar la Biblioteca Bisericii Romane a Sfântului Sinod, inspector general la Departamentul de Relaţii Externe ale Patriarhiei. Nu pot sa nu amintesc ca in anul 1960, se căsătoreşte cu Ruxandra Didi, devenind un cuplu model. 
  
Exista un timp, in care viaţa te poartă pe ‚,drumurile’’ ei. Îti vine să crezi sau nu, dar ajungi în locuri in care poate nici n-ai visat. O astfel de circumstanţă a vieţii l-a făcut pe George Alexe, sa părăsească România, si in anul 1968, sa ajungă in Canada, ca apoi mai târziu, in anul 1971, sa se stabilească in Statele Unite ale Americii. Departe de ţara, care l-a format ca om, departe de rude si prieteni, cu dorul in suflet pentru pământul presărat cu amintiri, înfiinţează revista ‚,Vestitorul Romano-Canadian’’ la Kitchener in Canada, apoi editor la revista ,,Credinţa’’ in Detroit, împreuna cu Arhim. Bartolomeu V. Anania. Vocea interioara a sufletului si credinţa statornica l-au ghidat in viaţa sa, iar premiile primite au fost ca o recunoştinţă adusă dragostei de poezie, dragostei de frumos. Am fost impresionată sa aflu ca acest ‚,meşter’’al cuvintelor care face ca din peniţa sa să izvorască ‚,râuri’’de poeme, a fost un patriot înflăcărat iubitor de ţara, de valoare, de neam si nu in ultimul rând de carte. Preţioasa carte pe care a îndrăgit-o in copilărie si apoi i s-a dedicat, cu tot sufletul, cu toata dragostea. Desi nu-l cunosc pe domnul George Alexe, am dorit sa astern aceste cuvinte, si sa spun cu mândrie ca sunt onorată ca aparţine acestui pământ, din care răsar valori ce ne încântă, pe noi generaţia mai tânără. 
  
Referinţă Bibliografică:
Buzoianul George Alexe – a împletit rugăciunea cu poezia / Carmen Marin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1591, Anul V, 10 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Carmen Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Carmen Marin
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!