CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  

„Surâs și culoare” - un proiect cu sens
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Timpul face nod clipelor, orelor, zilelor, anilor - semne prețioase de aducere aminte. Astfel, pe sfoara lui, ce leagă -∞ de +∞, apar o mulțime de noduri, care încetinesc într-o oarecare măsură goana bezmetică a oamenilor. Fie că vorbim de aniversări, de comemorări, de momente care ne-au tăiat respirația, de ere întregi care au schimbat fața Pământului, fie că vorbim de zile în care ne aducem aminte cât de fragili suntem și de cât de repede se poate schimba destinul nostru... nu putem decât să respirăm profund, cu bucuria conștientizării că nu suntem singuri, că avem îngeri deghizați în prieteni și prieteni deghizați în îngeri...  
 
Un astfel de nod de aducere aminte este și ziua de 3 DECEMBRIE – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, nod poate nu întâmplător aflat între Zilele dedicate nevăzătorilor, bastonului alb și Zilele dedicate Sf. Nicolae și solidarității umane.  
 
Copiii de la Liceul Special „Sfânta Maria” Arad, sub îndrumarea profesorilor, au celebrat această zi într-un mod cu totul special. Ideile lor au putut să prindă contur datorită doamnelor Etelka Czondi și Ramona Antonie, reprezentante ale Fundației Sense Internațional România. Această fundație, cu sediul în Anglia și filiale în toată Europa, are în vedere mai ales copiii cu surdocecitate. Sense România se dedică trup și suflet acestor copii, astfel că fundația derulează fără încetare programe care urmăresc schimbarea legii, pentru că în această privință România stă destul de prost, persoanele cu surdocecitate fiind marginalizate, care urmăresc scoaterea din indiferență a societății și a încercării de a-i face pe oameni să înțeleagă că diferit nu înseamnă rău, ci altfel, care urmăresc adaptarea copiilor cu surdocecitate cerințelor lumii în care trăim, inserarea lor pe piața muncii etc.  
 
Așadar, Liceul Special „Sfânta Maria” Arad și Fundația Sense Internațional România au implementat, în săptămâna 3-7 decembrie 2018, proiectul „Surâs și culoare”, proiect care a presupus realizarea a 7 ateliere de creație: atelier de patiserie, atelier de icoane pe sticlă, atelier de tablouri pe sticlă, atelier de felicitări (colaj, quilling, iris folding), atelier de creație literară / de creare de panouri cu personalități cu dizabilități de ieri și de azi.  
 
Au fost implicați în jur de 50 de copii, care au lucrat cu spor, dar s-au și distrat, fiindcă nu se poate să creezi un ceva frumos fără pasiune și fără bucurie.  
 
Copiii care au făcut parte din primul atelier, sub îndrumarea d-lor prof. Sauliuc Anda, Iovu Mihaela, Stana Ecaterina și Mihăescu Voichița, atelierul de patiserie, s-au aflat în linia întâi... creațiile lor fiind degustate (până la ultima fârâmă!) în ultima zi a proiectului, când s-au prezentat rezultatele, s-au premiat micii artiști, s-au minunat oamenii de frumusețea felicitărilor, a icoanelor, a tablourilor...  
 
Competiția adevărată a fost între creatorii de felicitări: fiecare tehnică folosită reprezentând o provocare: quilling, colaj, iris folding... primii copii lucrând cu fâșii de hârtie colorată, cu ace speciale, creând steluțe și clopoței, a doua trupă de învățăcei considerând că frumos este și ceea ce e clasic și știut de când lumea, astfel că dacă știi să colorezi, decupezi, lipești... cu puțină imaginație (de care niciun copil nu duce lipsă!) poți să creezi imagini deosebit de frumoase ori coșulețe în care să își odihnească brăduții de pâslă ramurile grele de atâta verde. În sfârșit, dibace degete trebuie să ai (și să știi și un pic de matematică!) pentru a crea felicitări în complexa tehnică „iris folding”: mai multe straturi de hârtie colorată, mată, strălucitoare, ondulată, și... voilà! un clopoțel, un brăduleț, un îngeraș, un glob ori te miri ce alte simboluri specifice lunii decembrie. D-nele prof. coord. au fost: Porușnicu Maria, Olar Luminița, Pătru Tatiana și Hepeș Ramona.  
 
Tablouri și icoane pe sticlă. Responsabili? D-nii prof. Sauliuc Toma și Vancu Victor. E o adevărată provocare să pictezi pe sticlă. Nu de alta, dar trebuie să schițezi imaginea ca în oglindă. Invers. Să faci conturul cu marker. De preferat negru. Subțire. Abia apoi umpli cu culoare desenul. Și cu răbdare... Dar, poate că vreodată, cine știe?!, acești copii vor proiecta vitralii prin care lumina soarelui să își strecoare toată magia.  
 
Ultimul atelier a avut două părți. Partea de creație literară stricto sensu. Și partea de cercetare, selectare, uimire, admirație și... realizare de panouri cu câte ceva din ceea ce ne-a impresionat, navigând prin apele adânci ale internetului.  
 
Poeții zilei sunt A.K. și N.K. Poeziile lor s-au remarcat prin sensibilitate, prin frumusețe, prin simplitate. Au refuzat să își recite creațiile în public. Nu ne rămâne decât să le acceptăm decizia și, la momentul potrivit, să le înscriem la vreun concurs de creație literară. Cu acordul lor firește. Că una e să reciți în fața tuturor colegilor și alta e să le citească niște necunoscuți. E mai simplu așa.  
 
Partea cu panourile s-a dovedit greu de realizat. Nu de alta, dar cum să selectezi doar câteva frânturi din viața unui om, când întregul destin, de la A la Z, e de-a dreptul fascinant?! Cum să alegi personalitățile, când întreagă lumea abundă de oameni cu o soartă dificilă, care au preferat să lupte și să meargă până în pânzele albe pentru a se autodepăși... pentru a simți că nu trăiesc în zadar, pentru a dovedi că nu trebuie să fii perfect ca să realizezi lucruri grozave, ci e suficient să crezi în tine, să lupți și să îți pese?! Dacă adaugi și un strop de pasiune, deja viața devine minunată. Cam așa au gândit toți: Vasile Adamescu, care tocmai în acea săptămână însemnată și-a însoțit îngerul pe un alt drum, Andrea Bocelli, care a îngenuncheat mii de suflete cu vocea lui incredibil de frumoasă, Marlee Matlin, Stevie Wonder, Ray Charles, Goya, van Gogh, Edison, Braille, Helen Keller, Beethoven etc., etc. Responsabili: d-nele prof. Dughi Dana și Baba Carina Anca.  
 
Trebuie precizat că ni s-au alăturat din mers d-nele prof. Iancu Aneta (atelier de felicitări – colaj), Stoica Ionela (atelier de icoane pe sticlă), Grapini Alina (atelier de creare panouri).  
 
Concluzionând, aceste ateliere au reprezentat o pauză de la zilele de școală obișnuite, presărate cu „ore leșioase”, vorba lui Nichita Stănescu, de la birocrația de zi cu zi, capabilă să îi ducă la exasperare până și pe cei mai răbdători profesori și legarea unor noduri, de care ne vom aminti multă vreme de acum înainte, pentru că nu am făcut decât să călătorim în timp și să vedem cu ochii sufletului nostru că totul e posbil, că orice situație imposiblă poate să ducă la ceva bun, că dizabilitățile sunt relative, oameni care aparent sunt sănătoși putând să fie blocați în apatie și tristețe, iar oameni care suferă de surzenie să inventeze becuri ori să compună simfonii.  
 
Referinţă Bibliografică:
„Surâs și culoare” - un proiect cu sens / Carina Anca Ienășel : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2912, Anul VIII, 21 decembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Carina Anca Ienășel : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Carina Anca Ienășel
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!