CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

UTOPIA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Utopia  
 
Eu cred în Thomas Morus, în Campanella, mai scriu versuri, cred că ultimii credincioşi într-o utopie comunistă sunt poeţii. Nu-i huliţi, ei nu vor aduce nici o revoluţie, armele lor sunt acum computerul, pixul, fiecare cu ce poate. Panorama înălţată de simţuri în conştiinţa omului este un ecran şubred...Sângele mielului... Marceline Cain –ai fi zis că era un amestec de cenuşă, de nicip şi de sânge- Mandiargue.... Orbii umblă prin istorie, prin oraşe, nu de ieri, de azi, ci dintotdeauna –Sorel. Blaga spunea că minciuna este vacanţa adevărului, are şi adevărul nevoie de o vacanţă. Oare? Aşa se consola el, probabil, când a fost izgonit de la Universitate, din manuale, de regimul comunist.  
 
Sunt oameni care prezintă totul mascat—Pascal. De fapt ce vreau eu să spun? Mă învârtesc în jurul cărţilor, nu îndrăznesc să le deschid. Da, aş vorbi despre sinceritate. Nimeni, cred nu poate fi sincer până la capăt. Unii nu pot, alţii nu vor. Este imposibil să trăieşti să trăieşti cu o oglindă în faţă. Asta am vrut să spun, un om are nevoie şi de iluzii. Nici marii artişti nu pot trăi numai din critică şi autocritică. Nici dragostea nu poate trăi din observaţiile unui partener, unei partenere care vede totul cu un ochi lucid, rece. A greşi este omeneşte, a persevera este tot omeneşte, până la urmă greşala devine trăsătură de caracter, fie că este bună, fie că este rea. Ceea ce azi pare o greşală, mâine poate să fie o reuşită. Fruntea sus, cititorul meu, cititoarea mea, spre deosebire de restul vieţuitoarelor, oamenii au Providenţa în faţă, trebuie să priveşti înainte. Orfeu s-a uitat în urmă şi a pierdut-o pe Euridice. Niciodată să nu spui – Înainte era mai bine. Anecdota cu mersul înainte este doar o anecdotă. Un prieten al meu, Dumnezeu să-l odihnească, a pictat până în ultima clipă, a murit cu penelul în mână. Nu am ştiut niciodată ce suflet de erou avea.  
 
Boris Marian  
 
Referinţă Bibliografică:
UTOPIA / Boris Mehr : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2767, Anul VIII, 29 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Boris Mehr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Boris Mehr
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!