CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

DANIEL MARIAN DESPRE SILVANA ANDRADA TCACENCO
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Din mai multe unghiuri, pentru o imagine clară  
  
  
Dintre toate formele lirismului, în limba română cu luminoasă cunună se păstrează Doina, acea limpede curgere a trăirii având caracterul bivalent, dinspre lume înspre sine – şi dinspre sine înspre lume. Am învăţat aceasta, citindu-l mai întâi pe Eminescu, şi parcurgând mai apoi marea literatură în care nu este poet care să nu se lase în legănarea dulce-amară a sentimentelor pur exprimate.  
Silvana Andrada Tcacenco îşi deschide larg irişii astfel, în „Autoportret”: „Copacii poartă lacrimi pe frunzele ce mor,/ Pe mine mă atinge-n suflet, mă atinge-n dor,/ Trecerea frumuseţii, trecerea iubirii lor…// Păsările poartă-n aripi dorinţa lor de zbor,/ Pe mine mă atinge-n suflet, mă atinge-n dor,/ Căderea din măreţia înălţării lor…// Iubirea este uneori doar visul trecător,/ Pe mine mă atinge-n suflet, mă atinge-n dor,/ Durerea sufletului blând pătimitor…// Copaci şi păsări şi iubire care moare,/ Mă dor trăirile lor trecătoare,/ Speranţa idealului mă doare!”  
Are loc aici identificarea fără echivoc cu ceea ce obiectualizăm şi cu ceea credem cu toată tăria, într-o expresie Aş putea afirma cu destulă precizie cu nu există alternativă mai potrivită pentru cunoaşterea de sine. De la stabilitatea relativă în măsura proporţiilor definite de la întemeierea lumii, la libertatea aproape fără margini, colosală prin însăşi definirea ei, şi desigur perfectul câteodată simplu alteori complicat…  
În generos cuprinsul oferit de „Nemurirea frumuseţii”, apare o formulă iniţiatică proprie autoarei, oarecum tangentă scrierilor fundamentate nichitiene… „În inima mea mai bate o inimă,/ Da-nu se aude, da-nu se aude,/ Eu-tu se aude, eu, tu…/ O inimă clopot,/ Visare şi ropot…// Din ochiul meu mai priveşte un ochi,/ Priveşte de roşu, priveşte de verde,/ Priveşte de alb, în negru se pierde,/ Priveşte păzind,/ Iubit şi iubind…// În tâmpla mea se mai zbate o tâmplă/ Tic, tac îmi pulsează,/ Tic, tac îmi visează,/ La inima clopot, prin ochi de lumină,/ Ea tâmplă pulsândă, iertare şi vină…// Da-nu se aude,/ Eu, tu se aude, eu, tu…/ Tic tac tic tac/ E-atâta lumină-n orizontul opac!” (Orizontul opac).  
Da, compozit fundamental dar selectiv, alunecând absolut firesc în disoluţie până la un rezultat şi el fundamental… Nu pot să nu mă gândesc la nemuritoarele interpretări ale Tatianei Stepa, în care după cum se regăseşte poeta, deseori mă regăsesc şi eu… Oricare contur are un interior, şi oricare interior aduce după sine un contur! Prin noi înşine se manifestă energiile tranzitive.  
Pastelul desigur împletit imagistic-ideatic o prinde bine pe Silvana Andrada Tcacenco, atunci când declamă: „Cad ploile nedrepte pe necuprinse aşteptări,/ Pletele ude se lipesc de tâmpla ce se zbate,/ Se frânge zarea prăbuşindu-se-n albastre mări,/ Valul uitării grele este-n totul şi în toate,// În toate ce fără tăgadă le-am promis,/ A fi fiind un început de vis, ca o fărâmă/ Din ceea ce tu însuţi uneori mi-ai zis/ Că e definitiv şi-ar trebui să ne rămână// Definitiv, ca timpul, ca moartea sau uitarea,/ Privesc însingurarea şi drept nevinovat mă mir,/ Cât de-adânc definitivă devine disperarea/ Definitivei guri de aer, când nu te mai respir.” (Definitiv).  
Este deopotrivă poezie nativă, intuitivă, explicativă, declarativă, decorativă, iniţiativă, complementară existenţei. Sunt acele ingrediente care adăugate vieţuirii, fac mai frumoasă viaţa.  
  
Referinţă Bibliografică:
DANIEL MARIAN DESPRE SILVANA ANDRADA TCACENCO / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2289, Anul VII, 07 aprilie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!