CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Cultural > Ecouri >  

SALON GUTENBERG: UN HAN AL ANCUȚEI ÎN VARIANTĂ MODERNĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Salonul Gutenberg poate să fie considerat un han al Ancuței, un loc în care se strâng, care de pe unde, cei ce iubesc frumosul. Un han al Ancuței, fiindcă poveștile curg dimpreună cu timpul, făcându-i pe cei prinși în mreaja lor să uite de „clipa cea repede”, un han al… Floricăi R. Cândea, care, știind, din experiență, că poveștile pot să fie fără sfârșit, le-a cerut oaspeților să noteze pe bilețele colorate ceea ce trebuie să rămână în arhivele memoriei Salonului. 
  
Gala Excelenței a ajuns la ediția a II-a. Ideea organizării evenimentului i-a aparținut, cum se putea altfel?, Floricăi R. Cândea, redactorul șef al revistei Gutenberg, care a considerat că cei ce iscălesc în revistă trebuie să se cunoască dincolo de virtual, adică într-un spațiu al împărtășirii (bucuriei, gândurilor, de data aceasta chiar și a tristeții!), trebuie să afle că sunt apreciați, trebuie motivați să se perfecționeze, să cerceteze, fiindcă e important să știe tot ce se poate despre cultura, istoria, geografia locală și nu numai, dovadă că privirile gazdei răzbat până în Serbia, Viena, București… Drept e că Serbia e doar la o aruncătură de băț de Arad, dar, ca o glumă nevinovată a sorții, între Arad și Viena sunt cam tot atâția km ca între Arad și București, ba chiar mai puțini… Așadar, din aceste zări îndepărtate au onorat Salonul Gutenberg: Ana Boier, Vasilije Petrika, Teodor Groza Delacodru (locuitori în Serbia, dar români get-beget!), Ioan Godja (președintele RadioTv Unirea – Viena) și Doru Dinu Glăvan (președintele UZPR - București) – ultimii doi intervenind telefonic pentru a-și exprima aprecierea, admirația și alte gânduri la fel de măgulitoare pentru gazde: „Mărturisesc că mă bucură să aud că Gala Excelenței, organizată de echipa Salonului Gutenberg, dedică acest eveniment atât împlinirii a 30 de ani de la Revoluție, cât și Centenarului Uniunii Ziariștilor. Faptul că vă adunați la aceste evenimente, neuitând de actul scriitoricesc, este îmbucurător.” (Doru Din Glăvan); „Mă bucur că pot fi alături de dv, chiar și prin intermediul telefonului, astfel că vă transmit salutări de suflet. Am întâlnit la Arad o mână de oameni extrem de inimoși, alături de care am început un proiect important, difuzarea unei emisiuni radio, „Români pentru români”, prin intermediul căreia dorim să fim alături de românii de pretutindeni. Vă felicit sincer pentru tot ce faceți și vă doresc sănătate și putere de muncă.” (Ioan Godja). 
  
Fiindcă viața se țese din ițe de toate culorile și de această dată bucuria s-a împletit cu tristețea: prietenul Salonului, directorul tipografiei Tiparnița, Adrian Ioanăș, s-a stins cu doar două zile înainte de Gală, drept pentru care prietenii lui de la Salon au ținut un moment de reculegere și i-au dedicat un sfâșietor bocet, interpretat de Mihai Henț: „După min' nu plângă nime, / că n-am făcut rău sau bine. / Bine nu, dar nici rele / Ș-am primit amar și jele!” Desigur, teologii Gheorghe Hodrea și Paul Krizner i-au ținut isonul, interpretând priceasna, „Preasfântă Maică și Fecioară”… 
  
La prezidiu s-au aflat prieteni vechi ai revistei și ai Salonului Gutenberg: Anton Ilica, Constantin Avădanei, Sorina Groza, Teodor Groza Delacodru, Ana Boier, Valentin Voicilă, Emil Șimandan. Fiecare a prezentat un scurt salut invitaților, subliniind că sufletul revistei și al Salonului este Florica R. Cândea, fără de care toate acestea nu ar fi posibile. Prezentăm doar câteva dintre urările oaspeților de onoare: 
  
Anton Ilica: „Revista noastră are 41 de numere. Cea mai puternică luptă nu e cu arma, ci cu cuvântul… dovadă și basmul „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, unde ni se prezintă clar forța cuvântului în momentul în care copilul refuză să se nască până nu îi sunt promise tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte.” 
  
Constantin Avădanei: „Vin de la Alba-Iulia. Cuvinte de apreciere pentru ceea ce faceți. Sper să reușim să construim o punte culturală între Arad și Alba-Iulia. În acest stadiu al dezvoltării umane, fiecare națiune trebuie să își păstreze integritatea. Prin ceea ce faceți, exact acest lucru îl realizați.” 
  
Emil Șimandan: „Într-adevăr, cuvântul e o forță. Știți bine acest lucru, după cum bine îl știa și Adrian Ioanăș, care a fost extrem de temut în primii ani de după Revoluție, din cauza articolelor publicate în „Știrea”. Inclusiv colegilor de redacție le era teamă de consecințele curajului lui Ioanăș. Dincolo de acestea, vreau să asociez editura Gutenberg cu numele unui om drag, om de cultură, poet, journalist, Florica R. Cândea, care a creat prin Salonul Cultural „Gutenberg”, asociat cu Revista „Gutenberg Universul Cărții”, o instituție culturală în Arad, urmând modelul Salonului poetului Stamatiad, profesorul de istorie al regelui Mihai I.” 
  
A urmat premierea colaboratorilor revistei Gutenberg, astfel că aceștia au primit diplome de debut în revistă, diplome de fidelitate, fiindcă, în epoca aceasta atât de aglomerată, nu e deloc ușor să răspunzi prezent de fiecare dată când Salonul o cere, ani și ani la rând, diplome de merit și diplome de onoare. 
  
După prezentarea atâtor nume, atâtor prieteni, după sute de fotografii realizate de Dorin Ocneriu, Mircea Boran, Mircea Irimescu, Ioana Nistor, după intervenții prețioase în notă sobră sau mai puțin sobră, se impunea un moment artistic. Astfel, Adrian Păunescu a fost adus la Salon prin deja clasica sa poezie „Și totuși există iubire”, interpretată magistral de Eugenia Ponta Pete și Mihai Henț. 
  
Valentin Voicilă și Teodor Groza Delacodru au încheiat Gala, cu un recital de poezie, dar înainte de a recita, Valentin Voicilă a mărturisit: „am fost gata să mor pentru România!”. Firește, în aceste condiții, poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” s-a potrivit momentului ca o mănușă. 
  
Cireașa pe tort a fost pusă de Teodor Groza Delacodru și Mariana Nagy, care au oferit Floricăi R. Cândea, gazda evenimentului, o diplomă realizată ad-hoc: format A6, de culoare albastră, simbolul muncii neîncetate pe care o depune Florica R. Cândea de 41 de numere Gutenberg încoace… 
  
Referinţă Bibliografică:
SALON GUTENBERG: UN HAN AL ANCUȚEI ÎN VARIANTĂ MODERNĂ / Carina Anca Ienășel : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3329, Anul X, 11 februarie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Carina Anca Ienășel : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Carina Anca Ienășel
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!