CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Manuscris > Fantastic >  
Autor: Carmen Gigârtu         Ediţia nr. 3470 din 01 iulie 2020        Toate Articolele Autorului

PESTERA
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mircea terminase amestecul de plante si se apropie de sarcofagul în care dormea Laura. Îsi plimbă mâinile la o distanţă de o palmă pe deasupra corpului fetei. Dă din cap gandind: Nu este deloc bine. Cancer la sân cu metastază la ficat. Pana acum nu am avut un caz atât de greu. O să reuşesc să salvez această fată din ghearele morţii ? Dacă vrei, Doamne, atunci o sa pot. Atinge uşor cu vârful degetelor zona ficatului incercand să elimine blocajele energetice.Simte că i se face rău si se îndepărtează, aşeazăndu-se lângă o stalagmită conică uriaşă care era lângă sarcofag. Închide ochii şi se roagă. După un timp ia ce preparase şi ridică uşor capul fetei, spunându-i: Te rog să bei tot ce-ţi dau. E spre binele tău. Te va ajuta foarte mult. Bravo! Acum o să-ţi pun cataplasme pe sân şi ficat, după care o să dormi liniştită. 
  
Îi desface bluza, aplicându-i pe sân şi în zona ficatului cataplasme din argilă, găsită prin locurile pe unde umblase, amestecată cu alte ingrediente doar de el ştiute. O acoperă cu haine de ale lui şi se îndreaptă spre echipamentul cu care făcea scufundări subacvatice . Era pentru prima dată când prelua o energie negativă atât de puternică din corpul unui bolnav. Semăna cu un magnet care extrage răul din corpul pacientului. Ştia că are nevoie urgentă de o purificare. Ce ar putea să-l purifice mai bine decât o scufundare în apa limpede ca cristalul a lacului subteran din Sala Splendorilor, cum a numit-o Laura ? 
  
Echipat corespunzător se aruncă în apele acelui lac subteran. Găseşte un sifon pe care-l depăşeşte, reuşind să exploreze noi galerii scufundate. De când a descoperit această peşteră vroia să cunoască carstul inundat, această lume aparte care-l acaparează şi-l fascinează, odată ce a pătruns în labirintul ei. 
  
E conştient că este o lume plină de pericole pe cât e de atrăgătoare. 
  
Îşi aminteşte de prietenul său Vasile, un temerar şi experimentat speolog care a explorat solitar un astfel de castru, unde şi-a pierdut viaţa, pentru a cunoaşte această lume misterioasă din adâncuri. 
  
Tot explorând acele galerii inundate observă pe un perete, unde adâncimea apei era foarte mică o pictură rupestră în cărbune. Acea pictură era foarte asemănătoare cu cea descoperită în peştera Coliboaia. Continuând drumul prin acele abisuri i se descoperă în faţa ochilor o lume fantastică. 
  
O lume de vis era în acele ape limpezi precum cleştarul. Cand işi ridică privirea spre plafon are senzaţia că deasupra lui este cerul înstelat, dar ceea ce lumina în acel întuneric erau nişte vietăţi mici bioluminescente, ce păreau nişte steluţe albastre minunate. Mircea e uimit, nu credea să vadă această specie rară. Carpaţii sunt plini de mistere şi de minuni. Doar în peştera Waitomo din Noua Zeelandă a mai văzut aşa ceva. 
  
“Muntele este plin de viaţă, de mistere, încântă simţurile omului îndrăgostit de frumos, de natură, incită fantezia şi mişcă sufletul până în profunzimile cele mai intime. El are puterea de a te schimba lăuntric, te purifică şi te regenerează.” 
  
Aşa-i spusese Vasile Ionescu speologul ardelean cu suflet de copil şi inimă de aur. El l-a iniţiat acum 7ani în tainele speologiei subacvatice. De la acel om minunat a învăţat o mulţime de lucruri. Îi este dor de el şi ştie că acum îl priveşte zâmbind dintre stele. Îşi aminteşte cum stăteau amândoi sub o mirifică boltă subterană şi cum şi-a îndreptat privirea spre o nişă de lumină spunându-i: "Destinul a decis! Pestera este semnul meu." 
  
L-a privit uimit, iar Vasile îi explica: "Pestera este un simbol mitologic privitor la întoarcerea la origini, la iniţiere, la renaştere. 
  
În multe tradiţii iniţiatice peştera reprezintă lumea. Plotin spunea ca peştera întruchipează lumea noastra. Este şi un simbol al inconştientului, al primejdiilor neaşteptate şi simbolizează explorarea eului interior. 
  
Deci, noi exploram peşteri, dar în acelaşi timp explorăm şi lumea interioară şi cea exterioară.Ai nevoie de o mare forţă lăuntrică pentru a putea contempla inteligibilul, lumina şi a renunţa la umbre. 
  
Adu-ţi aminte de peştera lui Platon! Spunea că noi traim într-o lume aparentă, în care vedem doar umbre. Intunericul peşterii este ignoranţa. Lanţurile cu care sunt legaţi oamenii sunt,de fapt, prejudecăţile, simţurile care ne limitează. 
  
Focul simbolizează lumina cunoaşterii.Suişul spre ieşirea din peşteră este drumul iniţiatic spre cunoaşterea esenţială. Contemplarea lumii din afara peşterii este cunoaşterea metafizică, cunoaşterea adevarată prin intelect si raţiune. Soarele simbolizează perfecţiunea. 
  
Eu am ajuns la concluzia ca evadarea din mediocritate, cunoaşterea adevarată, salvarea din închisoarea condiţiei umane este contemplarea Frumosului invizibil,pe care-l poţi cunoaşte nu numai cu ajutorul raţiunii cum zicea Platon, dar şi cu inima şi sufletul. 
  
Am descoperit în om ceva, un simţ aparte, care atunci când se desfaşoară întrece orice închipuire, orice imaginaţie. Acei care au acel simţ, acel ceva deosebit sunt extrem de puţini în lume. Sau s-ar putea să fie în fiecare om, dar într-o stare latentă, de profundă adormire, şi nu ştim cum sa-l accesăm, cum să-l trezim. 
  
Socrate zicea că cel ce vede cu ochii este în realitate orb. 
  
Băiete, doar cunoaşterea este cea care te va elibera de ceea ce este comun. 
  
Iisus prin apostolul Pavel spune : "s-au fălit că sunt înţelepţi şi au înnebunit". 
  
De aceea, pentru a înţelege cu adevărat este necesară intervenţia "duhului de viaţă" prin schimbarea minţii, pentru a înţelege lucrarea lui Dumnezeu . 
  
Ideile de Bine, Frumos şi Adevar să le sădeşti în sufletul tau. 
  
............................................ 
  
Eşti tânăr, învaţă autostăpânirea si lupta pentru dreptate ! 
  
Luptă pentru a fi propriul stăpân având în mâini cheia care-ţi deschide calea spre Adevăr. 
  
Mircea, omul ca spirit al cunoaşterii, întotdeauna îşi înalţă privirea spre cer, dorind în adâncul sufletului său să fie în armonie deplină cu Universul şi să se unească iar cu întregul din care s-a desprins." 
  
Vasile s-a unit cu întregul şi amintirea lui este vie în mintea şi-n sufletul lui Mircea. 
  
Pentru el a fost un adevărat mentor.Curajos, răbdător, perseverent, sincer, devotat, iar acestea sunt doar câteva din virtuţile pe care acest ardelean bonom le avea.Cand l-a întâlnit se zbătea între noaptea ignoranţei şi primele raze ale cunoaşterii. El l-a scos din tenebre şi l-a ghidat spre lumină. Era genul de om cate te îndrumă pe calea virtuţii şi perfecţiunii, reuşind să-ţi cultive dorinţa ardentă de cunoaştere. 
  
Îi spunea: "Mircea, să nu-ţi fie frică să cauţi! Caută adevărul în acest vârtej de forţe spirituale şi încearcă să pătrunzi misterul.Urmează calea înţelepciunii şi a frumuseţii. Apostolul Pavel spunea că omul în viaţă are trei călăuze: Iubirea, Credinţa şi Speranţa. Să le urmezi ! Cunoaşterea spirituală este o adevarată aventură interioară şi personală. Exploreaza-ţi propria peşteră şi vei rămâne uimit de ce vei găsi acolo." 
  
Când îi vorbea privirea lui se oprea pe câte o stalagmită căutând parcă urmele sacre ale unei geometrii tainice, nevăzute, ascunse şi neştiute de nimeni, care unea misticul şi raţionalul din el. 
  
L-a ascultat şi s-a plimbat prin gândirea filozofică, stiinţifică, teologică şi esoterică. A căutat prin toate gnozele lumii, dar nu a aderat la nici una, ci a încercat să creeze propria gnoza, unind credinţa cu învaţaturile lui Iisus. 
  
A încercat să depăşească condiţia umană, a visat la transcendenţă, la cunoaşterea valorilor cu adevărat superioare, dar încă nu poate spune că a reuşit. 
  
Cu cât cunoştea mai mult cu atât mintea lui pătrundea într-o mare nebuloasă. Se împiedica în aceste căutari, căzând în abisuri. Singurul lucru care-l scotea din acele adâncuri nepătrunse era firul credinţei de care se agăţa să nu se piardă. 
  
De multe ori s-a rătăcit în acest labirint al cunoaşterii şi atunci se întorcea de unde a plecat. 
  
În căutările lui a vrut să găsească "acel ceva" de care-i povestise Vasile, "acel simţ care întrece orice închipuire, orice imaginaţie", dar nu l-a gasit. 
  
Pe acest drum al căutarilor a murit şi a renăscut de nenumărate ori. 
  
În minte i se aprinsese un foc ce ardea tot ce întâlnea, reţinând doar esenţialul. 
  
Pelerinajul lui solitar prin acest labirint al vieţii şi cunoaşterii a fost plin de asperităţi, de obstacole, de lovituri, căderi, greşeli, urcuşuri şi coborâşuri, înaintări şi întoarceri. 
  
Mereu a căutat lumina misterioasă, în acest întuneric care ne înconjoară. Se îndrăgostise de acea lumină care "luminează în întuneric şi întunericul nu a cuprins-o". 
  
FRAGMENT 
  
Referinţă Bibliografică:
PESTERA / Carmen Gigârtu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3470, Anul X, 01 iulie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Carmen Gigârtu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Carmen Gigârtu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!