CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

RISIPIRE de CONSTANTIN ARDELEANU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Destinul poetic şi profesional al Cristianei Maria Purdescu se înscrie sub semnul risipirii. Chiar unul din volumele sale de versuri se cheamă „Risipa de a fi“. Din cele 11 cărţi de poezie (Elegii? , Elegiace?), 8 sunt „risipite“ şi în alte limbi străine (engleză, italiană, albaneză). Cariera îi este reprezentată de o diversitate de profesii, subliniind tocmai risipirea unor vocaţii multiple: profesor, pictor, designer, poetesă şi, urmărindu-i universităţile şi masteratele absolvite, putem s-o încadrăm într-o titrare demult uitată, aceea de inginer-economist. Cum fior poetic există şi în arta plastică, şi în cea vestimentară, de ce să ne mirăm că în lipsa unei industrii autentice, aneantizată de mediocrii tranziţiei, poetesa se specializează în.... „Proiectarea îmbrăcămintei“? 
  
Cu doctorat în arte plastice şi decorative, să te tot îmbolnăveşti de frumuseţe! Dar destul cu divagaţia în jurul risipirii, un concept destul de greu şi complex, atunci când te încumeţi să prefigurezi un bilanţ al propriilor trăiri avute, „La margine de existenţă“. Titlul ultimului volum de poeme al Cristianei Maria Purdescu, „Nelinişti eterne“ (Ed. Amanda Edit, Bucureşti, 2016, cu o prefaţă de Octavian Mihalcea, „Amprentele interiorizării“, chintesenţializând – cu ar spune însuşi criticul – mesajele transmise de poetesă), ediţe bilingvă româno-albaneză (versiunea străină este asigurată de ataşatul cultural permanent pe lângă limba română, Baki Ymeri), pare a aparţine unui ultim romantic. Poemele acestea sunt de fapt nişte crochiuri, schiţate cu fineţe (multe dublate de caligrafii grafice), în care personagiul principal, invocat cu o luciditate dureroasă, este amurgul. 
  
Croielii moderne, retuşând o vestimentaţie lirică aparţinând cândva clasicului (pe care grăbiţii ar considera-o vetustă, în condiţiile prezente ale destructurării limbajului metaforic), i se adaugă o sinceritate feminină abruptă, oscilând între „M-ai risipit printre ispite“ („Pentru că“) şi „În focul iubirii se-aprind ochii mei,/ Necuprinsă-i amărăciunea,/ Tu nu vrei să mă vrei...“ („E toamnă“). În decorul autumnal al risipirii şi amurgului, poetesa încearcă a reconstitui iubirile trecute, acum când nimeni nu-i mai deschide poarta, fie şi curios a-i şti „noua anatomie a firii“ şi vorbitul lumii „în dodii“ („Priveşte-mă!“). 
  
Recompunerea acestuit jucat lego îi va reuşi formal, dar constată cu stupefacţie că între jumătăţi de dragoste şi cer se întinde, descurajant, pustiul întreg. Amurgul „coboară din ram în ram“ („Lumi palide“) şi ea se teme nu de întuneric, ci de lumina din zorii zilei următoare, trecerea peste vid, odată cu anii, încheind-o prin sacrificiul de sine: „În flori carnivore/ am să mă închid“. Ce altceva sunt în simbolistica sfârşitului cimitirele, dacă nu nesăţioase flori carnivore? În „Caut umbre“ e implorată Divinitatea întru iertarea păcatului, dar nu în paradigma evitării căderii din nou în greşeală, ci în implacabilitatea tentaţiei imposibil de ocolit: „Raza am zărit-o/ De pe când tăvăleam iarba/ Din Rai// Eu sunt copilul cel rău/ Chiar şi-n tăcere,/ Când urc o treaptă-n rugăciune,/ Ispita mă linge, păcatul mă cere...“ 
  
Amurgul se pliază şi pe sufletul mamei („Optimismul mamei“), care refuză a percepe evidenţa că fata ei a devenit femeie, „cu ochii placizi“ ascunzând tristeţi, având cute destule pe frunte şi plânsuri nedescifrate: „Monstrul amurgului deja s-a trezit/ Şi tu mă vezi tot copilă“. „În lumea finită“, ea respiră amurgul. „Peisaj“-ul este de o picturalitate expresivă, „Noaptea picură stropi de întuneric“, iar „Din podurile împăienjenite/ firicelele de praf cad pe zidurile timpului...“. Nu e încă totul pierdut, mai rămân „Doar speranţe amăgitoare“ stând „cu chirie în creierul/ obosit de nelinişti!“. Şi astfel cititorul va fi îmbiat nu numai să guste amurgul, ci şi versuri de o aleasă profunzime, nu întâmplător, picturală. 
  
Priviţi din simeza panoramată a Timpului indiferent „Năluciri, umbre/ la ferestrele sufletului“! Oricâte angoase ne-ar oferi trecerea vremii, amurgul iubirilor intense, suita zădărniciilor absolute, să urmăm sfatul poetesei Cristiana Maria Purdescu şi să lăsăm cuvintele „Să umble limpezi/ şi fragede/ Pe cărările de mătase/ Ale lumii“. Vom descoperi, „Adâncind misterul“, că existenţa noastră e primordial o rătăcire, pe care poezia zadarnic se străduie s-o readune... 
  
CONSTANTIN ARDELEANU 
  
Referinţă Bibliografică:
RISIPIRE de CONSTANTIN ARDELEANU / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1939, Anul VI, 22 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!