CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Accente >  

Am avut , azi noapte o sumedenie de vise, dar ele se pierd ca bănuții dintr-un buzunar găurit. Oricum am reținut un vis cutremurător, izbucnise o răzmeriță care a răsturnase complet ordinea p
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am avut , azi noapte o sumedenie de vise, dar ele se pierd ca bănuții dintr-un buzunar găurit. Oricum am reținut un vis cutremurător, izbucnise o răzmeriță care a răsturnase complet ordinea publică, cam cum era în februarie 1917, subliniez, nu în octombrie, când marinarii bolșevici au impus o dictatură. Acum toți cereau schimbări, guvernul fugise, ceea ce mi se pare logic, o și văd pe madam strachină cu poalele în mâini fugind prin băltoace de sânge, toți voiau desființarea societăților private româno-străine, unii se instalau șefi locali, poliție ioc, de jandarmi nici nu vorbim, ce mai, haos politic rău-prevestitor. Acum , sincer, eu nu știu de ce a fost demonstrația de la 10 august, iar reacția jandarmeriei seamănă cu secolul XIX. Societatea este lovită de un clar idiotism, mă refer la societatea politică, unii s-au ascuns în șifonier, guvernul joacă o piesă slabă de-a guvernarea, președintele pare a fi arestat de propriile temeri, nu există practic, este un înțelept fără gură și ochi, ce mai asta este vacanța, asta e. Apoi am visat că eram la munte, într-o cabană cu un individ și soția lui, ea nu mă interesa, iar individul, ceva fost mare mahăr mă călca pe nervi, aproape că ne-am bătut. M-am trezit cu tensiunea 171, puls mărit, ce mai , să mori pentru patrie. 
  
Acum revin la Cioran – pentru el semnele viețiierau cruzimea, fanatismul, intoleranța, iar decadența era blândețe, înțelegere, indulgență. Era un fel de Calvin ori Savonarolla. Cred că tabloul este deformat, Cioran era un intelectual. El însuși spunea că luptă contra tiranior prin cuvînt, practicând sofismul și enormitatea. Avea umor – zicea – omenirea nu i-a adorat decât pe cei ce-au dus-o la pieire. Imediat m-am gândit la Napoleon, Hitler, Stalin. Coran a părăsit țara în 1937, era tânăr, 27 de ani, a revenit în ianuarie 1941 să-i susțină pe legionarii lui Sima, apoi a plecat definitiv. Eliade nici nu a venit.Ciorana devenit sceptic, spunea că se poate guverna fără crime, poate doar cu nedreptăți.Spunea – Garda de Fier era o sectă smintită. De reținut – legionarismul de care el se despărțea era apanajul nu numai al tinerilor, se regăseau în el și oameni de 60 de ani. Foarte prețioasă observație. Socială. La Paris Cioran s-a apropiat de Fundoianu, semn că antisemitismul din tinerețe îi trecuse. Era fascinat de Fondane- Fundoianu, care avea chipul brăzdat de riduri milenare. Frumos se exprimă maestrul Cioran. „ Istoria evreilor e o schismă fără sfârșit”. Și-a creat mituri spre a le distruge, și-a făurit o religie de care se rușinează. Eu mă îndoiesc ( BMM), mulți evrei sunt mândri și nu renunță la religia mozaică, poate doar Steunhadt, pe care nu-l pot admira pentru asta. Cinismul la evrei ar fi unica armă de apărare, Din nou nu sunt de acord, dar Cioran nu mă aude. L-ar fi recunoscut pe Iisus, dacă celelalte popoare l-ar fi respins. Orice metropolă fără evrei pare un oraș de provincie. 
  
( vom continua) 
  
BMM 
  
Referinţă Bibliografică:
Am avut , azi noapte o sumedenie de vise, dar ele se pierd ca bănuții dintr-un buzunar găurit. Oricum am reținut un vis cutremurător, izbucnise o răzmeriță care a răsturnase complet ordinea p / Boris Mehr : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2825, Anul VIII, 25 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Boris Mehr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Boris Mehr
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!