CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

OXIGENUL VERSULUI ÎN CARTEA LUI GANI S. PLLANA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru a scrie poezie, în primul rând trebuie să vorbească sufletul. Astfel, când apare sentimentul spiritual, poezia iese din scorburile ascunse ale galeriei minții și se așterne ca un covor de primăvară, plin de flori multicolore peste foile albe ale cărții. Poetul Gani S. Pllana comunică cu acel covor întins în ”livada ghimpoasă” atingând, nevrând, și pe propria creație literară.  
Poezia lui Pllana are particularitățile sale. Ea este simplă, are diferite tematici, dar nu-i lipsesc și valorile metaforice, comparative, și peste toate, lirica domniei sale cuprinde și timpul de ieri și de azi. Prin stilul propriu, pe care îl caută în sinele său și întreg spațiul social, autorul ne oferă mesaj clare cu versuri atât de calde. Ele atrag cititorul în general, și mai ales pe cel care iubește poezia ca un oxigen pe care îl atragem în plămâni.  
Poetul a știut să aleagă cuvântul lustruit, pe care l-a pus acolo unde trebuie, în versul cu culoare sentimentală. Această regăsire l-a făcut încă mai elastic, și mai cald în volumul ”Caut steaua destinului”. În această carte defilează 32 de poeme. Autorul a mai publicat anterior încă două culegeri de poeme: ”Pentru o picătură de ploaie” și ”Melodia veșniciei” (2014). În spectrul creației sale literare, autorul se exprimă cu claritate la fel ca steaua dimineții care lucește în cer, sau fiii și fiicele kosovare în căutarea destinului lor. Poetul posedă o revoltă interioară în versuri, întrebând: cum va fi viitorul?  
Poeții, prin versurile lor cântă precum privighetorile în primăvară. Lor le cântă sufletul. Pietrele și pomii dansează în versurile poetului. Versul lui Gani Pllana este viu. El ”sărută” cu iubire sânul patriei. În acest timp aritmetic, poetul cântă despre Kosova sa frumoasă, acest boboc de trandafir spălat cu sânge și sacrificii prin secole, pentru a fi liber și neatârnat, pentru a fi o Doamnă demnă în vatra gliei albaneze, o ”mireasă” frumoasă în inima Europei.  
Poetul se exprimă clar, cu versuri care izvoresc din inimă, cu titluri plin de sens, dar și cu lava sufletului său, ca un foc nestins pentru Patrie. În poemele domniei sale defilează emoții, forță și demnitate, precum în poemul ”Kosova, apă cirstalină”: ”Aici florile au aromă,/ Aici apa este cristalină,/ Aici stejarii străpung cerul,/ Aici vulturii îşi fac cuibul./ Aici ziua este noapte/ Şi noaptea este zi,/ Aici stelele dau lumină,/ Aici privighetorile cântă./ Greierii şi licuricii/ Noaptea o fac zi, dansând./ Şi roua prin livezi/ Hrăneşte verdeaţa, căprioare./ Kosovei, acestei mame divine,/ Cine i-a făcut nedreptate,/ Cu bună sau fără bună voie?!”  
Poetul este conștient de evenimentele timpului pe care le trăim, pentru exodul ca o rană nevindecabilă în sânul societății albaneze. Lui îi plânge sufletul, simte durere în inimă. Poetul privește ziua de mâine ca o cornișă cu geamul spart. Autorul îi stigmatizează pe ”afaceriștii nesimțiți” și visează ca viitorul să aducă bogăție în patria sa. În poemul ”Mamele noastre”, ne întâmpinăm cu mesaje pline de viață și metafore frumoase cu brațele mamelor care poartă speranțele ca vulturii când zboară peste zăpada munților: ”Zâne de munte/ Mai puternice decât piatra și amnarul/ Apărau pragul casei/ Iubind faima Albaniei”.  
Versurile acestui volum radiază speranța de viață, perspectivă și mândrie. În fine, merită adăugat faptul că în versurile lui Gani Pllana se simte mireasma zilelor și nopților de primăvară, iar sufletul său arde pentru patria natală. Sunt mesaje clare, pline de sens și cutremurătoare, pentru azi și pentru mâine.  
  
Xhevahir Cirongu  
(Publicist, poet, scriitor din Albania)  
  
  
BIOBIBLIOGRAFIE SCURTĂ  
  
Poetul kosovar Gani S. Pllana s-a născut în Kçiq të Madh din Mitrovița (Republica Kosova). La Universitatea din Prishtina a absolvit Facultatea Tehnică, Secţia Ingenerie Mecanică. La Universitatea din Zagreb, în cadrul Facultăţii de Inginerie şi Construcţii de Nave, a terminat studiile postuniversitare unde a obţinut titlul Magistru al Ştiinţelor tehnice. Ulterior, în Centrul de Studii Albanologice din Tirana a obţinut titlul Doctor în Ştiințele de Filologie, specialitatea Terminologie. Actualmente, la Universitatea din Viena îşi termină cea de a doua disertaţie în domeniul ingenieriei mecanice (”Untersuchungen zu den experimentell ermittelten Kerbwirkungszahlen nach DIN 743 mit der Finite Elemente-Methode”). A studiat la Prishtina, Tirana, Zagreb, Freiburg, Lausanne, Bournmauth, Berlin şi Viena. A publicat în jur de 130 de articole şi studii în reviste din Albania, Kosova, Macedonia, Croaţia, Bulgaria, România, Autsria, Italia, Polonia şi Japonia. A participat la numeroase simpozioane naţionale şi internaţionale. Scrie de la o vârstă fragedă şi a tradus cinci cărţi din limba sârbo-croată pentru şcolile profesionale din Kosova. Volume publicate cu poezii: Pentru o picătură de apă, Prishtina 2013; Melodia veşniciei, Prishtina 2014, Caut steaua destinului, Prishtina 2015, Lacrimi pentru Kosova, bilingv (albaneza-română), Bucureşti 2016.  
  
Referinţă Bibliografică:
OXIGENUL VERSULUI ÎN CARTEA LUI GANI S. PLLANA / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2129, Anul VI, 29 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!