CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  

„Simplex Artifex” sau când antologiile devin tradiție...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ziua Dascălului a fost marcată la Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal” Arad într-un mod cu totul aparte: printr-o lansare de carte. 
  
„Simplex Artifex” este rezultatul colaborării autentice dintre dascăl și copii, reprezentând munca îmbinată cu harul, poezia devenind în acest fel vindecătoare: „Cartea vindecă suflete, răni deschise, adesea sângerânde, vise fărâmate, vieți ce plutesc în derivă.” (prof. dr. Laura Henrieta Orban, inspector pentru Limba și literatura română, în Prefața la volumul „Simplex Artifex”). 
  
Lansarea antologiei „Simplex Artifex” a debutat prin cuvântul doamnei director adj., prof. Larisa Chițu, care și-a exprimat bucuria și mândria de a găzdui un asemenea eveniment: „sunt convinsă că lansarea acestei publicații va rămâne o amintire vie.” 
  
Poezia se îmbină armonios cu muzica, folkul fiind o mărturie în acest sens. Tocmai din acest motiv, Mihai Henț, învățător format la Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal”, coleg mai mare al copiilor de acum, a îmbucurat sufletele celor care au participat la lansarea celui de-al doilea volum publicat de scriitorii Cenaclului Planete cu două superbe cântece aparținând acestui gen muzical. 
  
Coordonatoarea antologiei, prof. Geanina Iovănescu, a mărturisit că: „această întâlnire are scopul de a evidenția talentul multor copii, lucrarea de față fiind mult mai bună, mai integrată decât Lacteea cuvintelor, antologie pe care am lansat-o în anul școlar trecut.” 
  
Postfața antologiei a fost scrisă de prof. univ. dr. Anton Ilica, care a insistat să citească cu foarte mare atenție textele în care copiii și-au pus o parte din sufletul lor și, mai ales, să prezinte pe fiecare copil, deoarece fiecare este unic și are o scriitură deosebită de celelalte: „fiecare a pus (pe hârtie) ceea ce are mai pur în sufletul său”, simplex însemnând pur, curat. De asemenea, Anton Ilica a precizat că primul text e ușor de scris, dificultatea scrisului începând mai târziu, datorită „responsabilității asumate față de cititor, care culege ceva cu ochii: esența sufletului!” 
  
Coordonatorul Cenaclului Planete, prof. Tudor Dragomir, a lăudat promptitudinea și perseverența copiilor, subliniind că, deși majoritatea se vor despărți de Colegiul Pedagogic, continuitatea cenaclului este asigurată de către copiii claselor a IX-a și a X-a, deoarece cei mari au reușit să îi inspire pe colegii lor mai mici. 
  
Cenaclul Luceafărul, dar și Salonul Literar Gutenberg au fost prezente la această sărbătoare a dascălului și a talentului prin Constantin Dehelean și Florica Cândea. 
  
Constantin Dehelean consideră că acest volum reprezintă „un eveniment în sensul absolut al cuvântului”. 
  
Florica Cândea a împărtășit preaplinul sufletului ei cu cei prezenți, fiind bucuroasă că „de data aceasta, în sala de clasă nu există catalog.” Privind nostalgic spre Geanina Iovănescu, Florica Cândea a încheiat, glasul fiindu-i încărcat cu emoție: „ferice de copiii care știu să se apropie de dascăl și ferice de dascălul care știe să-și apropie copiii.” 
  
Referinţă Bibliografică:
„Simplex Artifex” sau când antologiile devin tradiție... / Carina Anca Ienășel : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2715, Anul VIII, 07 iunie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Carina Anca Ienășel : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Carina Anca Ienășel
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!