CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

DANIEL MARIAN DESPRE VIOLETA ALLMUÇA Identitate și sensibilitate poetică
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Se întâmplă nenumărate ipostaze în parcursul existenţial. Recunoaşterea, recuperarea şi reconsiderarea identităţii sunt probele de foc într-o continuă repetabilitate. Aici am putea privi cum se defineşte esenţa în jurul căreia gravitează fiinţa în complexitatea sa. Trăirile sunt punctate riguros şi se succed cu repeziciune, într-o spirală doar aparent temporală, fiind de fapt un fruct al gândirii pur introspective. Astfel de abordare consider că este potrivită în relaţia cu poezia scrisă de Violeta Allmuça.  
Recursul la memorie este desigur de o importanţă covârşitoare, pentru oricine se încumetă a se cunoaşte pe sine în integritate. Există însă şi o valenţă mai puţin obişnuită, după cum se poate vedea… „Ieri am vrut să vând amintirile/ Le-am păstrat în inimă/ Apoi eu am rămas singur/ Am intrat în lăcaşul zilei/ Cu visele prin buzunare/ Am obţinut o invitaţie la viaţă/ Îngerul care mă apăra/ Nu m-a-ntrebat de ce m-am întristat/ Amintirile nu se mai vindeau/ Mă apărau şi mi se lipeau/ Sub reflexele fulgerului” (Singur).  
Într-o ipostază surprinzătoare, întâlnim ca într-o fabrică secretă a elementelor, întocmai „Rădăcinile cuvântului”, prin prisma unei proiecţii curajos de lucidă: „Acolo unde adâncul domină suprafaţa/ Brazda se coace precum pâinea-n cuptor.// Nopţile se prăbuşesc una peste alta/ În faţa zidului vopsit cu răsuflare.// Păsările păşună şi se aşează sub cer/ Cântecele lor sperie liniştea.// Când se trezeşte în zori poetul din vis/ Pe fereastră stă aşezat cu zeitatea.// Rădăcinile cuvântului răsar în suflet.”  
Pur liric exerciţiu de sensibilitate nedisimulată, exprimată până la atingerea pragului de ecou, trăire efectivă într-un alter ego care convinge: „Ieri m-am transformat în mierlă/ Pe malul lacului am aşteptat în genunchi valurile/ Pământului unde se trăieşte şi cu o lingură de soare/ Suindu-se pe trepte ca să ajung pomul ceresc/ În interiorul meu şi al tău se despart durerile/ În sângele roşiatic al unui amurg pe piatră/ Tu învii iarba cu puterile tale divine/ Ca un sfânt al gliei trăieşti până-n veşnicie/ Mă aşez pe rădăcinile vieţii cu rima pământului/ Necălcându-le cu picioarele frunzele şi florile” (Rimele pământului).  
Dorinţa găsirii forţelor intrinseci în asumarea lumescului disecat cu grijă, riguros şi totodată graţios, poate duce în mod paradoxal la o incertitudine a reperelor, ipostază în care confuzia asupra simţurilor apare dintr-o perspectivă organică, dând naştere unui adevărat „Vârtej”: „Am atins uşor cu mâinile/ Materia roşie a vieţii/ Respiraţia-n interiorul ei/ Eram sau nu eram acolo/ În faţa ochilor inimii/ Dintr-un vârtej de mirare/ Intru direct în necunoscut/ Doar arcul tău ascuţit/ Poate străpunge atât de adânc/ Materia trupului meu”.  
Pentru a încerca o descriere a personalitatăţii poetei, este necesar şi aproape suficient să ţinem seama întocmai de ceea ce însăşi plantează în conştientul cititorului. Iar mai clar de atât, greu de crezut că s-ar putea… „Spiritualitatea lângă mine/ Precum bunătatea clară/ Care a-nceput să descopere/ Cea ce este înăuntru/ Fug după mine azi, mâine/ Sunt transformat în timp/ Prin grimase de silabe/ Vocea o plantez în aer/ Ca vântul braţele peste nisip/ Mă-nvârtesc în jur să descopăr/ Frumuseţea provizorie/ Lipită cu bucăţi de amurg.” (După sinele meu).  
Conclusivitatea ne este oferită de asemenea, într-o adresabilitate largă, directă: „Nopţile fug prin vise/ Zilele sunt sus pe acoperiş/ Eşti călătorul iubirii omule...” (Omule). Categorică prezenţă vie, pregnantă şi constantă în spaţiul poetic, Violeta Allmuça. Referinţă în sublimitatea desprinsă conştient din amplul universal!  
  
Referinţă Bibliografică:
DANIEL MARIAN DESPRE VIOLETA ALLMUÇA Identitate și sensibilitate poetică / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2306, Anul VII, 24 aprilie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!