CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

LEADERSHIP ŞI ALCHIMIE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LEADERSHIP ŞI ALCHIMIE 
  
Raţionalismul a rǎmas la credinţa cǎ analiza materialǎ şi cantitativǎ va face posibilǎ descoperirea adevaratei naturi a lucrurilor, cǎ, într-un anume sens, în om, Intelectul este Dumnezeu, oglinda lui cosmicǎ cea mai desavârşitǎ. 
  
Cheia de bolta a gândirii alchimice este corespondenţa dintre macrocosm şi microcosmos. Alchimia cere o inteligenţǎ mult peste medie şi o dispoziţie sufleteascǎ aparte. Alchimiştii descriu adesea scopul operei lor ca fiind, “spiritualizarea corpului şi corporeificarea spiritului”. 
  
Lumea Naturii este făcutǎ dintr-o multitudine de forme care se reflectǎ într-o singurǎ oglindǎ sau, mai degrabǎ, este o singurǎ formǎ reflectatǎ de nenumarate oglinzi. Alchimistul lucreazǎ la fel ca Natura. Conform adagiului “solve et coagula”, el desface coagulǎrile imperfecte ale sufletului, reducându-l la materia sa şi cristalizându-l din nou, într-o formǎ mai nobilǎ. 
  
În opera exterioarǎ a alchimiei, Natura este forţa motrice a tuturor transmutaţiilor, energia potenţialǎ a lucrurilor. În alchimia interioarǎ, ea apare ca forţǎ maternǎ care elibereazǎ sufletul de starea lui de existenţǎ brutǎ, aridǎ şi sterilǎ. 
  
Dante numeşte acest din urmǎ aspect: “dragostea care mişcǎ Soarele şi celelalte stele". 
  
Orice domeniu conţine ceea ce putem numi un centru sau un vârf calitativ în care se reveleazǎ, în modul cel mai direct, desavârşit, prototipul sau principiul care determinǎ întregul domeniu. Aşa este aurul între metale, nestemata între pietre, trandafirul sau lotusul în domeniul florilor, leul între patrupede, vulturul pentru pǎsǎri şi omul pentru toate fǎpturile vii de pe pǎmânt. Şi aşa ar trebui sǎ fie orice lider pentru toţi cei ce cred în menirea sa. 
  
A încerca sǎ conjugi atât de diferite forţe ale Naturii umane spre ţeluri şi perspective dincolo de limita obişnuitului, necesarului imediat şi rutinei, a nu te opri în pragul neputinţelor omeneşti şi a nu plǎti tribut ignoranţei, a izbuti sǎ clinteşti munţi de prejudecǎţi, sǎ faci sǎ vibreze porţi sufleteşti ferecate de vreme spre cele mai surprinzǎtoare acţiuni, amplu şi inedit elaborate, poate fi rezultatul alchimiei minţii şi sufletului unui lider adevǎrat. Majoritatea recunosc şi resimt magnetismul forţei sale, transpunându-se constant pe traiectul ei centripet, într-o atmosferǎ care propulseazǎ deopotrivǎ virtuţi şi aspiraţii umane. 
  
Unii ar putea crede cǎ alchimia timpului, în care au pǎşit în vârtelniţa atâtor evenimente minunate, este rezultatul conjunctural al unui destin comun; ori cǎ, undeva, în iluzia spaţiului cotidian, un suflet imens li se dedicǎ necondiţionat şi meritoriu, atemporal. 
  
Puţini însǎ pot sǎ cuprindǎ, cu gândul şi inima, firavul contur al “alchimistului” ce zi de zi le fǎureşte viaţa, parte din viaţa sa, şi a cǎrui întrupare nu ştiu s-o preţuiascǎ decât secundele unei vremi ce nu va mai fi niciodatǎ… 
  
Referinţă Bibliografică:
LEADERSHIP ŞI ALCHIMIE / Camelia Petcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1901, Anul VI, 15 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Camelia Petcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Camelia Petcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!