CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  
Autor: Biti Caragiale         Ediţia nr. 2508 din 12 noiembrie 2017        Toate Articolele Autorului

Biti CARAGIALE - DESPRE „CAFEA ŞI FUM DE ŢIGARĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La începutul lunii octombrie, ne-am bucurat să participăm la evenimentul de lansare a volumului cu titlul „Cafea şi fum de ţigară”, apărut sub semnătură colegului nostru, Roni Căciularu. Volumul, editat prin internet de George Roca din Sydney, a fost tipărit în Israel şi cuprinde o culegere din reportajele şi interviurile realizate de Roni Căciularu de-a lungul activităţii sale scriitoriceşti şi a unei îndelungate colaborări la publicaţii electronice de cultură. 
  
Lansarea noului volum a avut loc la Tel Aviv, în cadrul redacţiei Jurnalului Săptămânii, în prezenţa autorului. La lansare a luat parte şi editorul, George Roca, venit special pentru acest eveniment de pe meleagurile îndepărtate ale Australiei. Un bun prieten al scriitorilor israelieni de limbå româna, George Roca s-a născut în Ardeal în 1946 şi a emigrat din România în 1980, stabilindu-se la Sydney. Cunoscut animator al presei culturale electronice, activează neobosit în spaţiul culturii româneşti, fiind jurnalist, poet, prozator, editor de publicaţii şi cărţi în limba româna. Printre revistele electronice pe care le-a iniţiat şi le conduce menţionăm: „Confluenţe literare”, “Prolitera” şi “Cetatea lui Bucur”. 
  
Din numeroasele sale apariţii de literatură scrisă, citam volumul de poezie „Căutând insula fericirii", publicat la Bucureşti în engleză şi româna. George Roca este, deasemenea, autorul unui ciclu de interviuri, sub titlul „De vorbă cu stelele" (două volume), prin care a pus în evidenţă gânduri, idei, opinii ale unor români stabiliţi pe trei continente: America, Australia şi Europa, activi în diferite domenii - arta, literatură, ştiinţă, sport. Interlocutorii au fost aleşi dintre persoanele iubitoare de bine şi frumos, exemplari în profesie. În general, aşa cum mărturiseşte autorul, îi ocoleşte pe cei care urmăresc să se impună prin vulgaritate şi violenţă. 
  
Complexa personalitate a lui George Rocă, harul său, tonul simplu şi firesc al scrierilor sale sunt cunoscute publicului israelian şi din trecutele sale vizite în Israel. De remarcat întâlnirea domniei sale cu publicul la Cercul Cultural din Haifa, din octombrie 2013. 
  
  
În paginile volumului „Cafea şi fum de ţigară", pe care cititorul le va descoperi cu interes, 
  
oameni şi locuri dobândesc viaţă. Cartea cuprinde un ciclu de discuţii purtate de Roni Căciularu cu personalităţi din domeniul culturii, israelieni originari din România. În paginile cărţii sunt aduse, deasemenea, evocări ale unor meleaguri din tinereţea sa: Bacău, unde s-a născut, Cluj şi Iaşi, oraşe în care a studiat. Cu un condei de poet, Roni 
  
Căciularu reţine atenţia cititorului, zugrăvind momente dintr-o excepţională vacanţă petrecută, nu de mult, la Braşov. Scrisul såu beneficiază de o delicateţe specială, cu un surplus emoţional în relatări. Este un stil specific al jurnalismului cultural, care conferă textului valoare literară. 
  
Lansarea acestui nou volum a avut loc într-o atmosferă caldă. Au participat prieteni ai autorului şi, deasemenea, prieteni şi colaboratori ai Jurnalului Săptămânii. Oaspetele de onoare, George Roca, cu vitalitatea, jovialitatea, spontaneitatea, umorul care îl caracterizează, a transformat evenimentul cultural într-o petrecere prietenească. Rostind fabule şi epigrame create în mod spontan la adresa invitaţilor, a reuşit să transmită umor şi veselie. În continuare, a acompaniat vocal cunoscute melodii de altădată, interpretate la pian de neobosita, talentata Liane Herman. Ne-am despărţit de George Roca, mulţumindu-i pentru prezenţa sa, pentru prietenia pe care ne-o poartă, dorindu-i o prolifica activitate şi în continuare. 
  
Doina Meiseles, directorul Jurnalului Săptămânii, cu un zâmbet cald, cu o idee exprimată cu spirit, s-a dovedit o gazdă primitoare, atentă cu oaspeţii şi cu bună desfăşurare a evenimentului. O astfel de reuniune sărbătoreasca constituie un semn de preţuire pentru scriitor, pentru editor, pentru cartea israeliană de limbă româna, căreia i se cuvine dragoste şi multă atenţie. 
  
Volumului “Cafea şi fum de ţigară”, semnat de Roni Căciularu, îi uram un drum ascendent, cu mulţi cititori, care să-l conducă pe autor la crearea unor noi pagini de carte. 
  
----------------------- 
  
Biti CARAGIALE 
  
(Jurnalul săptămânii • 
  
19.10.2017 pg.8) 
  
Tel Aviv 
  
Referinţă Bibliografică:
Biti CARAGIALE - DESPRE „CAFEA ŞI FUM DE ŢIGARĂ / Biti Caragiale : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2508, Anul VII, 12 noiembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Biti Caragiale : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Biti Caragiale
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!