CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Poezie > Pamflet >  
Autor: Camelia Stoian         Ediţia nr. 1816 din 21 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Camelia STOIAN - TELEGRAMĂ DE LA MADRID (1) – D’ALE LU’ MOŞ NICIOLAE

 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„(...) Ei se sfătuiră  
Pe l-apus de soare  
Ca să mi-l omoare  
...............................  
C-are oi mai multe,  
Mândre şi cornute,  
Şi cai învăţaţi,  
Şi câni mai bărbaţi”  
(Balada populară Mioriţa)  
 
Abia începură sărbătorile de iarnă şi iată că politicienii de la Bucureşti îi schimbară numele lui Moş Nicolae în Moş Niciolae! „Nicio Laie, niciun Câine, doar ciobanii fără pâine!” Asta da... Mioriţă modernă! Să plece ciobanii din ţară! Aşa cum am plecat noi, în Spania, în Italia sau în alte ţări unde am auzit că e mare nevoie de o asemenea meserie străveche. Citeam undeva ca de mai mulţi ani dragii noştri ciobănei au luat drumul pribegiei! Ce transhumanţă? Exil curat-murdar nenicule! Bacii noştri pasc oile prin Alpi, prin Pirinei, prin Pind... unde sunt apreciaţi că profesionişti desăvârşiţi. Ba li se dă voie să aibă câţi câini „doreşte” muşchii lor. Vorba aia: „Şi-aveau câini mai mulţi, mândrii şi temuţi!”  
 
Mă întreb: „Oare câţi idioţi are România?” Chiar sunt toţi adunaţi în parlament şi în senat? Oare când au dat legea, cu limitarea numărului de câini la stână sau interzicerea păşunatului, neuroni lor erau activi sau în stand by? Însă, din câte îmi dau seama, diferenţa nu este foarte mare, având în vedere că sunt o haită de inculţi fără valori morale, iar frumuseţea câmpiilor cu turmele de mioriţe la păscut, ceaunul cu mămăligă, băciţa mulgând oiţele, câini din jurul stânii, pădurile ce împodobesc peisajul - pădurile pe care compania devoratoare de lemn Holzindustrie Schweighofer şi prinţul mafiot DeRomanica-Paulică le-a cam făcut praf - şi nu îi impresionează de loc pe şperţozaurii parlamentari! Ei văd doar €€€€€€€€€! În şpăgi! Desigur, pentru buzunarele proprii!  
 
Oamenii cu suflet bun şi curat... ciobani aceia fără carte, însă cristalini ca apa de izvor, sunt un exemplu de urmat... De ce prinţul Charles îi căută, îi respecta şi promovează aceste comori pe care ticăloşii de la guvernare îi vând pentru a face pe placul vânătorilor!? Şi acestia, la randul lor, criminali de animale... pentru agrement! Conaşilor, mai bine opriţi vânătoarea! La fel ca fumatul! Traim doar în secolul douăzeci şi unu!  
 
Mă mai întreb... ştie vreunul dintre „tarabostes” ce înseamnă „transhumanţă”? Probabil NU! Ei nu doresc aşa ceva... Vor să termine oieritul, să-l scoată din ţară cu totul! Iar ciobanii să se care în altă parte, în alte ţări, precum au plecat mulţi dintre ai noştri. Poate la Antipozi! Căci tot se zice că Noua Zeelandă şi Australia au cele mai multe oi! Incultura persista de mai bine de 25 de ani în política românească. Ei sunt cei care distrug frumuseţile şi tradiţiile României, deziderate pe care străinii nu ştiu cum să le păstreze mai bine.  
 
Domnilor treziţi-vă! Aţi auzit de „Mioriţa”? Face parte din cultura românească, este legendară şi face parte din sufletul fiecărui român! Acum şi pe asta aţi pus ochii? Vreţi să o aruncaţi la gunoi, cum aţi aruncat multe alte valori şi tradiţii naţionale. Vreţi să o trântiţi la pământ... Lăsaţi câini să-şi facă treaba la stână, că o fac mult mai bine decât voi nişte javre cu costum şi cravată care veşnic dorm pe ei prin fotoliile sălii Parlamentului! Iar dacă tot vreţi să limitaţi ceva, de ce nu limitaţi numărul fotoliilor voastre din Parlament, sau a sepepiştilor care vă apără!? Vorbă cuiva... „la o turmă aşa mare de parlamentari, după noua lege, ar fi recomandat... doar 3 sepepişti de pază!” Că deh, legea e lege pentru toţi! Sau limitaţi-vă salariile la cel mult 500 de euro pe lună! V-aş propune chiar recomandările noului ministru de finanţe, distinsă Anca Paliu Dragu:  
1. Să trăiţi cu acei doi lei pe lună pe care îi recomanda domnia sa „prostimii române”! Să vedeţi şi dumneavoastră cum e... să trăieşti fără lovele!  
2. În lungile voastre vacanţe parlamentare să mergeţi la o stână şi să faceţi un pic de voluntariat! Aer curat, zăpada pân’ la brâu, frrrig şi muzica produsă de corul lupilor flămânzi! Auuuu! Lăsaţi ciobanii să se mai odihnească şi ei! Iar ca să demostraţi că sunteţi „cei mai tari”, luaţi cu voi doar doi câini... in loc de trei câţi sunt limitaţi de lege! Să vedem ce veţi face când vine haita de lupi sau ursul... care nu mai hibernează de mult şi papă în orice sezon tot ce întâlneşte în cale!? Poate nişte pamperşi v-ar ţine de cald! Auuuu!  
----------------------------  
Camelia STOIAN  
Madrid, Spania  
20 decembrie 2015  
Referinţă Bibliografică:
Camelia STOIAN - TELEGRAMĂ DE LA MADRID (1) – D’ALE LU’ MOŞ NICIOLAE / Camelia Stoian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1816, Anul V, 21 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Camelia Stoian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Camelia Stoian
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!