CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Rebelul Leonard Cohen
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Rebelul Leonard Cohen 
  
La vârsta de 81 de ani, Leonard Cohen „revine” la noi, într-o traducere de Liviu Bleoca a romanului de succes „Frumoșii învinși”- Editura Polirom – 2015. Frumos titlu, incitant conținutul. Conceput în trei părți, construcția nu este obișnuită, chiar derutantă, un amestec de istorie americană și filozofie a istoriei. Născut la Montreal, în 1934, autorul a înființat ca tânăr elev, la 17 ani , o formație country, începând să scrie și versuri. După cum avea să declare mai târziu, nu dorea o carieră strălucită, dimpotrivă, se voia un „autor minor”. În fața atâtor „majori”, rebelul voia să ironizeze un anumit tip de reclamă. În 1956 tipărește primul volum, „Să comparăm mitologiile, apoi in al doilea ,în 1961, dar şocul l+a produs volumul din 1964, ,.Flori pentru Hitler, în acelaşi an apărând şi romanul _Joaca preferată_, tradus şi la noi în anii 2000. FRUMOŞII ÎNVINŞI apare în 1967, autorul fiind deja celebru şi matur în domeniu. Totodată el devine un star al muzicii folk, pleacă în Grecia, apoi în Anglia, este o personalitate de talie internaţională. Apare în SUA, apoi în Canada natală, se interesează de diverse credinţe religioase, deşi nu şi_a negat niciodată evreitatea. Face parte din generaţia lui Bob Dylan, ş.a. O voce inconfundabilă, muzica sa însoţeşte anumite filme, este invitat în mai toată lumea, a fost şi în România. Îi apare şi un album mult apreciat _ The Songs of Leonard Cohen. Opera sa devine obiect de studiu, ceea ce se explică prin puternicul său simţ umanist, ataşamentul pentru valorile civilizaţiei, culturii. El pune întrebări, nu este un filosof cu sentinţe gata prefabricate. Este permanent proaspăt şi interesant. Inepuizabil. În Postfaţa scrisă de Mircea Mihăieş, un fan cunoscut al lui Cohen, acesta pune în lumină şi nuanţează aprecierile critice, favorabile în mare parte- puterea de evocare, umorul, diversitatea, bogăţia de idei, etc. Cartea se citeşte cu plăcere, dar necesită şi un efort de concentrare, Cohen nu scrie simplu, nu serveşte – mură în gură – ADEVĂRURI, el este paradoxal, aşa cum era şi titlul unui volum de versuri din tinereţe- FLORI PENTRU HITLER. Pentru exemplificare cităm - Ce mult semeni cu mine?...Poate visului meu despre Domnul cel Unic și Drept…Nu mă imitați , nu este nevoie…Singur voi duce povara…Au dispărut irochezii?...Am scăpat de ciumă, au venit dictatorii…Intrăm treptat în lumea numelor…Doamne, dimineața Ta este minunea…Ce poate naște disperarea? Numai speranță…Să fugi de tine în codrii umbroși…Acum totul e limpede. Rebelul cântă…Uneori, întreaga lume este o rugăciune… Acesta este Leonard Cohen. Un mare artist. 
  
BORIS MARIAN 
  
Referinţă Bibliografică:
Rebelul Leonard Cohen / Boris Mehr : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1582, Anul V, 01 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Boris Mehr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Boris Mehr
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!