CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Daniel Marian despre Dibran Demaku
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
POETUL VISELOR TREZITE  
  
  
Arta poetică este un concept cu un caracter normativ, specific esteticii ce desemnează un ansamblu de reguli și norme privind ”nașterea” sau facerea poeziei, ori în general tehnica literaturii. Dibran Demaku vine în faţa noastră cu poeme scurte și bune ca inspirație pentru pictori: „amurg purpuriu din septembrie/ inundat în culorile razelor de soare/ visul de odinioară a prins aripi/ un curcubeu într-un colț de cer” (Peisaj). Sau: când se-mpart drumurile vieții/ în insula din Itaka sau Kreta/ adevărului i-se prăbușește visul” (Drumurile vieții)  
Prin structura ei, lucrarea de față nu este dedicată doar artiștilor ci și amenilor de rând. Într-un mod autentic, pornind din gândire precum din suflet, poetul îmi inundă sufletul în „Geografia sufletului”, „închizând porţile şi uşile/ insulei tale ofilite prin timp/ în vaporul speranţelor s-au ars farurile/ pornite spre tine prin lumină” (Pornit înspre tine).  
Pare a fi o tresărire spre rostire într-o altă valorizare a destinului uman într-un loc profund-fecund. Se poate face un întreg Luvru şi un deopotrivă Versailléss, cu imaginile tresărite din spaţiul cuvintelor aranjate ca la un început ori chiar priveghi al sentimentelor trezite. Majoritatea poemelor reprezintă fapte inspirate din istoria timpului, gândului, somnului și visului: ”nu ştiu cum ai făcut somnul/ doar eu n-am dormit deloc/ privind răul/ am fost paznic sub fereastră// noaptea vârsase linişte/ luna galbenă de sus privea/ în colţ de stradă un om/ steaua sa polară o măsurase” (Insomnie).  
Geografiei sufletului nu-i lipsește elementul erotic al sensibilității. Vajnic „Trezit”, îndrăznesc a spune, poetul se deconspiră din acea intimitate neaoşă pornită că n-ar fi avut altfel unde decât în inevitabila relativitate: „ora două a nopţii/ tu dormi nu-i târziu/ în pentagrama cantatei/ elegia visului nostru// ora patru a dimineţii/ tu dormi şi nu-i târziu/ prin labirintul năravului/ s-au topit visele noastre”. E mult mai mult decât o declaraţie de dragoste, invelita cu un parfum de emoţie. Aceasta ar putea fi stadiul declarativ al conştientizării împărţirii întregii lumi asumate din toate punctele cardinale şi aduse în registru propriu.  
Aş fi fost tentat să zice că e vorba despre un ”atemporal”, când acolo iată cât de cuprins e de formula timpului în termenii săi generici definitorii. Am început o idee aici şi vreau să o explicitez: nicăieri nu e în afară de unde, ticăie doar probabilitatea din noi, secundele care ne duc mai departe sunt pentru că trebuie, timpul nu poate fi măsurat, în nici un caz timpul poetului, care oricum e groaznic pe bune chiar dacă fericit de multe ori devreme ca şi de atâtea ori târzii: „Ce să-ţi spun aşa de dimineaţă/ să-ţi spun sau să tac/ pe irisul ochiului o picătură de brumă/ şi toamna care s-a aşezat între noi”  
Politețea spiritului constă în e gândi lucruri oneste și delicate. Dibran Demaku nu este numai poetul viselor și al timpului, ci și al gândurilor, al meditației. Cel mai mare dar al zeului este de a nu gândi greșit. Gândirea este cea mai înalta însușire, iar înțeleăciunea constă în a spune adevărul în conformitate cu natura, ascultând-o: „gândul pornește în cale,/ și…într-o secundă/ se transform într-un vis/ pentru a se stinge/ sinei sale i se spovedește” (Gândul). Poezia autorului este ”albă ca nins de zăpadă/ dulce ca surâs de metaforă/ visată în palma de mână/ rămasă zălog în inelul cununiei” (Visare)  
Albanezul din Germania vine în limba română cu un proiect deosebit de elaborat, plin de imaginație şi simţire, pe-oglinzi, pe-oriunde, pe-aici. Şi, desigur, cum te-ai putea abţine să „nu ştiu cuvântul dacă va găsi cărare/ să vină cu sinceritate până la tine/ visul confundat să-l scoată la mal/ în speranţa aprinsă pentru o iubire”, închegată spre rotund, întreg şi perfect.  
  
Daniel Marian  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Daniel Marian despre Dibran Demaku / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2155, Anul VI, 24 noiembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!