CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  

O plăcintă cu bucluc (din pățaniile Getei)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
..... Într-o zî, mă chiamă doamna X să-i ajut la treabă, că avea o petrecere, făcea nunta de argint acasă, si cică să-i facă o supiză lu’ bărba-su. Cre'că o știț', ie aia de să uită ia cam cruciși, de are ia strungăreața aia mare.  
 
Mă duc io, mă pune la bucătărie, une ierea una voinică, de-o cunosteam io din școală, lucra ca bucătăreasă la o cantină. E, și ierea grasa aia băgată pin' tigăi, zornăia de zor pe-acoloșa. Cân’ o văd așa vrenică, mă pun și io să spăl nește vasă, măi încolo de ia.  
 
Spăl io, spăl, cân’... văd lângă chivetă nește plăcințăle de-lea , mamă, de-ț’ lua oichii. Și mirosa elea, să-mi vină rău, că nu măi mâncasăm de amiaz’. Pun io mâna pe furiși pe plăcințâca aia de deasupra, că ierea sângură, alelante ierea băgate su’ aia, prima, nu să putea scoate, că dărâmam tot mormândău’ . Ierea fierbinte rău, îț’ făcea beșici pe limbă, da’ io...nu măi țânui cont,o băgai repede în gură, să nu mă vadă dracu careva. Cân’... mă trezăsc cu un nailon în gură! Mă, ce dracu o fi cu nailonu’ ăsta la mine-n gură?- zâc. Mestec io la iel, mestec, l-aș fi scuipat, da’ mă vedea grasa aia. Pân’la urmă îl înghițâi, ce ierea să fac, că să-ntoarsă aia dintre tigăi. Zâce către mine: " fă, să nu care cumva să te-atingi de plăcintele elea, că am pus răvașe în iele și le-am aranjat într-un fel de-l știu io! Vez’ că aia de deasupra are verigheta de 25 de ani, a lu’ doamna, în ia. Să nu care cumva s-o pierzi!"  
 
Eiiiii, vă rog să mă credeț’, că nu vă mint, în momentu’ ăla am crezut că pic jos din picioare!!! M-am înverzât toată! “ Păi, bine, fă, de ce nu-mi zâsăși dinainte? Făcui ce făcui, mă împinsă dracu’ și mâncai verigheta. Uite, îț' spun drept, o-nghițâi, ce mai! Avu și plastic în ia?”  
 
“Tu ești nebună??!!!!! - zâce către mine. Vai de capul meu!!!!! Ce mă fac, ce mă fac? Doamne, ia-ma tu pe mine, ce mă fac?- Uite, numa' așa o țânea...  
 
Să luasă cu mâinile de cap și-și detea sângură palme printre crătiț'. Ii ieșisă oichii ca la melc, de-mi venea să mă și răd, dracu, da' si crăpa pipota-n mine.  
 
Pân'la urmă, să măi domoli și-o aud:  
 
“Nu știu, nu mă interesază, te faci inel, că altfel io chem poliția și te spun și lu’ doamna. Du-te și cacă-te! Da’ acum!!!”  
 
Ce dracu ierea să măi fac? Mă dusăi io cât putui de repede la farmacie, beui cam juma’ și ceva de tub de pastile, de-lea de-ț’ face diarie, și mă pusăi ciuci în curte, măi la fereală, așa, da’ pe- un nailon, că mi-erea că pierd inelu’. Mă, și mă durea burtaaaaa, și-mi forfoteaaaa!!…  
 
Nu trece mult și vine bărbatu-mio și mă găsăște ciucită. “Ce faci, fă, în vazu' lumii, su’ nuc? Ai înnebunit?!?!?! Nu 'ță rusine?” “ Taci, mă, pleacă de-aci- zâc, că-ț’ esplic io măi încolo! Lasă-mă dracu in pace, că și-așa-s destul de amărâtă!”  
 
Da’, pân’la urmă, dete Dumnezău și reușii. Luai inelu, il spălai cu dero și cu săpun și îl dusăi ălia, să-l pună la loc în plăcintă. Că nebuna ierea în stare să cheme poliția peste mine, vă spun sîncer !  
 
Referinţă Bibliografică:
O plăcintă cu bucluc (din pățaniile Getei) / Camelia Radulian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1579, Anul V, 28 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Camelia Radulian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Camelia Radulian
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!