CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  
Autor: Carmen Lăiu         Ediţia nr. 2138 din 07 noiembrie 2016        Toate Articolele Autorului

COPILĂRIE REÎNCĂRCABILĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Copilăria mea, traducere cordială a vieții ce urma să se prăvălească peste mărginirea îngemănată a umerilor. Cu temeiuri, spaime, bucurii, geometrie și epidermă candide.  
  
Copilăria mea, sirop în două nuanțe, hașurând egal aluatul necopt al anilor mei...  
  
Irealizabila întoarcere în ea nu șicanează cadența pasului de adult, pentru că el a decis cu demnitate că n-ar mai plonja, nici regește retribuit, printre grădinile ei. Nu s-ar mai întoarce în acea epocă de aur a întunericului selectiv, întronat în serile cu părinți plecați și lumânare tainic localizată.
Ar uita gustul dimineților de luni, sugrumate în pedepse mlăștinos-didactice, ispășind absențele sabatice. S-ar dezice de verile fierbinti, cu reprize duble de sete aprigă, niciodată îndestulată de apa încinsă din gentuța păzitorului de vaci si de neasemuite capre.  
  
Poate ar privi de departe carțile mereu puține, somnambulic recitite până la memorarea prefațelor și a notelor de subsol, în timp ce soarele tâdălea viclean, neîndurându-se să anunțe semnalul eliberarii. Ar renega ciorbele suplimentar sărate, grație șiroaielor de lacrimi, somate să se ițească de rația spartană de pâine: una sau poate (salvator) două bucăți de aluat copt - revendicate săptămânal prin asaltarea brutăriei sătești - alocate unei familii patriotic dotate cu cinci stomacuri.  
  
Ar capitula în fața incursiunilor în oraș, inconfundabil sufocate de răul de mașină exacerbat de mirosul autobuzelor de stat, în care un loc adjudecat cu succes, fie și în picioare, cu o sacoșă în mână și cu fratele cel mic strunit în cealaltă echivala cu o vacanță la mare, ba chiar cu una all inclusive, dacă ritualul târguielilor se finaliza cu un rest îndestulător pentru două sucuri la sifonarie ori la cofetăria de la gară.  
  
Ar suspina după raiul casei bunicilor orășeni, cu galopanta numărătoare inversă a zilelor mănoase, cu ore de păpădie, furate din sfințenia decalogului agricol. După Camil Petrescu, buchisit in clasa a doua, și regăsit incriminator în compunerile clasei următoare; din neștiința naivă că Ela Gheorghidiu are tot timpul să fie descoperită, pentru că batrânețea n-o să-i istovească nici albastrul ochilor și nici rotunjimea brațului umplut de crengi de măr. Ar fi exasperat de aventurile inelului cravatei de pioner, dispărut misterios, cu tot cu dublură, patru din cinci zile de școală, căruia numai localul Sherlock Holmes putea să-i dibuie nesăbuitele ascunzători.  
  
Și pasul de adult șovăie. Știe bine că ar atinge, ars de dor, tărâmul acela sărac și îmbelsugat, aspru și mângâietor. Că ar îmbrățișa strâns copilul care nu mai există.
Căruia i-a uitat chipul, ochii, glasul,aritmiile, bucuriile, fricile. Dar, ori de cate ori îi regăsește scrisul, slova rotunjită în descumpănire, i se pare că-i zărește sufletul, cu vociferările și tăcerile lui. Și i se pare că sufletul necopt îl privește pe cel adult, uimit să vadă că poartă încă - necuviincios - aceeași măsură.  
  
Referinţă Bibliografică:
COPILĂRIE REÎNCĂRCABILĂ / Carmen Lăiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2138, Anul VI, 07 noiembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Carmen Lăiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Carmen Lăiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!