CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  
Autor: Carmen Lăiu         Ediţia nr. 2011 din 03 iulie 2016        Toate Articolele Autorului

MAMĂ DE OCAZIE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De-o vreme (şi pentru încă puţină vreme), sunt mamă de ocazie. De fapt, mamă cu drepturi depline, dacă stau să mă gândesc mai bine. Inclusiv dreptul de-a dormi în zece până la treizeci de rate o singură noapte, de-a călători exclusiv pe bancheta din spate ori de-a împărţi o zi în funcţie de un criteriu marcant: înainte şi după somnul de prânz al copilului. Care somn, între noi fie vorba, înseamnă o oră până la două de pură satisfacţie, în care am libertatea întreagă de-a alege ce treburi lăsate vraişte pot fi date gata înainte ca urechile mele antrenate să prindă semnalele deşteptării.  
 
Mai înseamnă şi redescoperirea alergărilor de viteză, până mai ieri neglijate, a depistării potenţialului de pericol ascuns în nişte naiv-apreciate situaţii inofensive, dar şi a verificării meticuloase înainte de orice evadare în exterior: unghii? urechi?şerveţele? căciulă? apă? eventuale pete neidentificate, haine de schimb şi alte liste complicate, dar foarte rezonabile, care îţi lasă libertatea nestingherită de a te verifica in două secunde, în relativă linişte, pe aceeasi bancheta din spate. Înseamnă uneori negocieri întortocheate pentru ocuparea silenţioasa a locului binecuvântat din căruţ în vreun supermarket sau pentru alegerea celui mai inofensiv sortiment de pufuleţi ori de biscuiţi...Finalizate cu succes, ceea ce te face să te simţi de-o competenţă fără margini sau căzute în coadă de peşte, ceea ce te transformă subit -in ochii scrutători ai privitorilor- într-un fericit părinte al unui reîntrupat domn Goe.  
 
Înseamnă, de asemeni, abrogarea oricăror intervale libere sau a vreunui cronofag hobby. Fireşte, cu excepţia cititului, pe care m-am încăpăţânat să-l perpetuez în grilă în minutele până la zecile de minute dinaintea adormirii. Numai că voi, fericiţii părinţi, nu puteţi fi aşa de naivi: ştiţi de departe că nu e acelaşi soi de citit, ci unul întrerupt meticulos din două-n două fraze, de cele mai variate întrebări şi de cele mai furtunoase îmbrăţişări. Ceea ce te face sa zâmbeşti pe fiecare unitate de Soljeniţîn, deşi, la urma urmei, lectura cu pricina ar reclama o atitudine mai sobră şi nişte concluzii mai profunde.  
 
Era să uit de genuflexiunile absolut necesare întreţinerii unei camere în stare de haos organizat; chiar dacă sunt sute, asta nu deranjează nici muşchii multă vreme oropsiţi în lipsa acestui preţios exerciţiu, nici jucăriile, creioanele, pixurile,mingile, foile, plastilina, cuburile...care abia aşteaptă să se aştearnă triumfătoare în orice spaţiu dovedit sau doar evaluat a fi liber.Tentaţia de a le izbăvi de grijă în vreunul din vastele sertare nu e una inspirată: orice sertar, dulap sau fragment de şifonier va fi larg deschis chiar şi privirilor cele mai dezinteresate, cu prima ocazie a unei vizite.  
 
Înseamnă foarte multe lucruri pe care mintea mea nu le poate selecta şi organiza satisfăcător. Dreptul de a fi strigat de sute de ori într-o singură zi; privilegiul de a fi revendicat ca unică opţiune în îndeplinirea unor sarcini pline de însemnătate. Şi sentimentul că eşti indispensabil unui boţ de carne. Şi senzaţia că e inadmisibil să fii atât de înghesuit într-un pat cu pretenţii de amploare... Şi, în acelaşi timp, că două mâini micuţe, întinse împăciuitor între cei doi locatari mai vechi ai patului, au ambiţia de a amortiza impresia de sufocare. Impresie mai acută decât cea a sfrijiţilor crenvurşti (care, la urma urmei, poate aşa sunt ei: claustrofili).  
 
Ziceam că nu există timp liber? Da' de unde! E 03:55 şi sunt trează de mai bine de-o oră. După alte câteva ore în care am pendulat continuu între veghe şi aceleaşi vise (fie că sunt în Gulag, fie că s-a dezvelit copilul; acest ultim detaliu corespundea perfect realităţii).  
 
Bună dimineaţa!  
 
Carmen Lăiu  
1 noiembrie 2013  
 
Referinţă Bibliografică:
MAMĂ DE OCAZIE / Carmen Lăiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2011, Anul VI, 03 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Carmen Lăiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Carmen Lăiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!