CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Daniel Marian despre Dan Gashi din Germania
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Tradiţie, patriotism și poezie 
  
Într-o prea complicată lume, îmbinarea fericită a elementelor care contează poate defini starea care de fapt care chiar este neceasară… Valoarea umană adusă prin prisma spaţială-temporală la rang de frescă trecută fiind prin ţesătura fină croită cu magia cuvântului. Aici trebuie regăsit Dan Gashi, într-o deplinătate a conştientului deliberat şi asumat cât se poate de clar. 
  
Poetul și pictorul albanez se încadrează în peisajul amplu al iluştrilor convinşi şi totodată convingători care nici într-un caz nu ar putea uita de rădăcinile sale, Kosova şi patria-mamă Albania, cu toate că el se află de multă vreme pe calea exilului, în Germania. 
  
Astfel, se distinge tema principală şi de mare importanţă pentru care Dan Gashi merită întreg respectul naţiunii sale materne: „Pe buza Drinei Albe/ Alerg pe cal/ Potcoavele se bat cu caldarâmul/ Peste pietre si nisip./ Sălciile pline de umbră/ Pentru turmele de oi,/ Snop de nuiele pentru garduri,/ Pentru pământ şi livezi,/ Pentru a croşeta hambare,/ Răchita plină de fire,/ Sălciilor cu umbre,/ Vara tocmai le-a venit,/ Pe buza Drinei Albe.” (Malurile fluviului Drina Albă). 
  
Are loc o reală identificare magnetică se poate spune, cu locurile şi întâmplările inconfundabile, într-un timp de reacţie alert, deşi întins pe o îndelungă istorie… „La un stejar bătrân,/ La Lespezele Sării/ An după an/ Se aprind candelele luminii./ La Ujz al Dinei Albe,/ În anii 1913/ La Lespezele Sării,/ La Piatra Sfântă.// Au venit barbarii,/ Au ucis şaptezeci./ La Ujz al Drinei Albe/ La Lespezele Sării,/ An după ani acolo,/ Se aprind lumânările luminii/ La culele lui Gashi,/ La Uzj al Drinei Albe.// Au ajuns barbarii,/ Din alţi munţi veniţi/ Şi pe copiii din leagăn/ I-au masacrat mişeleşte…// În anii 1913,/ Şaptezeci de martiri,/ În Ujz al Dardaniei,/ Pentru onoarea Albaniei.” (La culele lui Gashi). 
  
Greu drumul străinătăţilor, plin de necunoscut dar mereu prin colbul amintirilor… „Merg jur-împrejur,/ O odaie necunoscută,/ O fereastră mică,/ Poarta în faţa ei…// Pe pervaz păsările,/ Cântă neîncetat/ Piu-piu şi fug/ Zburând./ Oare nu mă cunosc,/ Că aici sunt străin…” (Pribegie). Iar registrul simţirilor odată instaurat, acesta devine obligatoriu pentru fiinţa în sine, se permanentizează şi este vizibil din toate unghiurile posibile. 
  
Consecvenţa acţionează ca primă lege existenţială a fizicii, metafizicii, extrafizicii, metarmofizicii, intrafizicii… „Dacă ai dorinţă, deschide fereastra,/ Priveşte câmpul care a devenit mireasă,/ Citeşte grădina ta, mult colorată,/ Fiindcă florile s-au deschis şi pentru tine!// Drina cea Albă călătoreşte neîncetat,/ Sunetele valurilor lăcrimează ca pianul,/ Peste Podul cel Sfânt trec toate culorile./ Norii albi ating vârfurile lui Pashtrik,/ Aducându-ne adiere şi respiraţie.// Această ţară nu este Sahara,/ Le avem pe toate, toate anotimpurile./ Minunile ni le-a dăruit mama natură./ Ne iubeşte şi ne ţine vii în veşnicie.” (Peisaj). 
  
Imaginea frin filtrul sensibilităţii se face înţeleasă dincolo de oricare dimensiune. Se face necuprins! Aici ar putea fi îndrăzneala poeziei lui Dan Gashi… (Daniel Marian) 
  
Referinţă Bibliografică:
Daniel Marian despre Dan Gashi din Germania / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2020, Anul VI, 12 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!