CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  
Autor: Carmen Lăiu         Ediţia nr. 2365 din 22 iunie 2017        Toate Articolele Autorului

Jurnal bulgăresc
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E-o luna palidă, ca un condamnat căruia i s-a citit sentința. Agățată între un cer ce-a apus în dureri și vârfurile unei perdele de plopi, mereu fremătătoare, mereu acasă în acest templu al copacilor. Câteva minute până la miezul nopții. Orațul mă privește frânt, printre pleoapele luminate ale ferestrelor din blocul de vizavi. Opt ferestre neadormite într-un bloc care adăpostește sute de suflete. Acum le mai găzduiește doar amintirea, pentru că vremurile au alungat locuitorii, unul câte unul.  
  
Sub balcon, Iantra curge nepăsătoare, domesticind ecourile unui lied interpretat de numarul neștiut al celor care i-au respirat lihniți frumosul undelor limpezi. Zgomotul neîntrerupt se strecoară prin ușa deschisă a balconului, se cuibărește în pereți, în covoare, în jaluzele, se prelinge în balconul de la stradă, dă ocol pădurii de pini, se reîntoarce pe podul incendiat de felinare, prabușindu-se în valurile ce se izbesc de coastele bolovanoase ale podului.  
  
Mă gândesc la toți locuitorii aceștia evadați organizat, la tacerea în care au adormit orasul, abandonându-l. Oare li-e dor de pinii aceștia azvârliți deasupra orașului, veghind căsuțele înguste, tăiate parcă de un foarfece uriaș, lipite una peste cealaltă, cu etaje și scări interioare înghesuite, cu ferestre micuțe ți ferecate, din dosul cărora pândeste viclean câte-un djin? Dar de acoperișurile de piatră, de garajele cu terase deasupra, de tencuiala sfâșiată de vreme, acoperită de hoarde de viță de vie? De morții care impânzesc orașul, acaparându-i parcurile, vitrinele, scoarța copacilor, porțile, ușile și zidurile caselor, privindu-l detașat din fotografii proaspete sau din cele în care plânsetele ploii le-au decolorat obrajii, le-o fi dor? Ferestrele întunecate, cu perdele uzate pe alocuri, nu știu ori nu vor sa răspundă. Au ceva din singuratatea și disperarea femeii elegante, înfășurate în alb, pe care am văzut-o în Sveta Nedelya, rugându-se înaintea icoanelor.  
  
Mâine orașul va părea iarăși viu, Yantra își va amesteca stropii cu raze năuce de soare, limba asta împăienjenită de consoane se va revărsa sprințară pe străzi. Mâine se va naște ori va muri nepăsător în mine un jurnal bulgaresc.  
  
Referinţă Bibliografică:
Jurnal bulgăresc / Carmen Lăiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2365, Anul VII, 22 iunie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Carmen Lăiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Carmen Lăiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!