CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  
Autor: Carmen Lăiu         Ediţia nr. 1986 din 08 iunie 2016        Toate Articolele Autorului

TALISMANUL DE SAFIR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
N-o să pot despărți gustul copilăriei de cel al cărților. Niciodată. S-au întrepătruns insinuant, cum le e năravul culorilor din țesăturile ieftine. O devălmășie de real si de himeric. De dulce și de amar, de plăcere și de vinovăție.  
 
Ochiul și mintea au înregistrat, de curând, un titlu. În prima secundă, cuvintele nu mi-au spus nimic; în a doua, a țâșnit neguros din străfunduri amintirea: în copilărie am citit asta. Și m-am blocat acolo, fără să îmi mai pot reaminti nici măcar un detaliu. Cu valuri de emoții invadându-mă cu febrilitate. O bucurie limpede, ca asfințitul văratec, crescând clandestin, invadând toate cotloanele memoriei. Și-un mozaic încâlcit și limpede totuși, de plajă, de gutui răvășite de somn, de intâia respirație indragostită, de rufe năpădite de soare, de pași cunoscuți scârțâind pe zăpadă. O avalanșă de imagini și de arome, străine unele de altele, chemându-se și respingându-se, gravitând copilăroase și neștiutoare, în jurul unui șirag de vorbe: Talismanul de safir.  
 
Curios cum un titlu cu iz de poveste poate înflori atâtea trăiri, fără a reînvia și detalii care să-i țeasă silueta. Așa cum, în cheie inversă, amintirea oarecum mai întremată a aventurilor unui broscoi, ținut în frâu de prietenii lui, sobolul si bursucul, m-a bântuit ani și ani, împreuna cu frânturi din versurile unui cântec, fără să pot recupera și numele cărții. Până ce, într-un târziu, o altă salbă de cuvinte, între alte zeci, fără vreun alt amănunt identificator, a produs reamintirea: Vantul prin sălcii.  
 
Aici, minute de trudă nu au mai desfrunzit nicio amintire, doar o verificare meticuloasă a cărții pe bloguri a mai croit câte un lujer de detaliu.  
 
Deseori, în insomniace nopți mature, răsfoiesc caietul acela neverosimil de greu, în care mâna mea grijulie a notat, an de an, de la primele lecturi, titluri, autori, personaje, povești. Consemnări uluitoare de frumusețe...Caietul acela nu există și nici măcar nu a existat vreodată, dar gândul îl scrie, îl rescrie, îl răsfoiește entuziasmat, înainte să se prăbușească în frigul arctic al unei realități cu mult mai leneșe și mai uituce.  
 
Și-atunci, toată bucuria și tahicardia aceea, cu rămăsițe de frumusețe uitată? De unde țâșnise?  
 
Trebuie să fi avut legătură cu un arc de timp în care cuvintele țineau loc de foame, de sete ori de somn. Cu mirosul marin al paginilor uzate, cu pătimirea îndelungată în așteptarea zilei în care era permis împrumutul din biblioteca școlii (din două în două săptămâni, fără nicio excepție discriminatorie). Cu vrejurile de bucurie încolăcindu-se șerpeste în jurul fiecărei file, metafore, povești.  
 
Pleoapa amintirii închide în căderea ei lentoarea flăcării de lumânare și teama urieșească de întuneric. Și de liniște. Liniștea aceea amenințătoare, cuibărită vrăjmaș între umerii beznei. Și insomnii sfidătoare, răsucindu-se printre metusalemice nopți de iarnă. Iar uneori, evadarea, ocrotită de lumina îndoielnică a lumânării sau exotică a unei lanterne.  
 
Balaurilor nopții le secau puterile la prima atingere a cernelii cuibărite în sălașurile hârtiei și cădeau răpuși de bulgării de cuvinte contopite. Tăcerea era îngenuncheată de chiotele semnelor acelea leneș înșiruite. Iar la aprinderea festivă a policandrelor știute și ascunse, înfloreau alb certitudini, turmentând frici și nelinisti în solventul slovei. Și era cald si frumos si bine... Să poruncești zorilor să albească înainte de vremea răsăritului; să urmărești bătălii crâncene, cu deznodăminte însângerate, în tihna lojei de cititor. Să călătorești acolo unde piciorul n-o să hoinărească vreodată, să palpezi granițele unor lumi ferecate în uitare.  
 
Așadar, talismanul de safir. Talismanul de cerneală. Pod între maluri care iși schimbă coordonatele, doar ca să refacă din frânturi o panoramă : un copil, o lumânare, o carte. Și cortina lumii, coborând peste dunele realității și ale himerelor, peste dulce și amar, peste vinovăție și bucurie.  
 
Referinţă Bibliografică:
TALISMANUL DE SAFIR / Carmen Lăiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1986, Anul VI, 08 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Carmen Lăiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Carmen Lăiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!