CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Doamne ale scrisului românesc – colecție de bijuterii contemporane
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Volumul Doamne ale scrisului românesc la început de secol XXI a apărut la Galați (Ed. Olimpias), în vara anului 2016. 
  
Vinovată pentru această culegere de interviuri, la care au participat 24 de scriitoare, este Ligya Diaconescu. 
  
Volumul cuprinde peste 250 de pagini, iar nota originală a interviurilor e dată de personalizarea întrebărilor pentru fiecare participantă. 
  
Prefața îi aparține prof. dr. Adrian Botez, care ne recomandă, cu căldură, acest volum, fiind la fel de fascinat lecturându-l ca de un alt volum închinat doamnelor, publicat cu mult timp înainte de către Constantin Gane (Trecute vieți de doamne și domnițe). 
  
Adrian Botez prezintă doamnele (scriitoare ale) secolului XXI, subliniind faptul că meseriile de bază ale acestora sunt altele decât meseria de scriitor: profesoare, medici, contabile, inginere... 
  
Ce aduce nou acest volum? Pe lângă interviul în sine (personalizat), fiecare scriitoare ne prezintă câte o mostră din scriitura sa. 
  
Răspunsurile intervievatelor sunt autentice arte poetice: Eu sunt ca un mercur agățat de coada unui melc, care poartă gâze-n cochilie (Florica R. Cândea); Scriu! Scriu de toate! Altfel de porunci! (Florica R. Cândea). 
  
Alături de numele Floricăi R. Cândea, bine-cunoscut la Arad, în urma publicării a numeroase și valoroase cărți - apreciate de arădeni drept bijuterii stilistice - se evidențiază și numele Rodicăi P. Calotă, a cărei Murmuzaccie oferă o savuroasă lectură celui care adastă pentru o clipă asupra rândurilor sale. 
  
Mariana Popa este o economisstă iubitoare de Nichita Stănescu, care a trecut prin moarte clinică, redescoperindu-l pe Dumnezeu. Poemele sale sunt delicate, pure, închinate Cuvântului... 
  
Doamnele scrisului românesc păstrează între filele sale multe alte nume importante în țară sau peste hotare. Toate aceste scriitoare, prin opera lor, completează un puzzle ale cărui piese sunt marile (și clasicile) teme poetice: iubirea, credința, Viața... 
  
Consider, așadar, că antologia merită lecturată și luat la cunoștință cine sunt Doamnele de azi ale literaturii românești. Pasul următor va fi, cu siguranță, aprofundarea operelor acestora... 
  
Referinţă Bibliografică:
Doamne ale scrisului românesc – colecție de bijuterii contemporane / Carina Anca Ienășel : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2123, Anul VI, 23 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Carina Anca Ienășel : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Carina Anca Ienășel
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!