CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Parfumul si povestea lui
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Picurăm puţină esenţă din bogăţia naturii, pe corpurile noastre atunci când dorim să ne simţim mai atractivi, sau în ritualul nostru de frumuseţe. Mirosul de parfum ne fascinează aşa cum a fascinat dintotdeauna omenirea prin esenţa lui, în special partea feminină, fiind considerată această ‚, poţiune magică’’, un lux necesar apreciat şi căutat încă din Antichitate. Etimologic vorbind cuvântul parfum, vine din limba latină de la ’’per fumum ’’ şi înseamnă ’’ prin fum ’’, însă arta de a fabrica parfumul le aparţine egiptenilor. Tămâia este considerată primul parfum, fiind descoperită de mesopotamieni, acum 4000 de ani în urmă.  
 
De asemenea şi în Noul Testament găsim referiri la parfum, prin darurile pe care magii le-au adus pruncului Iisus: smirnă şi tămâie. În perioada Antichităţii, parfumierii erau consideraţi ca deţinători ai tainelor zeilor, iar apoi în Evul Mediu ca alchimişti şi magi. Confecţionarea recipientelor pentru a păstra parfumul era o adevărată artă, fiind folosite materiale ca: abanosul, porţelanul, sticla.  
 
Tradiţia parfumului a fost preluată de greci de la egipteni, iar floarea preferată era crinul, şi apoi parfumatul şi romanticul trandafir. Celebrele băi romane au rămas în istorie, deoarece în ele erau puse uleiuri volatile şi esenţe florale. Apariţia parfumului lichid, dar diferit de cel pe care îl avem noi astăzi , se datorează tot grecilor. Se spune că după invazia regelui Alexandru cel Mare, în secolul III î.Hr. ,în Grecia s-a extins practica folosirii parfumului. Theophrastus din Atena a studiat plantele şi uleiurile volatile ale acestora, şi conexiunea dintre percepţia mirosului şi gust. Indienii au preluat şi ei această artă folosind tot tămâia. Se spune că primul lor chimist ar fi fost o femeie pe nume Tapputi, o preparatoare de parfumuri.  
 
Parfumul este preparat şi în Europa de Vest încă din 1221, iar în Italia în perioada Renaşterii luând apoi drumul Franţei. Catherine de’ Medici ar fi avut un parfumier personal, care avea laboratorul legat printr-un pasaj secret de apartamentul ei, ca nici o formulă să nu fie furată. Între secolele XVI şi XVII parfumurile se foloseau numai în cercurile bogaţilor pentru a combate mirosurile corporale, datorită băilor neregulate. În Germania frizerul italian Giovanni Paolo Feminis este creatorul apei de colonie. Iată câtă istorie a parcurs minunatul parfum!Atunci când picurǎm putin parfum sǎ fim conştienţi de istoria lui.  
 
Referinţă Bibliografică:
Parfumul si povestea lui / Carmen Marin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1482, Anul V, 21 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Carmen Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Carmen Marin
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!