CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Fantezie >  

Asteptare...
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am amânat să fiu. Se pare că mi-am refulat crearea. Totuși, în prezența refuzului de a mă întâmpla, în întunericul cu neliniști, au apărut spații care nu îmi aparțineau, de care nu aparțineam și în care se observa trecerea. Și toate, prin aceste buchete de lumină, treceau întrezărind frumosul. 
  
Acolo, în supunerea tuturor lucrurilor, în suveranitatea tăcerii, m-am simțit așteptat. Și nu ca o absurditate sau o anomalie, ci ca unul care trebuie să îsi înceapă trecerea izvorând din origini, transcendent spre ele. 
  
Descoperirea nu-mi aparține și nu este nici un rezultat al abnegației, nu implică nici virtute sau vreo revelație … Eu am fost așteptat, iar apoi găsit. Acesta este singurul merit al meu. 
  
Nimic nu e mai marcant decât o așteptare eternă . În eternitate, așteptarea devine iubire, creație și sublim. Ea se propagă în clipe de grație , rostuind prin mângâierile ei doruri de Nepătruns. Aceste doruri: odihna care și în care se așează toate oboselile și amânările ființei, luptele și muririle noastre. 
  
Acestui frumos act de traire, al așteptării de către divin, am găsit că îi este imposibil de răspuns prin vreo manifestare umană. Și printre iluzii, spre despărțire, în căderea nesfârșit de blând purtată de amurg, omul este constrâns în a privi, de pe țărmul propriu, spre depărtări vagi de nemurire. Și depărtările au început să vibreze din libertatea mării spre malul naufragiatului , nu la strigătul lui și nici la mișcările disperate, ci la tentativa de a suferi apropierea prin actul pragmatic al așteptării clipei regăsirii. În acest moment de sens, când se regăsește, omul devine cu adevărat pelegrin și lasă să îi cadă din pumnii goi truda cu care a zidit ruina în care și-a petrecut amânarea; astfel dezlegând lumea. 
  
În acest apogeu al firii, omul , în golurile lui va simți geneza și revelația cuvântului creator. Bolta lui se va umple de luminători și pământurile de ape, toate amorțind firescul, lăsând ca nostalgia să umple de copilărie ființa. 
  
Iar insula, cu ruinele ei, nisipul efemer și chemarea reamânării ființei rămâne cu fiecare apus în ignorare prin părăsirea ei de mersul plutitor , printre stânci, al omului frumos și trecător. .. 
  
Căci apropierea de creație, de origini, de zenit înseamnă întâmplarea ființei prin trecerea ei și depărtarea de pământ. 
  
Lupta de a privi spre veșnicia mării și încercarea de a aștepta ne fac să ne îndoim de necesitatea malului. Si nu vom ști de ce se-neacă valul… 
  
Referinţă Bibliografică:
Asteptare... / Călin Marton : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1752, Anul V, 18 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Călin Marton : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Călin Marton
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!