CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  
Autor: Carmen Gigârtu         Ediţia nr. 2390 din 17 iulie 2017        Toate Articolele Autorului

Rătăcit printre oameni
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Zâna-Zânelor pe care ai vazut-o în troiţă este mama lui Iisus. 
  
_Bunicule, cine este Iisus ? 
  
- A fost cel mai mare Învăţător al omenirii. El este un model care a pătruns sufletul uman până în adâncurile cele mai ascunse. Amintirea sa ne păzeşte, ne apără şi ne împiedică să facem rău, să fim egoişti. A considerat toţi oamenii fraţi ai lui, i-a îndemnat să fie buni şi să se poarte ca adevăraţi copii ai lui Dumnezeu, învăţându-i să nu răzbune răul ce li se face şi să ierte, asa cum îi iartă şi Tatăl ceresc. Era simplu şi modest. Când cineva îi spunea "Stăpâne", protesta. Când îi era lăudată bunătatea, el întreba:"De ce spuneţi că sunt bun? Dumnezeu singur este bun". El i-a izgonit pe negustorii din Templu, fiindcă făcuseră din casa Tatălui său "o peşteră de tâlhari”. A fost ucis de mai marii bisericii din vremea aceea. Când l-au răstignit pe cruce a zis:"Iartă-i Tată că nu ştiu ce fac". Ultima lui rugăciune a fost:"Tată, în mâinile Tale îmi dau duhul". 
  
Iisus a spus că noi suntem templul lui Dumnezeu şi s-a jerfit pentru a salva sufletele noastre din robia întunericului. Când ai să creşti o să înţelegi mai mult. Nici acum, după două mii de ani, lumea nu a înţeles că iubirea e salvarea ei. 
  
Uite-l in această icoană ! 
  
_Cine a făcut icoana, bunicule? 
  
_ Aceasta icoană a fost creată de un călugăr, dar fondatorul iconografiei creştine este Sfântul Evanghelist Luca. S-a născut în Antiohia siriană şi era de profesie medic. 
  
A studiat însă şi filozofia şi arta. În jurul anilor 60 a scris o Evanghelie iar în completare a scris Faptele Apostolilor. A propovăduit învăţăturile lui Iisus în Italia, Macedonia, Grecia, Libia şi Egipt. La vârsta de 84 de ani a fost prins, torturat şi apoi spânzurat de un măslin în Teba. El este cel care a pictat prima icoană a Maicii Domnului zisă Povăţuitoarea. A mai zugrăvit încă doua icoane şi le-a dus la Maica Domnului.Văzand acele chipuri ale sale,a grăit astfel:''Darul Celui ce s-a născut din mine şi al meu să fie cu icoanele acestea." 
  
Despre semnificaţia icoanei cel mai bine a vorbit Ioan Damaschin:''Noi nu adorăm icoanele, ci venerăm numai pe aceeia care sunt închipuiţi pe icoane. '' 
  
Nu de puţine ori, când ne este dor de cineva ne uităm la poza celui sau celei dragi pentru a mai stinge acel dor. Aşa se întâmplă şi cu creştinul în faţa icoanei, în faţa acelei imagini sacre, omul îşi alină sufletul şi dorul de Dumnezeu. 
  
Dacă oamenii ar respecta legea lui Dumnezeu şi ar aplica în viaţa invăţăturile lui Iisus, Pământul ar fi un adevărat rai. 
  
_Care este legea lui Dumnezeu? 
  
_Legea iubirii şi a iertării. 
  
–Bunicule, putem vedea pe Dumnezeu? 
  
-Prin concentrarea puternică a gândului putem ajunge să contemplăm lumina dumnezeiască necreată, pe care Petru, Iacov şi Ioan au văzut-o pe Muntele Taborului, dar pe Dumnezeu nimeni nu l-a văzut . 
  
_De ce oamenii îşi fac semnul crucii ? 
  
_Originea crucii se pierde în negura istoriei. După unii istorici se pare că îşi are originea printre babilonienii din Caldeea antică şi Egipt. 
  
În Tăbliţele de Smarald ale lui Toth se vorbeşte desre cruce ca armă de apărare împotriva "Păzitorilor Barierei", împotriva" Devoratorilor" de suflete. 
  
În China , India, Mexic, Egipt, America sau Africa crucea era considerată ca protectoare împotriva spiritelor întunericului şi reprezintă semnul vieţii şi al nemuririi. Crucea este cel mai vechi şi cel mai răspândit simbol legat de divinitate. Iisus a ales întâmplător crucea? 
  
"Doamne armă asupra diavolului, Crucea Ta ai dat-o nouă." Crucea este şi un simbol al jerfei. "Daca voieşte cineva să vină după mine să se lepede de sine însuşi, să-şi ia crucea şi să mă urmeze”. 
  
Crucea simbolizează şi învierea. Este un semn al mântuirii şi al iubirii divine pentru oameni. Ea reprezintă echilibru, armonie în univers. 
  
Crucea este biruinţa, este arma cu care Hristos a biruit puterile întunericului.Cele patru braţe ale crucii arată caracterul cosmic al lucrării lui Dumnezeu. 
  
Crucea este folosită şi ca armă de exorcizare, o armă puternică în războiul nevăzut. Mântuitorul a ales Crucea. El s-a sfârşit îmbrăţişându-ne, s-a făcut pe sine armă eliberatoare a acestei lumi. 
  
Daca întindem braţele şi noi devenim tot o cruce. 
  
_Ce este omul? 
  
_Este o creaţie a lui Dumnezeu. 
  
_Unde stă Dumnezeu? 
  
_Pretutindeni, în cer şi pe pământ, în El trăim, în El ne mişcăm. 
  
_Cum îl găsesc? 
  
_Cine îl iubeşte îl găseşte. Căutarea lui Dumnezeu este o îndeletnicire personală. E cea mai frumoasă aventură în care omul se aruncă. 
  
Experienţa fiecărui om este unică. Experienţa celui care caută pe Dumnezeu îi aduce renunţarea la sine, împăcarea, bogăţia lăuntrică, puterea de a trece peste orice şi dragostea pentru tot şi toate. 
  
Drumul spre desăvârşire este lung şi greu. Ai nevoie de trei virtuţi:umilinţa, răbdarea şi iubirea. 
  
_Ce este umilinţa ? 
  
_Simţi că eşti neputincios, că eşti doar un simplu muritor. Să fii smerit! "Tot ce se înalţă se va umili şi cel ce se umileşte se va înălţa." 
  
Umilinţa este începutul înţelepciunii şi ea duce la credinţă. 
  
Credinţa îţi arată calea, iar calea te duce la Adevăr. Copile, credinţa este cea care îţi luminează mintea şi-ţi întăreşte inima. Spiritul omului trebuie să treacă dincolo de spaţiu şi de timp pentru a fi în legătură cu inefabilul. 
  
Oamenii care înţelegeau deşertăciunea acestei lumi se duceau şi trăiau în singurătate. 
  
-De ce ? 
  
_În singurătate omul poate să mediteze la Dumnezeu, iar sufletul este mai aproape de cer. 
  
Numai în liniştea singurătăţii descoperi cine eşti cu adevărat. 
  
_Bunicule, omul nu ştie cine e? 
  
_ Omul nu este numai ce se vede. O altă lume este şi în interiorul lui. 
  
_Cum? 
  
_Vezi oul acesta? Aşa este şi omul. 
  
Coaja este trupul, albuşul este sufletul, iar gălbenuşul e spiritul. 
  
Omul este format din corp, suflet şi spirit. 
  
_Bunicule, ce este sufletul ? 
  
_Sufletul e viaţa însăşi, e suflarea lui Dumnezeu. Sufletul ţine de inimă, de sentimentele noastre de iubire sau de ură, de bucurie sau de tristeţe. 
  
Când sufletul pleacă, omul îşi pierde viaţa. 
  
_Când coaja oului se sparge iese puiul gălbior şi zboară spre steluţa mea. 
  
_Cam aşa ceva. 
  
_Dacă noi suntem ouă atunci Pământul este o cloşcă! 
  
-Am putea spune şi aşa. De aceea trebuie să-i mulţumim că ne suportă. 
  
-Dar spiritul? 
  
_Spiritul ţine mai mult de conştiinţa omului. Este acel sâmbure de lumină pe care Dumnezeu l-a dăruit tuturor oamenilor şi care vine tot de la Creator. Doar că sufletul este suflare, iar spiritul e o luminiţă, o scânteiuţă din Marea Lumină. 
  
Să trăim într-o armonie perfectă, într-un echilibru cu natura, cu cerul, cu pământul şi Dumnezeu. 
  
Mintea omului este mărginită. Poate să bată la porţile cerului, dar nu le poate deschide fără voia şi harul lui Dumnezeu. 
  
Când vrei să faci un lucru să cercetezi dacă acel lucru e bun sau rău, dacă e pe placul Lui. 
  
Dacă îl iubeşti pe Dumnezeu, vei face numai lucruri bune şi frumoase, vei iubi şi pe aproapele tău. 
  
_Cine este aproapele meu? 
  
_Orice om din lumea asta este aproapele tău. 
  
Cea mai mare porunca a Lui este: "Sa iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi". Copile, credinţa este o comoară. 
  
Dumnezeu este prea mare, prea puternic, ca să aibă nevoie de ceva . 
  
În schimb, noi avem nevoie de El . 
  
Credinţa în El ne ridică din cel mai întunecat abis. 
  
Un om credincios poate să cadă de o mie de ori, dar tot de atâtea ori se va ridica. 
  
FRAGMENT 
  
Referinţă Bibliografică:
Rătăcit printre oameni / Carmen Gigârtu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2390, Anul VII, 17 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Carmen Gigârtu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Carmen Gigârtu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!