CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  
Autor: Carmen Lăiu         Ediţia nr. 2084 din 14 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

CĂDERILE DE LA ETAJ SUNT CELE MAI RELE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mi-a căzut sufletul de la etaj. Și nici măcar nu avem etaj la casă, am luat toate măsurile de precauție ca să locuim pe vecie la parter. Și de câtă vreme stau cu ochii pe neîndemânaticul meu suflet, să nu se taie, să nu se împiedice, să nu se lovească... Să fie safe.  
 
Negreșit, ici și colo s-au mai ițit vânătăi, zgârieturi și sângerari neglijabile; nimeni nu e suficient de vioi să urmărească orice mișcare, mai contează și pe cumințenia complice a subiectului vizat. Dar l-am convins că are rău de înălțime și am depistat orice ocheadă admirativă destinată clădirilor vertical-supraponderale. A înnegrit zeci de pagini cu lozinca: "Căderile de la etaj sunt cele mai rele."  
 
.…Doar ca să mă trezesc cu el zdrobit, livrat în miez de noapte de voluntari cu suflet, la ușa de la intrare. Cu umărul dislocat, un picior cu fractură deschisă, coaste rupte, scalpul numai o rană, fața tăiată în câteva locuri, maxilarul deplasat, două cratime în locul ochilor. Cum să-l fi recunoscut? Doar când mi-a spus parola: "Căderile de la etaj..."  
 
Să-l fi dus la spital? Nici nu încăpea discuție. Ar fi însemnat decădere promptă din toate drepturile proprietărești. Cum să neglijezi într-atât un suflet nemintos? Cum să nu știi că și-a ridicat trudnic un etaj mascat de ramurile metusalemice ale nucului? Cum să nu afli că iși mutase acolo toate lucrurile pe care nu le mai gaseai de-o vreme?!...Proprietarii grijulii știu la orice oră din zi și din noapte pe unde le bântuie sufletul. Iar cei desăvârșiți au grijă să nu bântuie.  
 
L-am oblojit. Am plâns amândoi aceleași partituri. I-am promis retușări estetice imediat ce ieșim din criză. Am nedormit îmbrățișați. I-am cântat de noapte bună. Doar cântecele de copii in spaniolă, dar nu s-a plâns. Părea că nu recunoaște oricum cuvinte uzuale din propria limbă.  
 
S-a zvârcolit, a gemut, s-a jelit, a albit nopți și a înnegrit dimineți pe umărul meu. Și-a pus cenușă în cap, a regretat, a jurat că a fost fericit numai și numai în locuința lui de la parter. Și-a suspinat clandestin, amintindu-și feeria căderii lui în noaptea impactului. Gândea, nefericitul, că plutise ca o pasare albă, cu ochii larg deschiși și cu silueta arcuită grațios, ca o patinatoare suspendată. De fapt, au confirmat martorii, a căzut gingaș ca un bolovan. Cred și eu, nu are nici cea mai mică formă aerodinamică.  
 
Partea rea e că am ramas în arest la domiciliu, câtă vreme elementul central din alcătuirea mea nu se învrednicise încă să prindă alura de suflet întremat. Am ieșit în final, pe furiș și deghizată, pentru cumpărături de urgență. Nu se cade să ieși undeva fără suflet, dar parcă se cuvine ca sufletul să cadă, și încă fără preaviz, de la etaj?  
 
Nu întrebați cum e să mergi la cumpărături fără suflet. Câtuși de puțin grozav. Ești usor, nu te sfredelește tăios în piept, nu te dor umerii coastelor cand respiri. Dar face un zgomot infernal singuratatea. Mai că te asurzește. Și ai o poftă irezistibilă să arunci în coș tot ce vezi, fără sa mai verifici prețul. O portocală, zece portocale, o sută de portocale. O poșetă, zece poșete... O vacanță, zece vacanțe...Și foamea sucombă și învie feroce cu fiecare.  
 
Rămas acasă nesupravegheat, sufletul își schimbă comprese cu gheață. Ascultă Dvorak, recupereaza nopțile treze. Exersează cu grijă primii pași, jonglează voios cu rețete din minim opt ingrediente.  
 
O, nu! Sancta simplicitas! Doar se preface. I-am gasit jurnalul. Zeci de schițe ale etajului pierdut. Și liste de calcule și bugete estimative. Nu i-a dat nimeni sinucigașului ăstuia măcar un Jiminy Cricket, de-i atât de lipsit de conștiință? Nu i-a dat.  
 
Dumnealui era fugit, în cârje și bandaje, să obțină un credit. Să dreagă etajul. Să mai respire o data aerul de acolo. Să cadă iarăși, dacă nu artistic, măcar fericit. Mă roagă, într-un bilet scris caligrafic, să-l iert pentru că e atât de netrebnic și să-i încropesc, daca pot, Cronica unei căderi anunțate. Mai speră, într-un post-scriptum, c-o să îl și recuperez în timp util. Pentru că "nimeni nu merită să cadă de la etaj. "  
 
Nimeni nu merită ...? Să nu uiți asta, Darie! Să nu uiți! Firește, dacă o avea cine să-și mai amintească!  
 
Referinţă Bibliografică:
CĂDERILE DE LA ETAJ SUNT CELE MAI RELE / Carmen Lăiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2084, Anul VI, 14 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Carmen Lăiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Carmen Lăiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!