CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

Ascultă vântul !
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ascultă vântul !  
 
Ce ştii tu ! Neliniştea a pus stăpânire pe mine. Somnul nu vrea să se atingă de gene şi zeci de gânduri îmi dau târcoale. Cerul se întunecă, pământul frige, iar eu aş vrea să fiu pe malul lacului la marginea pădurii. Ascultă vântul! Auzi ce spune? Povesteşte norilor, florilor, munţilor, pădurilor şi izvoarelor povestea noastră şi a graiului dulce românesc.  
 
O! De ai putea să-l auzi ! Ce minunat şopteşte florilor când le mângâie cu aripile sale diafane şi copacilor când îi îmbrăţişează ! Tu îl auzi ? Ascultă atent !  
 
Spune că suntem urmaşii “ celor mai drepţi şi mai viteji dintre traci “. De la Dunăre până la Nistru şi Tisa doar pitoresc şi culoare, peisaje fermecătoare coborâte din basme cu zâne şi spiriduşi. Unde mai sunt amurguri de foc, lumini în abisuri, imnuri cântate de flori cerului şi suflete îmbelşugate în credinţă ?  
 
Doar aici, în inima Daciei nemuritoare.  
 
Vântului îi place limba noastră românească care sună dulce şi armonios pe buzele copiilor şi fecioarelor noastre frumoase ca nişte zeiţe.  
 
E simplă şi frumoasă, fără franţuzisme şi englezisme care au încercat să ne invadeze în ultimul veac. De la Miron Costin la Vlahuţă, Coşbuc, Minulescu, Arghezi şi Eminescu graiul românesc s-a îmbogăţit, mlădiat şi reânoit.  
 
Cine are basme, doine şi o viaţă rustică mai pitorească ?  
 
Românii, aşa spune vântul, jucându-se prin valurile ierbii.  
 
Nemărginite frumuseţi ascund munţii noştri, pădurile virgine, izvoarele reci şi cristaline, creând o panoramă divină pentru suflete cereşti. Avem o istorie fascinantă, o mitologie originară, armonie şi culoare. Toate aici, între Dunăre, Carpaţi şi Mare.  
 
Trecutul vorbeşte la orice pas prin tăcerea ruinelor, iar gândurile urmaşilor dacilor zboară libere ca natura şi se aprind ca flăcările soarelui atunci cănd iubesc.  
 
Atâtea imperii faimoase au trecut pe aceste tărâmuri carpatine, dar toate au pierit în negura timpului. Românii mereu au renăscut, mânaţi în viaţă de puterea tainică a credinţei, ştiind că iubirea şi faptele bune îi mântuiesc.  
 
Destinul lor este de învingători, chiar dacă mai mereu au fost îngenuncheaţi.  
 
Vântul mai spune că acest loc pare vrăjit, atrăgând neâncetat suflete bolnave, dornice de averi şi cuceriri, neştiind că acest pământ şi acest neam este ocrotit de Creator.  
 
De ce, Doamne, atâta zbatere după bogăţii şi atâta răutate?  
 
De ce, Doamne, atâta sânge vărsat, chiar sub ochii Tăi ?  
 
De ce au râvnit mereu la aurul, pădurile şi munţii noştri ?  
 
De ce, Doamne, vor să ucidă frumosul, dragostea, credinţa şi speranţa românului?  
 
Este drept să ne urâm şi să ne ucidem unii pe alţii ? Suntem oameni sau jivine ?  
 
Vântul îmi şopteşte la ureche că aici se ascund secretele Universului.  
 
Carmen Gigârtu  
 
10 August 2017  
 
Drăgăşani  
 
Referinţă Bibliografică:
Ascultă vântul ! / Carmen Gigârtu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2414, Anul VII, 10 august 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Carmen Gigârtu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Carmen Gigârtu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!