CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Daniel Marian despre Asllan Qyqalla
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Iubirile albaneze sunt atât de vii încât sperie moartea (Dashuritë shqiptare janë aq të gjalla saqë e trembin vdekjen)  
  
 
  
Fără de Lora, fără de Kosova şi fără de limba albaneză, tot ce se poate ca Asllan Qyqalla să fi fost un altfel de visător, nu neapărat poet. Dar iată-l cu Lora-n braţele-ndrăgostite, cu frumuseţea de Lora, cu ele cuvintelele, cu frumuseţea albaneză a cuvintelor, şi-n inima Kosovei proptit cu propria-i inimă, gustând frumuseţea.  
  
„Atunci când îi cauţi poetului loc/ în lumină şi-n umbră tot la fel/ caută-i iubirile toate deodată/ vei îngheţa sau vei fierbe-mpreună/ aflând dar chiar aflând unde-i el”. I se potrivesc versurile mele, întocmai ca o mănuşă celui care proclamă „Paşaportul iubirii” ca modalitate perfectă de trecere a oricăror frontiere ale pământului şi ale minţii. „Când iubeşte poetul”: „Poetul când iubeşte/ luna rămâne gravidă/ cu polenul toamnei/ stelele râd cu teorema lui Pitagora/ soarele primeşte raze de iubire/ tsunami devine cuvintele poetului/ pe Lora o bagă-n sarea giolului.// Poetul când cântă/ împodobeşte lumea/ cu mireasma iubirii/ munţilor le dăruieşte/ simfonia lui Beethoven/ râurile savurează/ opera lui Mtika/ marea sentimentelor poetului/ iar Lora adoarme / pe lespedea nuntaşilor/ metaforă vie/ în versuri infinite.”  
  
Efecte adverse pot fi pe măsura implicării în arealurile care nu sunt întocmai cochete şi pregătite de vreo paradă. Şi se întâmplă care mai de care neîntâmplatele, cum ar fi: „Supărarea poeziei”: „Mi s-a supărat poezia/ asta seară m-a părăsit/ m-am certat cu câţiva tirani/ strecurat în peisajul roşu/ aştept muza...// poezia nu s-a înscris/ în toiul flăcărilor/ dara s-a ascuţit/ în colţul Bermudelor/ perpelindu-se/ prin sunetele magice/ în mersul desculţ/ al picăturilor poetice/ poezia s-a supărat/ şi n-a mai găsit diseară/ ”Calea literelor”!”  
  
Ai putea crede că poetul sde petrece într-un aleatoriu greu de imaginat şi doar acolo. De aceea este binevenit un poem de consolă a sorţii, nu neapărat de vreun carusel al aceleiaşi sorţi deoarece nefiind alta. „Poezie ocazională”: „Culoarea albă e fragedă/ precum duhul sufletului/ maşina calcă urmele timpului/ tu eşti mireasma trupului/ frumuseţe ce radiază capitala/ merg după umbra ta/ până la feţele reclamelor/ caut milă în pleoapele tale/ eu poetul singuratăţii/ în labirinturile vieţii/ a fugit în neîntoarcere/ iar iubirea ta mă ucide/ în cuvântul Te iubesc/ mi se orbesc ochii/ în Lora cea Blondă/ agăţat de ramurile vieţii/ sursa turbării tale o găsesc/ în gelozia uitată în nemernicie/ şi expresia ta idioată/ o transform în alintarea ochilor noştri/ Lora, simţim mireasma iubirii/ Lora mea până-n nemurire!”  
  
Dacă viu fiind şi poet fiind ai crede în viaţă precum în poezie, deşi rar e astfel sau poate chiar deloc, frumuseţea gândului, a simţului şi a scrierii însă rămân: „Sertarul uitării”: „Te-am încuiat/ în sertarul uitării/ ca pe apa cristalină sub pământ/ şi scrisul mototolit pe foaia cenuşie/ dovadă a timpului petrecut în studio// te-am văzut în labirinturile facultăţii/ unde scapără raza Alfabetului/ prin clase se aude glasul tău/ tu în cartea de muncă/ îngrămădeşti anii memoriei.”  
  
Dar, când ecuaţia întăririi se produce şi îşi arată efectele, eu mai ştiu, tu mai ştii, noi mai ştim… devine o chestiune personală care trebuie luată ca atare. „Rănire”: „Lora/ te-am rănit fără să vreau/ din gelozia care a pătruns/ în mucegaiul timpului/ avalanşa cuvintelor/ s-a strecurat în privirea ta/ fuga preamatură/ jarul tău sare mergând/ în salcie ai atârnat iubirea/ voalul alb a rămăs ca amintire/ a încununării fără cunună.”  
  
Asllan Qyqalla îşi toarnă trăirile în formele dedicate facerii poeziei. Acest pozitiv şterge mare parte din pornirile spre polarizări conjunctarale indecise. Drum bun poeziei albaneze și în limba română!  
  
Referinţă Bibliografică:
Daniel Marian despre Asllan Qyqalla / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2586, Anul VIII, 29 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!