CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Accente >  

Nadine Gordimer- o scriitoare de neuitat S-a născut la 20 noiembrie 1923, în Transvaal, Uniunea Sud-Africană și a murit la 13 iulie 2014, la o vârstă onorabilă, de 90 de ani, la Johannesbur
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nadine Gordimer- o scriitoare de neuitat 
  
S-a născut la 20 noiembrie 1923, în Transvaal, Uniunea Sud-Africană și a murit la 13 iulie 2014, la o vârstă onorabilă, de 90 de ani, la Johannesburg. A fost autoare de romane, piese de teatru, etc. A fost distinsă cu Premiul Booker- 1974, Nobel -1991, ș.a S-a bucurat de o recunoaștere mondială. Scrierile ei sunt dedicate combaterii rasismului de orice culoare, problemelor de viață morală a societății în formare a Uniunii, actualmente Republicii Sud-Africane. A participat la acțiunile anti-apartheid ale Congresului Național African. A fost una dintre susținătoarele perseverente ale lui Nelson Mandela.De asemenea s-a implicat în lupta de salvare a populației de necruțătoarea boală SIDA, mult răspândită în Africa. Tatăl ei, Isidor Gordimer a fost imigrant din Lituania, iar mama provenea dintr-o familie de evrei din Londra. Impreună cu familia, Nadine a înființat o creșă pentru copii negri. A fost urmărită și persecutată de organele polițienești ale albilor aflați la putere. Ea a studiat la un colegiu catolic. În 1937 a publicat prima povestire pentru copii - "The Quest for Seen Gold,". Autoarea era însăși o adolescentă. A studiat la universitate, apoi s-a stabilit la Johannesburg. A publicat continuu proză la diverse reviste. În 1951, revista New Yorker i-a publicat povestirea "A Watcher of the Dead", ceea ce i-a deschis calea spre o recunoaștere largă. În 1953 publică primul roman „ The Lying Days”. Fiul ei a devenit producător de film în America, apelînd și la creația mamei sale. În 1960 s-a implicat direct în mișcarea anti-apart-heid, s-a împrietenit cu Nelson Mandela și camarazii săi, a apelat la avocați cunoscuți pentru a-l apăra pe Mandela, în 1962. Abia în 1990, la eliberarea liderului african Nadine Gordimer a putut relua colaborarea cu Mandela.În anii detenției acestuia, Nadine Gordimer a fost activă atît pe plan politic, cât și literar. Cărțile ei sunt inspirate de complexitatea situației social-politice a negrilor din propria lor țară, ca și de cea a relațiilor cu albii. Personalitatea ei a determinat pe literați s-a aleagă vicepreședinte al International PEN. A călătorit mult, a acordat numeroase interviuri, s-a declarat ateistă, ca și om cu vederi de stânga. Un roman aurobiografic este „ Burger's Daughter” (1976), în care apar aspecte din relațiile ei cu familia, cu societatea. Alt roamn este „ July's People” (1981), unde se relatează acțiunile violente ale regimului rasist al albilor. A urmat romanul „The House Gun” (1998), dedicat aceleiași teme. Romanul a fost ecranizat de Studioul Granada. Romanul „The Pickup ” este mai complex, se concentrează pe efectele suferințelor îndurate. Viața ei se complică și după moartea soțului de care era foarte atașată. În scrierile ei se reflectă o parte din aceastyă relație specială. A lăsat moțtenire șase romane remarcabile, o serie de articole și interviuri, a fost un om al secolului XX, exemplu pentru urmașii din acest secol. 
  
BORIS MARIAN 
  
Referinţă Bibliografică:
Nadine Gordimer- o scriitoare de neuitat S-a născut la 20 noiembrie 1923, în Transvaal, Uniunea Sud-Africană și a murit la 13 iulie 2014, la o vârstă onorabilă, de 90 de ani, la Johannesbur / Boris Mehr : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2756, Anul VIII, 18 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Boris Mehr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Boris Mehr
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!