CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  

Salonul Gutenberg ca un pastel de toamnă...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În acest an, la 21 septembrie nu s-a sărbătorit numai Pacea, această zi fiind declarată Ziua Internațională a Păcii, ci și cultura, arta, literatura, istoria, regăsite întotdeauna în articolele revistei-mozaic Gutenberg.  
 
Revista Gutenberg, anul 11. Revista Unirea, numărul 11. Numere sincron, ce confirmă că amândouă revistele, de-acum surori, sunt pe calea cea bună, evoluând frumos și firesc, promovând valorile românești, din Arad până-n Viena și nu numai!  
 
Gazda Salonului Gutenberg a fost Florica R. Cândea, consilierul editorial al revistei Gutenberg (citește: sufletul revistei!), care a adunat în jurul ei peste 40 de persoane, colaboratori ai revistei Gutenberg și/sau ai revistei Unirea ori, pur și simplu, prieteni vechi și buni ai culturii arădene. Desigur, în lumina reflectoarelor, alături de Florica R. Cândea, s-a aflat și Ioan Godja, președintele revistei Unirea, cei doi moderând în tandem acest inedit eveniment.  
 
Ne-am obișnuit deja ca fiecare Salon Gutenberg să fie altfel, atât prin decor (sofisticat sau tradițional sau... îmbinând puțin din amândouă), cât și prin surprizele care îi așteaptă pe invitați. De data aceasta, Casa Jelen a reprezentat o provocare. Masa, cu 40 de scaune împrejur (tot atâtea câte numere are revista!), că, totuși, suntem sub zodia numerelor însemnate. Pe masă, must stors în zorii zilei de către Eugeniu Criste, arhivist, cel care a și afirmat: „ca om al documentelor, pot spune că Viena n-a fost cucerită niciodată. Iată că au cucerit-o românii, prin cultură și prin publicații de înaltă ținută literară.”  
 
Atât Florica R. Cândea, cât și Ioan Godja au fost destul de scumpi la vorbă, considerând că e mai important ca invitații să își prezinte opiniile și sugestiile fără a fi presați de timp.  
 
Astfel, Anton Ilica a precizat că revista Gutenberg „și-a câștigat drept de admirație, având o personalitate culturală europeană”.  
 
Emil Șimandan a prezentat felul în care s-a născut Tipografia și Editura Gutenberg, cele care găzduiesc revista cu „haine anotimpurale” de atâția ani. De asemenea, Emil Șimandan se bucură de „resurecția presei și culturii românești”, revistele culturale românești ajungând la peste 120, ceea ce înseamnă că, astăzi, totuși, lumea citește.  
 
Constantin Avădanei a venit tocmai din Alba Iulia, Orașul Unirii, pentru a aduce Salonului „salutul cordial din partea celor din Alba Iulia... ne-am atașat de Radio Unirea cu gândul de a întări relațiile românilor de pretutindeni. De acum, ne atașăm și de revista Gutenberg.”  
 
Cristian Vuin apreciază căldura și pasiunea cu care cei prezenți la Salon participă, fiecare după putință, la apariția revistelor, citându-l pe un mare istoric al nostru, Nicolae Iorga: „sufletul e ca fierul: se poate lucra cu el atâta timp cât e cald!”...  
 
Lucia Bibarț, consideră că revista Gutenberg „nu mai e un copil, ci un Făt-Frumos, care crește într-un an cât alții în șapte, aducând nume și articole de valoare.”  
 
Nadia Urian, o nouă prietenă a Salonului Gutenberg, mărturisește că, dascăl fiind, consideră esențial ca satul românesc, cu oamenii și cu obicieurile lui, să nu fie dat uitării. Din acest motiv scrie despre sat și prețuiește cele două reviste, care nu uită, vorba lui Lucian Blaga, „că veșnicia s-a născut la sat.”  
 
Valeriu Ilica continuă ideea începută de Nadia Urian, admirând inițiativa Patriarhiei Române de a declara acest an drept ANUL OMAGIAL AL SATULUI ROMÂNESC. Această inițiativă a fost bine văzută de toată lumea, intelectuali sau oameni de rând, astfel că în numărul din decembrie trebuie neapărat să se regăsească în paginile revistei un articol pe această temă.  
 
Iuliana Pintea observă că Florica R. Cândea știe să își adune oamenii pe aproape, iar Veronica Balaș, de la Radio Timișoara, constată că „prin pasiune și perseverență poți realiza lucruri care dăinuie, revista Gurtenberg devenind o emblemă culturală pentru această parte de țară.”  
 
Dorin Ocneriu, reprezentant al presei, redactor șef al revistei Stindard, apreciază activitatea celor de la Gutenberg, pe majoritatea cunoscându-i personal, și dă, întotdeauna, cu drag, o mână de ajutor gazdei, în activitățile legate de organizare, fiind apreciat la rândul său pentru acest lucru.  
 
Adriana Weimer, redactorul șef al revistei Unirea, a încheiat discuțiile, vorbind despre revista pentru apariția căreia își pune tot sufletul, având un cuvânt de laudă pentru cei care, la fel ca ea, sacrifică timp și suflet pentru acest „prunc român” de pe pământ austriac.  
 
Concluzionând, Salonul Gutenberg din această toamnă a avut un parcurs circular, asemeni romanelor lui Liviu Rebreanu, român trăitor în Imperiul Austro-Ungar.  
 
Referinţă Bibliografică:
Salonul Gutenberg ca un pastel de toamnă... / Carina Anca Ienășel : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3187, Anul IX, 22 septembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Carina Anca Ienășel : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Carina Anca Ienășel
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!