CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

DANIEL MARIAN DESPRE POETUL ALBANEZ XHEMIL BYTYÇI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Determinarea ancorării în realitatea nativă  
  
A nu uita – ar trebui să fie infinitivul complementar lui a iubi. Pentru că iubirea este munca cea mai istovitoare a sufletului, iar uitarea n-ar face nimic altceva decât s-o prăvălească de cele mai multe ori ireversibil. Fie că e vorba de iubirea pentru femeie, copii, părinţi, prieteni, neam, patrie, aceasta rămână învăţătura dintâi!  
Xhemil Bytyçi se dovedeşte a fi un autentic şi statornic poet kosovar care îşi asumă existenţa prin aparternenţa la valorile fundamentale moştenite, astfel încât la venirea pe lume identitatea sa fusese deja bine stabilită, iar mai departe conştientizarea acestui fapt l-a definit ireversibil. De altfel, Lacul lacrimilor” / Liqenii Lotëve” reprezintă întocmai expresia convingerii sale inalienabile, potrivit căreia o naştere şi o creştere sănătoase sunt argumentele de bază pentru o viaţă dedicată benefic şi oportun.  
Cartea de faţă se caracterizează prin unitatea expresiei lirice, registrul fiind în permanenţă obiectual concentrat şi bine ţintit. Astfel, o primă invocare: „Pământul meu/ Tu eşti/ Sursa luminii/ Unde începe viaţa mea/ Iar eu sunt rădăcina ta/ Care te alimentează des/ Chiar şi cu sânge” (Sursa luminii). Şi consecvenţa... „Rădăcinile/ Niciodată/ Nu au greşit calea...// Se reîntorc din nou/ Pornind pe cale/ De acolo de unde au rămas/ În direcţia obârşiei...// Oh, rădăcini ale străbunilor...” (Rădăcinile).  
Dacă e să îi atribuim o calitate primă poetului, în mod categoric aceasta este dârzernia. Care se regăseşte foarte clar explicitată „În interiorul cuvântului”: „Am intrat/ În interiorul lui/ I-am rămas surpriză/ În inimă/ Şi în spaţiul infinit/ M-am zidit în faţa vijeliilor”. În concordanţă cu întărirea conceptului fixat ca motivaţie existenţială: „Cu ochi închişi muşcam/ Calea-ntunericului// Nu vedeam lumină/ Sub cupola acestui cer/ În timp ce am însuşit literele vijeliilor// Târziu, târziu, foarte târziu/ În rădăcină m-am transformat// Ochi de ciclop pentru viaţă/ Hoinărind/ Am găsit calea lactee/ În universul meu// Era aceasta o aventură-nsângerată/ Cu nuanţe de albăstrime” (Am găsit calea lactee).  
Parcursul ideatic nu caută să ajungă la suficienţă, el se reevaluează continuu, într-un relief natural sau construit... „Aprind lumina/ Cu o statornicie bărbătească/ Pe umerii unei statui/ În timp ce conduceam renaşterea/ Şi-ntâlneam podul peste amurg...” (Podul peste amurg). Regăsim şi justiicarea acestei atitudini care convinge prin simbolistica atent aleasă... „Glasul conştiinţei mele/ Izvorăşte din reflectarea/ Cristalelor simţirii/ Ale abnegaţiei/ Când pândeşti glasul speranţei/ Am presentiment pentru mers sigur/ Pe cărările viitorului trunchiat/ Pe cărările bătătorite de vânt vijelios/ În inimile sparte cu un glas sacrificat” (Glasul conştiinţei).  
În ipostaza luminoasă a celui îndrăgostit, poetul este oarecum atipic, îmbinând condiţia firescului cu inevitabila conjunctură… „Căldura mea/ Şi visele tale/ Pentru o bucată de pâine// Eu şi tu/ Vom rămâne/ La poarta bunătăţii// Ne acoperă din nou/ Umbra sărăciei// Trăim doar/ Din iubire// Trăim...” (La poarta bunătăţii).  
Conclusiv, putem spune că ne aflăm în faţa unei desfăşurări epistolare, sedimentată pas cu pas prin vibraţia proprie a lui Xhemil Bytyçi, prins în „Lacul lacrimilor” ca într-un tărâm al propriilor năzuinţe.  
  
Referinţă Bibliografică:
DANIEL MARIAN DESPRE POETUL ALBANEZ XHEMIL BYTYÇI / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2492, Anul VII, 27 octombrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!