CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  

„Când voi fi mare, voi fi...” - un proiect realizat cu ocazia Săptămânii Helen Keller
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
 
Fundația Sense Internațional România și Liceul Special „Sfânta Maria” din Arad, prin reprezentanții lor, au organizat în data de 5 iunie 2019 o serie de activități prin care să marcheze Săptămâna Helen Keller.  
 
Scriitoarea Helen Keller ne este cunoscută datorită ambiției și perseverenței de a lupta și de a susține drepturile persoanelor cu deficiențe de auz, ea însăși fiind fără auz și nevăzătoare. S-a născut la 27 iunie 1880, copil sănătos, dar la 19 luni, în urma unei boli febrile, rămâne cu dizabilități auditive și vizuale, trăind astfel 88 de ani. Prima formă de comunicare o realizează cu fiica bucătăresei, singura în stare să îi înțeleagă semnele (la vârsta de 7 ani cunoscând în jur de 60 de semne). Încet-încet, cu ajutorul învățătoarei sale, va învăța alfabetul Braille, dar va dezvolta și alte metode de comunicare, de pildă metoda atingerii buzelor și gâtului celorlalți în timp ce ei vorbesc sau metoda cititului în palmă. A scris numeroase cărți și a învățat mai multe limbi străine (engleză, franceză, germană). Se pot spune multe despre fascinanta personalitate a lui Helen Keller, prima persoană cu surdocecitatea care a absolvit colegiul, dar și studiile universitare, cele din urmă aducându-i distincția „magna cum laude”.  
 
Dat fiind că elevii sunt în vacanță în jurul datei de 27 iunie, activitățile, sponsorizate de Fundația Sense Internațional România, s-au devansat pentru data de 5 iunie, de Ziua Învățătorului, dată care s-a potrivit ca o mănușă, deoarece tema din acest an a proiectului realizat cu această ocazie a fost „Când voi fi mare, voi fi...”.  
 
Astfel, învățătorii, diriginții, profesorii psihopedagogi de la clasele I-VIII, precum și alte cadre didactice ale Liceului Special Sfânta Maria”, seduse de această idee, și-au coordonat clasele în vederea implementării atelierelor propuse.  
 
Programul a început cu o vizită la Pădurea Ceala, Parcul Natural Lunca Mureșului, unde copiii, bucuroși că norii s-au rispit, s-au bucurat de aerul curat, de copaci, de întreagă priveliștea, dar mai ales de atelierul în care au învățat despre reciclarea hârtiei într-un mod practic.  
 
Un alt workshop care i-a încântat pe copii a fost cel de creare de icoane pe sticlă, de felcitări în tehnicile quilling și iris folding sau, pentru cei mai mici, creare de desene, în care au răspuns întrebării noastre: „Ce vreți să deveniți când veți ajunge mari?” Răspunsurile au fost extrem de interesante, după cum le stă bine copiilor să răspundă la întrebări.  
 
Ziua s-a încheiat târziu, elevii încercând să amâne cât mai mult acest moment, mai ales că voluntarii de la „Mașina Prieteniei”, care au coordonat ultima activitate din planul zilei, i-au învățat jocuri care de care mai interesante.  
 
Referinţă Bibliografică:
„Când voi fi mare, voi fi...” - un proiect realizat cu ocazia Săptămânii Helen Keller / Carina Anca Ienășel : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3086, Anul IX, 13 iunie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Carina Anca Ienășel : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Carina Anca Ienășel
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!