CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Daniel Marian despre Teodora Chiric - Între grozăvia lumescului şi simplitatea eternului
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Poate fi sensibilitate dimpreună cu răzvrătire, desigur poate fi. Mai ales atunci când forţe exterioare pornesc a strivi sensul predefinit, într-o existenţă răvăşită din toate părţile, ca într-un curent turbionar. Iar reacţia este firesc să fie una pe măsură. Mai este şi calea de refugiu repetitiv, în iluzie la diverse amplitudini, ajungând până la sublimul celest.  
  
Teodora Chiric aduce oscilaţia dintre linişte şi furtună, în „Iubire divină”, într-o peisagistică unde sufletul se deschide de la sine. Autoarea se găseşte ancorată în propriile-i simţiri cu care împreună, dacă e de zburat, ea zboară. Însă niciodată nu uită unde e pământul originar.  
  
Contopirea voită dintre fragilitatea eului şi cea aleasă pentru a fi (!) adiacentă se face prin gesturi fine… „Nu-mi aminti/ de floarea/ strivită/ sub tălpi/ de către cei/ care au văzut-o/ şi nu au ocolit-o/ petalele ei/ sunt toate/ nefericirile mele/ ce mi-au scrijelit/ sufletul/ de o viaţă întreagă.” (Floarea strivită).  
  
În consecvenţă ideatică şi stilistică, se ajunge acolo unde gândeam că trebuie... “Ploaia aceea/ din luna lui octombrie/ m-a spălat/ de negreala/ viscolirilor sufleteşti/ ce mă bântuiau/ gândindu-mă/ la raiul din noi...” (Raiul din noi).  
  
Despre suflet multe dacă nu cumva chiar toate se pot spune, atunci când el râde sau plânge, în marea înverşunare a vieţii care trebuie trăită măcar din simpla curiozitate... “O să-mi adun/ în palme/ stropii de rouă/ să-mi spăl/ ochii-mi plânşi/ de tot/ ce am primit/ de la tine/ şi m-a durut mult/ iar sufletu-mi/ mi-l voi tămădui/ prin iertarea/ care ţi-am dat-o/ încă de atunci/ ca să nu mă despart/ de Lumină!...” (Mi-l voi tămădui).  
  
Întocmai secvenţial precum un dor care erupe când nu te prea aştepţi, floarea în parcursul ei şăgalnic sclipitor dar efemer, e la echinox şi la solstiţiu, reînviată după ce aruncată, strivită, moartă, reînviată... Aici din nou autoarea se autodefineşte într-un mod exemplar biunivoc. Deci:  
  
“Lavă de vulcan/ sufletul meu/ care a curs/ întruna/ fără oprelişti/ făcând un crater/ cu o adâncime/ imensă/ din care/ m-am ridicat/ şi mă ridic/ numai/ prin aripile Tale/ Doamne/ ce mi le trimiţi/ prin îngerii Tăi/ ce-mi sunt străjeri” (Lava de vulcan).  
  
“Floarea/ sufletului meu/ înfloreşte/ cu cele/ ziditoare/ numai/ cât privesc în jur/ şi ridic/ ochii către Cer/ ţine-mi-o/ Doamne/ o veşnicie/ neofilită/ iar mireasma ei/ să adulmece/ spre trezire/ pe cei/ care au uitat/ de Tine...” (Înfloreşte).  
  
La Teodora Chiric, iubirea se întâmplă categoric înainte de a fi în cele din urmă, divină... Conştientizarea condiţiei omeneşti este gravată: “Comoara din noi/ e lacrimă şi dor/ adunate cu migală,/ din pustietatea/ acestei lumi/ plină de frumuseţi,/ amar şi durere,/ doar aici pe pământ.” (Conştientizare).  
  
Definitoriu ar fi ceea ce e bine scris plantat în memoria liricii: “Am căutat picătura/ de iubire,/ din orişice/ scormonind/ pământul,/ şi ascultând/ toate vibraţiile/ şi tăcerea/ scoţându-mi/lacrimi/de bucurie/ şi de durere.../ şi în frumuseţile lui/ ce sunt pe el,/ ca să ies din zăbrelele/ zăvorâte/ ale infernului,/ reuşind să sparg/ lacătul lor,/ doar cu iubirea/ din toate.../ Clipă minunată.../ rămâi veşnic/ în sufletul meu!” (Rămâi veşnic în sufletul meu).  
  
Astfel, o poezie clară născută din iubire pătimaşă şi crezul în divin, se face scrisă, citită, fără pauze de gândire, nu e niciun cifru, ci aşternutul liber pentru cuvinte aduse în frumosul lor conjugat înţeles!  
  
 
  
Daniel Marian  
  
Referinţă Bibliografică:
Daniel Marian despre Teodora Chiric - Între grozăvia lumescului şi simplitatea eternului / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2396, Anul VII, 23 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!